• Tove Bergem bruker bare fingrene når hun kritter. (Foto: Kim Bøyum)

Tove Bergem skulle bare finne noe å oppholde fire viltre gutter med. Nå er krittmalingen blitt både lidenskap og jobb

Det hele startet en dag da Toves sønn og tre av kompisene hans hadde i overkant mye energi. De sprang rundt i leiligheten i Smiberget i Fyllingsdalen, og behøvde definitivt å roes. Tilfeldigvis hadde hun kritt og papir liggende, og foreslo for guttene at de kunne sette seg til å male.

De fire pjokkene fant umiddelbart roen. Tove satte seg ned med dem og begynte å male selv. Uten at hun selv var bevisst på det da, var en gnist tent. Da guttene ble lei og gikk for å spille fotball, ble Tove sittende igjen alene. Siden har hun krittet hver dag. Og nå, noen år senere, er kritt-malingen like mye levebrød som hobby.

Etter å ha jobbet mange år i sin egen butikk, gjorde en ryggoperasjon at hun søkte seg til et annet yrke. Hun fikk jobb i Tryg Forsikring i Fyllingsdalen. Der hadde hun både mange hyggelig kolleger og det hun beskriver som en super sjef, men likevel kjente hun lengst inne i magen at jobben ikke egentlig var noe for henne.

Skummelt valg

− Det var feil for meg å sitte bak en datamaskin. Det ble litt for mye press, og jeg holdt på litt for lenge. Jeg lærte utrolig mye, men det ble verre og tyngre dag for dag. Til slutt stoppet kroppen. Jeg måtte ta et valg, og det endte med at jeg sa opp, forteller 46-åringen.

For trebarnsmoren var det ingen enkel avgjørelse.

− Det var et utrolig skummelt valg. Jeg tok skrittet fra å ha trygg inntekt til å tørre å satse på magefølelsen min.

Men hun ville veldig sterkt kritte hver dag, og allerede mens hun jobbet i Tryg, hadde hun fått en pekepinn på at kunsten var noe som kunne gi henne inntekter i tillegg til all gleden. Tove hadde brukt mer og mer av fritiden på krittmalingen, og solgt bilder til flere kolleger og venner.

− Etter hvert ballet det på seg. Jeg hadde en liten utstilling i borettslaget der jeg fikk solgt alle bildene. Jeg var helt hektet.

Bruker fingrene

Tove bruker bare fingrene når hun kritter, ingen pensel. Hun har kommet i kontakt med mennesker over hele verden gjennom kunsten.

− De har tatt kontakt via Facebook-siden min. Mange av bildene mine handler om historien til mennesker. Jeg har veldig interesse av folk. I motivene er jeg opptatt av å gjenskape alt fra det humoristiske til det triste, forklarer hun.

Etter hvert fikk hun et atelier på Magneten kunstkollektiv på Spelhaugen i Fyllingsdalen. I dag har hun byttet det ut med et atelier på Bryggen, der hun kan få horder av begeistrede turister på besøk. Men veldig ofte sitter hun også hjemme i leiligheten i Smiberget i fullstendig fred og ro.

− Magneten er et utrolig bra sted. Samtidig blir jeg enda mer inspirert av å sitte ved sjøen eller gå gjennom smauene, forklarer Tove.

Siden hun sa opp jobben i 2017 har hun holdt en rekke utstillinger, og mange vil kjøpe bildene hennes. Samtidig er ingen tvil om at det er tøft å leve bare av kunsten, og Tove er nå på jakt etter en jobb ved siden av.

− Målet er å komme inn i helsevesenet, om jeg så må ta litt utdannelse først. Så er drømmen å leve av kunst og det å hjelpe mennesker.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker