– Krig er en endeløs rekke av død, fordervelse, tragedier og fortvilelse. Opplevde du likevel noen artige episoder i krigstjenesten, Leif Larsen?

– Jeg lurer forsyne meg på om det ikke var på samme turen da vi hentet de to jødesøsknene Carla og George Rosenberg på Bremnes at vi hadde med den norske kjøpmannen fra Australia over til Scalloway. Han hadde sannelig litt av en historie å berette.

– Da Tyskland angrep Norge ville han hjem for å kjempe. Men først måtte han overtale konen. Ikke bare for å dra av gårde, men for at han skulle drive kolonialbutikken mens han var borte. Med kvinner kan det av og til ta tid, som du sikkert vet.

Les også

Sjø­kri­ge­ren med ti liv

– Omsider kom han seg ombord på en båt som skulle til Europa. Utenfor Afrika-kysten ble båten kapret av et tysk skip. Passasjerene ble tatt til fange og skulle sendes til fangenskap i Tyskland. I Bascayabukten ble det tyske skipet torpedert av en engelsk ubåt, men de fleste passasjerene klarte seg til land. Der ble de igjen arrestert av tyskerne, som hadde okkupert landet, og sendt med tog til fangeleir i Tyskland.

Flyktet

– Nordmannen klarte å flykte, men hvordan han kom seg til Norge vet jeg ikke helt sikkert. Han var imidlertid på jakt etter en båt for å komme seg over til England og endte av alt opp i Narvik. Der fikk han kontakt med motstandsbevegelsen som hjalp ham til Bergen og videre til Bremnes.

Les også

Skutt i senk av tyske fly

– Vet du om kjøpmannen kom seg i norsk tjeneste?

– Vi fikk han i hvert fall trygt over. Dette var midtveis i krigen og det var et stort behov for frivillige på de alliertes side. Han kan da umulig ha reist jorden rundt i to år uten å ha fått anledning til å løsne skudd mot fienden!

Skutt i brann

Nesten to år etter at Shetlands-Larsen hadde hentet den norske kjøpmannen og jødebarna på Bremnes, ble han utkommandert til et hasteoppdrag på Austevoll. En kanadisk flybesetning på seks personer som hadde nødlandet måtte komme seg i sikkerhet.

– Snakke meg om flaks! Flyet ble skutt i brann under en kamp utenfor Sognefjorden og satte kursen sørover på leting etter et sted å nødlande.

Les også

Selvmordsoppdraget mot slagskipet «Tirpitz»

Kapteinen så seg ut en slette sør for Bergen og klarte å sette det brennende flyet trygt på bakken, før mannskapet stakk til skogs med hjelp av den lokale hjemmefronten.

Der ble de flyttende rundt fra forskjellige hytter en to ukers tid.

– Det kanadierne ikke visste, var at de hadde nødlandet midt inne i den tyske forlegningen på Haugland i Os. Akkurat da var det vaktskifte. En tysk avdeling var på vei ut av leiren, mens den andre var ventende inn fra Bergen. Jeg syns jeg ser synet av leirkommandanten da han fant det utbrente bombeflyet midt i leiren sin!

Les også

Den brutale manndomsprøven

Første amerikaner

11. november 1944 gikk Shetlands-Larsen over til Føllesvåg på Austevoll og hentet mannskapet.

Shetlands-Larsen forteller at det i julen samme året skjedde noe han ikke trodde skulle være mulig:

– Det kom en amerikansk etterretningsagent oppover fra London.

Han ønsket å være med en tur over for å se hvordan trafikken foregikk! Jeg fortalte ham om farene og sa som sant var at vi aldri hadde noen garanti for å komme velberget tilbake. Det brydde han seg ikke om.

– Vi gikk over med våpenlast til Ålesunds-traktene. Mens vi losset, gikk amerikaneren på land og hentet stein. Han var vel den første amerikaneren som satte foten sin på norsk jord under krigen.