• Handlingen i Pyton-tegneserien The Deep Shit Junkies foregår i Bergen vest. Her er et inntrykk fra en konsert med bandet i Loddefjord bedehus.

Tegneserier i koronatider

Koronatiltakene rammer oss alle, men hvordan rammer de tegneseriebransjen?

Det er underlige tider. Koronasmitten gjør at vi lever annerledes, og hverdagen er en helt annen enn den pleide å være. Også tegneseriebransjen er rammet av pandemien, og i USA og Frankrike sliter forlagene med å få nye utgivelser ut i spesialbutikkene. Den største distributøren av tegneserier fra de markedsledende forlagene Marvel og DC Comics i USA har ikke levert tegneserier til butikkene i april, så en rekke forlag ser på alternative distribusjonsformer. I tillegg er en rekke tegneserieforhandlere stengt i flere land, og mange tegneserielesere har gått over til postordre for å skaffe seg nye utgivelser.

Også her til lands er det vanskeligere å skaffe seg tegneserier fra ulike forhandlere. Mange bruker Narvesen som sin tegneserieleverandør, og flere filialer holder i større eller mindre grad stengt. Bokhandlere har et meget varierende utvalg av tegneserier, og man kan også finne tegneserier hos for eksempel Platekompaniet.

Her i Bergen holder Platekompaniet stengt for tiden, men bokhandlerne kan være behjelpelige med å hente inn bestillinger av tegneserieutgivelser som ikke finnes fysisk i hyllene. Spesialbutikker her til lands holder også åpen, og her i Bergen har Outland redusert åpningstidene. I tillegg kan en rekke nettbutikker sende ut tegneserier på både norsk og ulike fremmedspråk.

Avlysninger

Sosiale samlinger der tegneserier står i sentrum er avlyst både her i Norge og utenlands. En rekke lanseringer av tegneserieutgivelser ble kansellert, og ulike tegneseriearrangementer har lidd samme skjebne. Den store tegneseriefestivalen i hovedstaden, Oslo Comics Expo, skulle vært avholdt i juni. Den er nå flyttet til høsten, og så langt har ikke arrangørene kommet med en ny dato på festivalens nettside.

Bergtatt er en tegneseriefestival med fokus på norske tegneserier. Årets festival arrangeres til høsten. Dette er plakaten fra den første festivalen i 2018.

Den danske tegneseriefestivalen Art-Bubble var planlagt arrangert i Århus i september. Festivalen er nå utsatt til 2021. I Bergen er planen at tegneseriefestivalen Raptus skal arrangeres 11.-13. september. I følge festivalsjef Frode Haaland går festivalen i utgangspunktet på de planlagte datoene.

- Vi er ennå ikke avlyst, men det er klart at i dagens situasjon ser det ikke ut til å kunne bli slik man kunne ønsket seg. Man må regne med at det fremdeles vil være restriksjoner I Norge og utlandet, og selv om det kan åpne opp en god del i Norge vil det fremdeles kanskje være restriksjoner med karantene for folk som har vært I utlandet eller som bor I utlandet og skal til Norge, sier Haaland til Sydvesten.

Festivalsjefen legger til at Raptus ikke blir slik som Raptus har vært tidligere, da en rett og slett ikke vil ha lov grunnet restriksjoner.

- Vi ser på muligheter for å flytte, utsette, endre konseptet med bare å ha norske gjester og andre løsninger. Vi må følge retningslinjene som myndighetene setter opp, og vi følger med slik at vi kan se hva vi kan gjøre. Oppsummert kan man si at vi er ikke avlyst ennå, men slik det ser ut nå vil det ikke bli en normal Raptus, forteller Frode Haaland til Sydvesten.

Siden Oslo Comics Expo er flyttet til høsten, så følger utdelingen av prisen «Årets tegneserie» etter. Koronasituasjonen har også fått følger for Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Utdelingen av prisene ble ikke gjennomført på vanlig måte, slik at tegneserieprisen ikke ble fysisk delt ut på et arrangement til Malin Falch og Regine Toften Holst for deres prisvinnende bok «Bjørnar» med karakteren fra Falchs «Nordlys»-bøker.

Gir ut som planlagt

Når det gjelder utgivelser av norske tegneserieutgivelser, så ser det ut som om de i stor grad ikke blir rammet av koronasituasjonen. Til tegneserietidsskriftet Serienett forteller en rekke forlag at de fleste utgivelsene kommer som planlagt. Overfor Sydvesten sier forlegger Erik Falk i Jippi forlag at koronasituasjonen gir lite direkte konsekvenser for forlaget.

Tegneseriefestivalen Raptus har jubileum i år, og etter planen skal festivalen arrangeres i september. Her er plakaten fra 2018.

- Både tegnere og redaksjon er vant til å sitte isolert, så korona endrer ikke mye på det. Tradisjonelt har jo Oslo Comics Expo vært noe vi prøver å få utgivelser ut til, og de tre utgivelsene av Tim Ng Tvedt, Rune Borvik og Xueting Yang var planlagt til da. Nå kan det nok ligge an til at vi tar oss litt bedre tid. Boka til Tim er imidlertid i trykken, og kommer i månedsskiftet mai / juni. Så får vi se hvordan de nye utgivelsene lanseres når den tid kommer, legger Falk til.

Espen Karelius Holtestaul i No Comprendo Press, Tonje Tornes i Egmont og Håkon Strand i Strand forlag forteller alle til Sydvesten at disse forlagenes utgivelser heller ikke blir særlig rammet av koronakrisen.

Lokalt her i Bergen driver Are Edvardsen forlaget Überpress. Han er også sjef for tegneseriefestivalen Bergtatt, som de siste årene har vært avholdt på Bergen Offentlige Bibliotek.

- Bergtatt er utsatt til høsten, men dato er ikke satt. Vi satser på å få ut Victoria Hamre sin «Miso» til september og en Über-antologi på høsten. Foreløpig ser det ut til å gå på skinner. Hvilke konsekvenser koronakrisen får for kulturnorge og støtteordninger vil vi få svar på de neste årene, sier Edvardsen til Sydvesten.

Av

Kristian Hellesund

red@sydvesten.no

Andre saker