(Bergensavisen)

Christine Meyer og Høyre vant valget. På valgvaken lovet hun partiet å ta over makten i Bergen. Men akkurat hvordan det skal skje, og med hvem? Det er helt i det blå.

– Jeg har tro på at vi skal få dette til, sier Christine Meyer (H) til BA.

På vei ut døren fra Høyres valgvake er Meyer ordknapp.

Hun sier de skal snakke med de borgerlige partiene først, og at de først og fremst håper å få til et samarbeid med de borgerlige partiene.

Men hun avviste heller ikke overfor BA å diskutere med motstanderne av Bybanen i dagen. Hvis Høyre går inn for å legge Bybanen i tunnel i stedet for i dagen langs Bryggen, ligger det an til flertall for en omkamp.

– Nå har velgerne talt. Vi er nødt til å lytte til alle partiene og se hva de ønsker, men jeg vil gjerne se mandatfordelingen før jeg sier noe mer, sier hun til BA.

Foran hele valgvaken sier hun til partifellene at Høyre kommer til å ta over makten, selv om det kommer til å bli krevende forhandlinger.

På spørsmål om hun kan samarbeide med Bergenslisten eller INP svarer hun at hun må se an mandatfordelingen først.

Samlet sentrale Høyre-folk på kontor

Sammen med flere Høyre-topper trasket hun fra Høyres valgvake på Kulturhuset til et lukket kontorbygg på Nøstet.

Dit dro også ordførerkandidat Marit Warncke, Eivind Nævdal-Bolstad og rådgiverne Chris Jørgen Rødland og Petter Haugland.

95,3 prosent av stemmene er talt opp. Høyre ligger på 26,5 prosent, mens Arbeiderpartiet har 18,5 prosent per kl. 0032.

– Velgerne i Bergen er tydelige på at de vil kaste det sittende byrådet, sier politisk redaktør i BA, Sølve Rydland.

– Det blir likevel svært krevende for Christine Meyer å danne et nytt. Problemet hennes er at alle mulige samarbeidspartnere nærmest har stilt ultimatum om Bybanen langs Bryggen.

– Mens traseen er en hellig ku for KrF, Venstre og MDG, er motstanden total i Frp, Bergenslisten, INP, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.

Sjokkvending

Det var sent mandag kveld at Meyer åpnet opp for å diskutere Bybanen. Rune Bakervik varsler at han vil ha samtaler med «alle partier som vil Bybanen vel» allerede tirsdag.

Men Bakervik har et gigantisk problem. Da han ble innsatt som byrådsleder i fjor høst var det med støtte fra Ap, SV, KrF, Venstre, Sp og Rødt. Disse partiene har samlet ikke flertall.

BA vet at det Høyre skal diskutere er om de skal styre alene, eller om de skal danne et byråd med sentrumspartiene KrF og Venstre.

Et alternativ er altså å komme bybanemotstanderne i møte: De har flertall dersom de går sammen med Bergenslisten, Senterpartiet, INP og Pensjonistpartiet. Uansett er det et svært krevende grunnlag å styre utfra.

Kan bli avgjørende

Nykommerne Bergenslisten og Industri- og næringspartiet ligger an til henholdsvis fire og tre mandater hver, viser resultatene når 95 prosent av stemmene er talt opp.

De er dermed like store som vippepartiene Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet til sammen.

– Både Industri- og næringspartiet og Bergenslisten kan få en svært interessant rolle i bystyret, dersom Meyer er interessert i å gå i samtaler med dem, sier Rydland.

Slik ligger det an i nabokommunene