(Bergensavisen) – Vi har avdekket teknisk svikt som rammer Bergen og som kan få konsekvenser for mange i landet vårt, sier Rune Bakervik (Ap).

Byrådslederen innledet en hasteinnkalt pressekonferanse, etter at kommunen avdekket en alvorlig teknisk feil.

Byrådslederen, skolebyråd Line Berggren Jacobsen (Ap) og digitaliseringsdirektør Kjetil Aarhus kunne der informere om følgende:

  • 24 bekymringsmeldinger som ble sendt via Nasjonal portal for bekymringsmeldinger har blitt rammet av en feil som gjør at de ikke har nådd frem til kommunen. I tre av tilfellene har kommunen likevel fått fatt i og fulgt opp meldingene.

– Konsekvensen er da at 21 bekymringsmeldinger har blitt slettet. Disse kjenner vi ikke avsender av eller informasjon i, sier byrådslederen.

– Det er en ekstremt alvorlig situasjon som vi tar på ytterste alvor. Det er fullstendig uholdbart, sier Bakervik.

– Vi er bekymret for barna, for de ungene som er omfattet av disse meldingene. Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å få tilbake informasjonen og få fulgt opp bekymringsmeldingene slik vi skal, sier Bakervik.

Varslet av bruker

Digitaliseringsdirektør Kjetil Aarhus fortalte at feilen ble oppdaget av en bruker tidlig i mai. Vedkommende varslet om at en bekymringsmelding som var sendt inn via portalen ikke var fulgt opp i kommunen.

– Vi kontaktet leverandøren som startet sine undersøkelser og fant en feil raskt, sier Aarhus.

Leverandøren, Visma, opplyser i en pressemelding at svakheten i systemet har eksistert siden september 2020. Den har medført en risiko for at bekyringer sendt via portalen i noen tilfeller ikke registreres i systemet som heter Familia, og dermed ikke er fanget opp av den kommunale barnevernstjenesten.

– Meldingene har blitt slettet, uten at disse hverken har fått feilmelding ved seg eller har blitt mottatt av barnevernstjenesten i Bergen kommune, sier Bakervik, som forteller at avsender i stedet har fått beskjed om at meldingen er mottatt av riktig mottaker. Deretter har meldingene blitt slettet etter 14 dager av personvernhensyn.

I et intervju med BA om svikten, tok byrådslederen til tårene. Det skjedde da BA spurte byrådslederen om hva han frykter at konsekvensene kan være.

– Det er jo det som gjør at man mister nattesøvnen, rett og slett, sier byrådslederen.

Se videoen under:

Ber om gransking

Skolebyråd Line Berggren Jacobsen (Ap) sier at de ikke vet om meldingene er fanget opp eller fulgt opp på andre måtet.

– Vi vet heller ikke om flere av meldingene gjelder samme barn, og vi vet ikke nå om vi klarer å få tak i tapt informasjon. Men det viktigste vi gjør nå er å forsøke å få tak i informasjonen, sier skolebyråden.

Hun sier at de har henvendt seg til barne- og familiedepartementet og ber dem gjøre en gransking av hendelsen.

– Jeg forventer at regjeringen setter i gang en gransking for å finne ut hva som har skjedd, og ikke minst et arbeid for å sørge for at det ikke skjer igjen, sier byrådsleder Bakervik.

Selv ble Berggren Jacobsen orientert om saken første gang torsdag i forrige uke, 1. juni.

Nå sier hun at kommunen kommer til å gå ut med tidspunkt og bydel for bekymringsmeldingene som er tapt, og ber alle som har sendt bekymringsmeldinger på disse tidspunktene om å ta kontakt med kommunen.

Digitaliseringsdirektør Aarhus sier at feilen er rettet og at kommunen er trygg på at dette ikke kan skje igjen nå.

– Det er ikke noe i dag som tilsier at vi ikke skal ha tillit til Nasjonal portal for bekymringsmeldinger, sier Aarhus.

– Kan få fatale konsekvenser

May Britt Løvik, som har lang erfaring som bistandsadvokat i barnevernssaker, sier at det er ekstremt bekymringsfullt og at feilen i datasystemene i verste fall kan få fatale konsekvenser.

Løvik sier at jo lenger feilen har eksistert, jo verre er det.

– Det koster ofte mye å sende en bekymringsmelding, og de som melder gjør det ofte bare en gang, sier Løvik.