(Bergensavisen)

Natt til 13. januar begynte det å brenne i en enebolig i Loddefjord mens besteforeldre, foreldre, små barn og to hunder lå og sov.

En mann (34) er siktet for å ha startet brannen. Siden pågripelsen har han fått oppfølging i psykiatrien fremfor å sitte fengslet.

Familien i det brannskadde huset pustet lettet ut etter pågripelsen, ettersom de hadde levd med en usikkerhet i perioden etter den mistenkelige brannen.

Søndag ble betydelige politiressurser satt i sving fordi mannen hadde forsvunnet fra den psykiatriske avdelingen. Det bekrefter Vest politidistrikt overfor BA.

– Vi har gjort sikringstiltak opp mot de fornærmede i saken. Politiet har ingen informasjon som tilsier at noen trenger å være bekymret, men det er iverksatt ressurser, sa operasjonsleder Stine Mjelde søndag kveld.

– Funnet

Politiadvokaten som har saken, Sven Arne Dahl-Michelsen, bekrefter at den siktede mannen rømte fra Sandviken sykehus søndag kveld, men at han igjen er funnet og ført tilbake til institusjonen.

– Han ble funnet igjen i natt, og nå er han tilbakeført til Sandviken, sier Dahl-Michelsen til BA mandag morgen.

Han er ikke kjent med at mannen har rømt tidligere under varetektsperioden. Mandag skal det være et nytt fengslingsmøte vedrørende siktede som vil gå som kontorforretning.

Det vil si at ingen av partene fysisk møter i fengslingsmøtet, men at dommeren tar en avgjørelse på egen hånd.

– Han har formelt sett motsatt seg fengsling, men samtykker til at det kan gå som kontorforretning, sier Dahl-Michelsen.

Siden han ble pågrepet, har ikke mannen latt seg avhøre.

Saken er nå ferdig etterforsket og sendt videre til statsadvokaten for en tiltaleavgjørelse, opplyser Dahl-Michelsen. Siktelsen er fortsatt den samme, og går på brannpåsettelse og grovt skadeverk.

– Vet du når det er ventet at statsadvokaten vil komme med sin beslutning?

– Jeg antar at det foreligger en avgjørelse før sommeren, og at saken kommer opp for retten til høsten.

Politiet jaktet ham

Bistandsadvokat etter boligbrannen Kjetil Johannes Ottesen er kjent med at mannen var etterlyst.

– Jeg håper politiet setter ressurser på å få ham under kontroll. Utover det har jeg ikke noen kommentar, sa han til BA søndag.

Politiet bekrefter at betydelige ressurser lette etter mannen.

Siktede er underlagt tvungent psykisk helsevern. Påtalemyndigheten ønsker å holde ham der frem til hovedforhandling gjennomføres, og i rettssaken vil det sannsynligvis bli lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern fremfor fengselsstraff.

Gjentakelsesfare

I rettsdokumenter fremkommer det at retten mener det fortsatt er gjentakelsesfare.

«Det har ikke kommet nye opplysninger som svekker mistankegrunnlaget», står det i en kjennelse fra mars.

Mannens forsvarer, Ellen Eikeseth Mjøs, kjente ikke til situasjonen da BA tok kontakt søndag kveld.