• I boken «Enklere småbarnsliv» gir Christine Møen Wisløff deg tipsene for å minimere hverdagstresset som småbarn ofte fører med seg. (Foto: Martine Onstad)

Christine løser småbarnskaos med enkle tips

De fleste merker at hverdagene kan bli hektiske, spesielt når man har små barn. Christine Møen Wisløff fra Fyllingsdalen har brukt fritiden sin på å lage en bok som kan hjelpe andre foreldre.

For bare fem år siden kunne Christine Møen Wisløff fort bruke en time på treningsstudioet hver dag. Hun traff venninner på jevnlig basis. Nå er hun mor til to, kone til Tom og må prioritere hva hun skal bruke tiden sin på. For en småbarnsmamma er tid dyrebart, derfor har hun laget en bok som skal hjelpe foreldre å effektivisere. Ideen om det hele kom da hun var i permisjon med førstemann.

− På det tidspunktet samlet jeg mange tips i notater på mobilen min. Det var så mange tips til slutt, at en dag mens datteren min sov begynte jeg å samle alt i et Word-dokument. En venninne av meg fikk vite hva jeg holdt på med, og spurte om jeg kunne sende det til henne også. Da begynte jeg å tenke at dette helt sikkert var noe flere trengte, sier 34 år gamle Wisløff.

Glorifiserte foreldrerollen

Tom og Christine har vært sammen i ni år, og har alltid hatt en tanke om å få barn en dag. De fantaserte, som mange par gjør, om at det ville være magisk å skape en baby sammen. Etter at førstemann ble født, innså de at barna faktisk skal vokse opp også.

− Man så ikke for seg de våkenettene, selv om man hører om det fra andre. Det er ikke før du får barn selv, at du får flere av de realitetssjekkene.

På en helt vanlig morgen står alarmen på 06.45 for begge to. Da har de nøyaktig en halvtime på seg før de skal ut døren. Foreldrene tar ansvar for hvert sitt barn, og med hjelp av iPad får de tatt hver sin dusj. Klærne og matpakken ligger klar fra dagen før, og barna spiser frokost i barnehagen.

− Jeg tror ikke jeg hadde tenkt så mye på mammarollen før jeg ble mor, og hvordan jeg ville være. Men jeg har alltid sett for meg at jeg kom til å være kreativ med barna, og det er jo store deler av boken.

Sover en time ekstra

Vi sitter på Litteraturhuset i Bergen, like ved jobben hennes, mens hun viser frem de mest populære tipsene. Skal barna dine ha nye sko? Men det frister ikke å drasse de med seg på butikken? Da kan du tegne et omriss av føttene på et A4-ark, og ta arket med i stedet. Da får du litt tid til deg selv i samme slengen.

− En småbarnsmor jeg snakket med fortalte at hun stod opp en time før alle andre, for å få den egentiden. Det høres helt fantastisk ut, men jeg vet at jeg ikke klarer å stå opp hvis jeg heller kan sove en time ekstra, sier Wisløff, som til daglig jobber som politiadvokat.

I tillegg til boken har hun en blogg, som hun i motsetning til mange andre opprettet etter at ideen om boken kom. På bloggen har hun omtrent 1000 lesere per innlegg, mens på Instagram har hun 8792 følgere. Målet er ikke å leve av sosiale medier-kanalene, men hun så fordelen det ville gi i forbindelse med bokutgivelsen. Tid til dette må også skvises inn i den tette timeplanen.

− Mannen min har vært helt fantastisk oppi dette, det må jeg bare si. Når jeg har blogget og skrevet til boken, har 98 prosent av det blitt gjort på kveldstid, men vi har alltid hatt oppdelt kveld. Mens han spiller gitar og hører på musikk, jobber jeg med mine prosjekter.

− Forholdet ble bedre

Livet har utvilsomt forandret seg med to ekstra mennesker i hjemmet, på godt og vondt. 34-åringen savner mer tid med venner, noe som måtte bli nedprioritert da hun fikk barn. Samtidig ser hun at det å bli foreldre har ført til en positiv utvikling for forholdet.

− Jeg tror vi er blitt tettere. Jeg ser at han er blitt en fantastisk god far, og vi har det felles prosjektet. Selv om vi er trøtt og sliten, har vi de to menneskene som vi begge setter høyest av alt. Hvis de for eksempel sier noe morsomt, blir det så verdt det.

− Hvordan bevarer man romantikken i småbarnskaoset?

− Vi har innført date-night hver onsdag, annenhver gang har vi ansvar for å arrangere en kveld hjemme. En lager middag, og så drikker vi kanskje litt vin. Sånt synes jeg er utrolig viktig, sier Christine Møen Wisløff.

Av

Martine Onstad

red@sydvesten.no

Her er noen av Christines tips

Reiser du med små barn, kan det være lurt å pakke håndbagasjen i en sekk slik at du har begge armene fri. Her får du en liste over hva som kan være lurt å tenke på når du skal pakke håndbagasjen, både til korte og lange turer.

Grove vafler er perfekte i matpakken til barna. Jeg steker opp en hel haug når jeg først er i gang, smører på dem med for eksempel smør og syltetøy, og fryser dem ned i porsjonspakker.

Har du barn som hoster hele natten? En gul løk kuttet i fire på et fat i nærheten av sengen = tryllestøv mot tørrhoste.

Lag fantasifigurer av kvister og røtter. Du trenger: En rot eller kvist, øyne, stoff og annen pynt. Slik gjør du: Lim øyne på det som skal være ansiktet og klipp ut klær til roten din som du limer på.

Sko som ikke er i bruk til dagen kan gjerne oppbevares i fine esker. Ved å lime et lite bilde av skoene utenpå esken blir det lettere å huske hvilke sko som er hvor. Bildet tar du enkelt med telefonen.

Dersom barnet ønsker seg noe som koster litt, kan du visualisere sparingen for dem for å motivere. Hvis barnet ønsker seg noe som koster 200 kr kan du for eksempel tegne 10 ballonger på et ark og la barnet fargelegge en ballong per 20 kr det sparer.

Andre saker