• Barnehagen engasjerte det reisende orkesteret Neseviserne for å gi barna en skikkelig kulturopplevelse i en ellers merkelig pandemi-tid. 

Neseviserne skapte stor stemning i barnehagen

Med strenge smittevernhensyn har barna i Kidsa Sandgotna fått en herlig kulturopplevelse med sang, musikk, fellesskap og glede. På scenen i barnehagen stod Neseviserne.

Finansiert med språkmidler fra Bergen kommune har Kidsa Sandgotna barnehage prosjektet «Språket fremfører vi sammen». I den forbindelse engasjerte barnehagen det reisende orkesteret Neseviserne for å gi barna en skikkelig kulturopplevelse i en ellers merkelig pandemi-tid. 

Musikk skaper fellesskap  

Mathilde Brun Henriksen (4) og Ameera Rahman (4) går begge på avdeling Revehiet der Lotte er pedagogisk leder. Sammen med alle barna i barnehagen har de gledet seg til denne dagen med konsert for Revehiet. Revehiet var publikum på konsert nummer to. De måtte vente ganske lenge før de ble ført inn på lang, lang rekke til amfiet der konsertene holdes. Men endelig var det deres kohort sin tur til å komme inn i konsertlokalet i barnehagen. 

På spørsmål om hva de synes om besøket av Neseviserne svarte de i kor: «Gøøøøy»! 

– Men litt høy lyd, synes Mathilde. 

– Instrumentene var gøye og det var gøye sanger, mener Ameera. 

– Det var kult at de gikk med munnbind, sier Mathilde. 

Pedagogisk leder Lotte Bergli har jobbet ved Kidsa Sandgotna barnehage i snart ni år og forteller at i denne barnehagen er det stor musikkglede blant barna og personalet.   

– Vi bruker musikk daglig og spesielt i vårt arbeid med flerspråklige barn. Med musikken skaper vi et felleskap som engasjerer og skaper magiske øyeblikk. Forskning har vist at musikk fremmer god helse og læring, musikken utligner sosiale forskjeller og inkluderer absolutt alle. Sanger og regler styrker barnets utvikling på en rekke områder, som den språklige, motoriske, emosjonelle og sosiale utvikling. Musikk gjør oss glad, sier Bergli. 

Et kinderegg 

I det pedagogiske arbeidet i barnehagen får barna bruke forskjellige instrumenter som blant annet trommer, rytme-egg og pinner.  

– Vi bruker faste sanger ved flere forskjellige anledninger. Matsanger, ryddesanger og forskjellige sangleker. Vi lærer tradisjonelle sanger, men vi kan også tulle og tøyse og eksperimentere med ord og melodier. Musikk kan fungere som trygge rammer i barnehagen samtidig som barnas medvirkning kan gi musikken en helt ny dimensjon. At vi i dag har vært så heldig å få besøk av det reisende orkesteret «Neseviserne» har vært helt fantastisk, vi har gledet oss lenge til denne dagen, smiler Bergli. 

Daglig leder Jan Lund Janson var veldig bevisst på at det nettopp skulle være akkurat dette orkesteret dersom Kidsa Sandgotna barnehage skulle klare å realisere en konsertopplevelse under strenge smittevernsregler. 

– Neseviserne er et «kinderegg». For det første er de profesjonelle musikere – de leverer skikkelig kvalitet fra alle instrumenter. Dernest er de erfarne pedagoger. De har god kjennskap til -og erfaring med hvordan de skal formidle til -og imøtekomme barn i denne aldersgruppen. Og det aller beste med Neseviserne er deres musikalske lekenhet; at de formidler kjente barnesanger på en forfriskende og lekende måte. De jazzer opp noen takter her og legger inn noen kunst-pauser der.. Alt dette i sjarmerende dynamikk med hverandre -og med publikum. Neseviserne har absolutt bidratt med å gi oss en herlig kulturopplevelse med sang, musikk, fellesskap og glede, sier Janson.  

Risikovurdering 

Han gjør for ordens skyld oppmerksom på at alle tenkelige hensyn i forhold til smittevern selvsagt er fulgt. 

– Smittevernet omkring denne konsert-dagen er risikovurdert i samarbeid med Kidsa Barnehager sin egen konsernlege. Vi har vært usikker flere ganger under planleggingen og vi har gått noen runder for å være helt sikker på at vi kan stå for et slikt arrangement i disse pandemi-tider. I dialog med Neseviserne ble vi enige om at de ga oss en pakke på 3 konserter slik at vi aldri måtte blande våre kohorter. Alle musikerne brukte munnbind og byttet disse mellom hver konsert. Vi har desinfisert hele amfiet hvor barna satt før, mellom og etter hver konsert og avstanden mellom musikerne og barna/personalet har vært på tre til fire meter, forteller Janson. 

Det ble holdt tre konserter på rad, og en detaljert kjøreplan og tydelig ansvarliggjøring av hele personalgruppen var planlagt i forkant. 

– Med dette klarte vi å gjennomføre denne dagen på aller tryggeste måte, sier Janson. 

Av

Mette L. Skulstad

skulstad@sydvesten.no

Andre saker