• Hanna Zieritz (14), Timea Forras (13), Cecilia Alfaro-Nessen (13), Sara Hagen (14), Henriette Harkestad (14), Matilda Bitustøyl (14) og Helena Ramm Favang (14) hadde planlagt festen i flere uker, og måtte på shopping for å sørge for at hver minste detalj var på plass. (Alle foto: Martine Onstad)

  • Karaokemaskinen ble brukt hele kvelden, men stort sett i grupper.

  • De som ville, kunne ta en runde med bordfotball (foosball).

  • For de unge arrangørene var det særdeles viktig å få vegetarburger på menyen, som attpåtil var gratis. I kiosken fikk man også kjøpt sjokolade, chips og brus.

  • Mens flere ungdommer var på privatfest i byen denne fredagen, ville arrangørene på Damsgård skole ha fullt fokus på et alkoholfritt arrangement.

− Vi lager på en måte fest for de «ukule»

Initiativ:Laksevåg har fått en ungdomsgruppe som arrangerer fester på Damsgård skole.

Planen er å arrangere en fest hver måned. Når Sydvesten er på besøk, inviteres det til karaoke, bordfotball og bare friheten til å være ung. Det er ungdomsgruppens aller første arrangement, og de kunne ikke vært mer fornøyde med åpningen.

− Det gikk mye bedre enn vi trodde, for vi tenkte liksom, tenk hvis det bare kommer fem stykker, sier Timea Forras (13).

Det er Timea, Hanna Zieritz (14), Cecilia Alfaro-Nessen (13), Sara Hagen (14), Henriette Harkestad (14), Matilda Bitustøyl (14) og Helena Ramm Favang (14) som har stått for planleggingen. Omtrent 60 elever har tatt turen til Damsgård for å bli med på den første klubbkvelden. Denne kvelden er det en annen privatfest som arrangeres i byen, som gjør at mange ikke kunne komme.

− Alle festene rundt omkring er bare med alkohol, og vi vil gjøre andre ting, sier Cecilia.

− Vi vil ikke dyrke drikkepress. Vi vil ha det fint sammen, uten at man trenger alkohol, kommenterer Timea (13).

− Vi vil ha det tryggere, legger Cecilia til.

− Jeg føler at vi nå holder på å lage en fest for dem som ikke blir invitert på de festene. Vi lager på en måte fest for de «ukule», sier Hanna.

Kult å være ukul

− Hvordan føles det å være ukul?

− Det er sykt kult å være ukul, sier Timea.

− Det er mindre press. Du driter i hva alle andre mener om deg, og bare lever livet som om det skulle være den siste dagen, sier Cecilia.

− I det lange løp er det bedre å være med folk som ikke gjør ting for oppmerksomhet, men som gjør ting for å bli kjent med andre. Når vi blir gamle, så kan vi tenke tilbake på at vi ikke gikk rundt og festet, og vi brydde oss ikke i det hele tatt om det, sier Henriette.

Det er Initiativ Laksevåg som står bak festen, hvor foreldrene til to av ungdommene er med. Det var de som kom med forslag om at ungdommene kanskje kunne starte en egen klubb.

− Hvis man bor på Laksevåg og vil gjøre noe gøy, så må man dra til byen, for det er ingenting som skjer her, sier Cecilia.

Ros fra foreldre

Engasjementet fra foreldrene har hjulpet Timea og Cecilie å ta de rette valgene for seg selv, de sier selv at de blir inspirert av foreldrene som er engasjerte i frivillig arbeid i Initiativ Laksevåg. Fremover planlegger de ulike arrangementer, som filmkveld og konserter.

− Jeg har fått utrolig mye skryt av mamma føler jeg, og det er utrolig koselig, sier Cecilia.

− Det kan jo være vanskelig å si nei til alkohol, for det er mange som ikke tør, sier Timea.

Ann Kristin Ramstrøm, leder i Initiativ:Laksevåg, er en av de voksne som er med på kvelden for å passe på at alt går som det skal. Hun opplever ikke at festing med alkohol er et tema for ungdommene på festen.

− Jeg har ikke kommet til den problemstillingen ennå. Min datter er 13 år, og de fleste her er 13-14 år. Det med alkohol er helt fjernt for meg, forteller Ramstrøm.

Elevene forteller at de tar avstand fra alkohol, men det er også mange som ikke gjør det.

− Det er veldig bra at de tar avstand. Jeg kan ikke si noe annet enn at det er utrolig bra. De er jo så små! Men jeg synes det er fint at de bare kan være her og ha det gøy sammen, på en helt vanlig fredag.

Har gjort alt selv

Ramstrøm forteller videre at jentene har tatt fullt ansvar selv, de har reist på Ikea for å kjøpe inn lyslenker, og sørget for at det er vegetarburger på menyen. Pengestøtten har de fått fra Bergen kommune og Initiativ Laksevåg.

Det er en gjeng med dedikerte og ikke minst reflekterte ungdommer som står bak denne festen.

− Når det kommer til disse private festene, er det som regel sånn at de «kule» tar med seg de litt mindre kule, mens de som ikke bry seg om hva alle andre mener – sånne som oss – lever livet uansett. Det blir gjerne mer fornuftig enn å bryr seg om hva andre mener. Da lever en ikke livet sitt ut fra hvor populær en blir, sier Matilda (14).

Av

Martine Onstad

red@sydvesten.no

Relaterte saker