• «Snøfte Smith» er en kjær karakter i Norge.

Disse juleheftene er verdt å få med seg:

Den folkekjære hønsetyven

Nå bugner bladhyller og sjokkselgere av julehefter. Hva er verdt å ta med seg? Sydvesten har sett nærmere på noen av årets utgivelser.

Det er ikke lett å manøvrere blant juleheftene. Noen titler er klassikere og har vært i salg i mer enn åtti år, mens andre nærmest kan bli som døgnfugler å regne med et fåtall utgivelser.

Det som i hvert fall er sikkert, er at det er tradisjon og nostalgi som preger juleheftene. En rekke klassiske tegneserier - både norske og utenlandske - er bærebjelkene blant dem, og de siste tyve årene er den nyere, norske tegneseriesuksessene som «Pondus», «Nemi», «Radio Gaga», «Kollektivet» og «Lunch» blitt en viktig del av det.

Sydvesten har allerede omtalt noen klassiske julehefter som «Fiinbeck og Fia», «Knoll og Tott» og «Kapteinens jul». Her fortsetter vi med flere titler, og frem mot jul blir det nye anmeldelser av julehefter.

 

I hillbillyland

«Snøfte Smith» er en kjær karakter i Norge. Tegneserien hans dukket først opp her til lands i Allers, og fra 1970 har den også hatt eget julehefte. Snøfte Smith foregår i en amerikansk avkrok, og det er landsbylivet som står i sentrum. Vi følger døgenikten, hønsetyven og hjemmebrenneren Snøfte og familien hans i dagliglivet. På noen måter kan tegneserien avspeile bygdenorge, og det er nok med på å gi tegneserien appell her til lands.

Interessant feirer tegneserien 100 år i 2019. Den startet opp som tegneserien om Barney Google i 1919. Det var Billy De Beck som stod bak tegneserien, og på trettitallet innførte han Snøfte Smith blant karakterene. Det ble en suksess, og etter hvert overtok Snøfte tegneserien. Like fullt heter den i USA fortsatt «Barney Google and Snuffy Smith» for å gjenspeile det historiske.

Juleheftet nevner jubileet på redaksjonell plass. Ellers møter vi ikke Barney Google. I stedet kan vi lese søndagssider fra 1973 laget av Fred Lasswell. Lasswell overtok tegneserien etter Billy De Beck, og det er hans versjon som er den som har vært trykt i Norge. Det betyr at det er få overraskelser for faste lesere. Livet er strengt rart det samme morsomme og delvis filosofiske i en av USAs bygder. Det betyr godt tegnearbeid og litt å humre av.

«Snøfte Smith»

Av: Fred Lasswell

36 sider

64,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic AS

 

Maritim moro

Også «Skippern» har jubileum i år. Det var i 1929 at E. C. Segar fant opp sjømannsfiguren og satte ham inn i den allerede eksisterende tegneserien «Thimble Theatre». I likhet med Snøfte Smith tok etter hvert Skippern over tegneserien, og den fikk etter hvert navnet «Popeye» i USA.

Som avistegneserie er det i hovedsak Bud Sagendorfs versjon som har vært trykt i norske julehefter. Sagendorf var i sin tid Segars assistent, og etter noen mellomspill fikk han hovedansvaret for tegneserien på førtitallet. Årets julehefte består av søndagssider fra 1986 og 1987, og noen av sidene har tidligere vært trykt i juleheftet fra 1989.

Også her er det få overraskelser for Skippern-lesere. Sagendorf lar morsomhetene ligge i møter mellom Skippern, kjæresten Olivia, adoptivsønnen Bulle, slåsskjempen Brutus og Skipperns far. Joda, det er morsomt og godt tegnet av Bud Sagendorf, men i et jubileumsår bør man kunne gjøre mer ut av juleheftet. Hva med noen smakebiter laget av Segar? Og hvorfor ikke kjøre dagsstriper av Bobby London fra sent åttitall og tidlig nittitall? Det var en periode der London og Sagendorf laget to versjoner av Skippern på samme tid, og idérikdommen, morsomhetene og tegnearbeidet til Bobby London gjorde dagsstripeversjonen til den klart beste.

«Skippern»

Av: Bud Sagendorf

36 sider

64,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic AS

 

Familieliv og forviklinger

Noe av det aller beste med juleheftene er muligheten til å se klassiske amerikanske avistegneserier slik de engang så ut. En rekke av disse tegneseriene er vanskelig å finne samlet i bøker – til og med på originalspråket – og juleheftene gir en sjanse der man kan sette seg inn i slike tegneserier.

«Blondie» er en av de absolutt klassiske avistegneseriene. Den ble skapt av Chic Young i 1930, og her til lands fikk vi julehefte med «Blondie» allerede i 1941. Da var tegneserien kjent fra avispublisering i blant annet Arbeiderbladet.

Årets julehefte er et interessant innblikk i amerikansk forstadsliv på femtitallet. Vi kan lese søndagssider fra 1951, og de viser et familieliv der Blondie holder fortet på hjemmebane. Ektemannen Dagobert Sørensen har forviklinger med både naboer og arbeidskolleger, og på hjemmebane må familien også håndtere utfordringer med både oppvoksende barn og husets hunder. Det hele er både fornøyelig, morsomt og nostalgisk.

Chic Young hadde for lengst funnet formen for tegneserien sin her, og streken hans er meget flott. Det er slik som dette tegneserien fortjener å bli husket og ikke som en repeterende og uspennende sitcom utført av andre serieskapere.

«Blondie julen 2019»

Av: Chic Young

36 sider

64,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic AS

 

 

Militær moro

«Billy» er en av tegneseriene som har holdt lengst stand i juleheftebunken. Det er ikke rart med tanke på tegneseriens popularitet. Den har vært trykt i en rekke aviser, og i tillegg kommer det jevnlig ut en rekke «Billy»-utgivelser utenom det vanlige bladet.

I årets julehefte med «Billy» får vi en solid overraskelse. Det er gjort plass til en spesialhistorie med de militære karakterene. Tegner og forfatter Sam Klein fører gjengen fra militærleiren på en reise til Skandinavia der det spøkes med lokalkultur. Det er morsomt, og Klein er en dyktig tegner.

Resten av juleheftet overtas av «Billy»-skaper Mort Walker og hans medhjelpere. Vi får lese søndagssider fra 1981, og for denne anmelder er dette kjent materiale. Dermed uteblir gapskrattene, selv om det er flere gode poenger her.

«Billy julen 2019»

Av: Mort Walker med Sam Klein

36 sider

64,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic AS

 

 

Varierende vikinger

Dik Browne var en av samarbeidspartnerne til Mort Walker. Walker er mannen bak en rekke ulike amerikanske avistegneserier, og her til lands er nok «Billy» og «Trixie»/«Tønnes og Stine» de best kjente. På syttitallet startet Browne opp sin egen vikingtegneserie, og «Hårek» ble en kjempestor suksess for ham.

Her i Norge har «Hårek» vært en populær tegneserie, og den er en gjenganger blant juleheftene. I årets julehefte er det søndagssider fra 1985 og 1986 som trykkes. Vi er her i slutten av Brownes virke som serieskaper, og som alltid leverer han godt utførte tegninger. Innholdet er noe varierende. Browne kunne være en stor humorist, men innimellom kunne tegneseriene hans også være noe forutsigbar og kjedelig når man kjenner karakterene. Vi har eksempler på begge deler i dette juleheftet, som ikke kommer til å bli blant de første som leses på nytt av årets utgivelser.

«Hårek jula 2019»

Av: Dik Browne

36 sider

64,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic

 

 

Pondus i storslag

Det merkes at Frode Øverli har gjort noe ekstra ut av årets julehefte med Pondus. Vi snakker om en utmerket stripetegneserie i verdensklasse som her også kan oppleves i lengre format. En spesialhistorie uten ord er både vakker og dyktig utført. Det er ingen tvil om at Øverli er en av våre beste visuelle fortellere.

Ellers inneholder juleheftet en rekke gode striper, og Øverli har vært påpasselig med å gi dem vintertema. Også i år får vi noen doser med quizer, men det får vi nok tåle. Pondus-innholdet til Øverli holder høy klasse også denne gangen. I tillegg skal redaksjonen ha ros for å bruke på plass på nye elementer som er innført i tegneserien i løpet av det siste året.

«Pondus julen 2019»

Av: Frode Øverli

36 sider

65 kroner

Strand Forlag

 

 

Jul med Kollektivet

Torbjørn Lien har flere ganger levert strålende julehistorier med sine karakterer i Kollektivet. Slik er det også denne gangen, der Lien serverer en langhistorie som fyller juleheftet.

Denne gangen bruker Lien plassen på å utforske egne karakterer. Det gjør han på en utmerket måte ved å sende Ronny inn i et parallellt univers der han får leve som en alternativ utgave av seg selv.

Det er en interessant historie som utforsker familieliv, relasjoner og har et fokus på miljøspørsmål. Torbjørn Lien turnerer dette på en utmerket måte, og han har levert en av sine beste fortellinger til nettopp dette juleheftet. Anbefales!

«Kollektivet julen 2019»

Av: Torbjørn Lien

36 sider

64,90 kroner

Egmont Kids Media Nordic AS

Av

Kristian Hellesund

red@sydvesten.no

Relaterte saker