• Getto - En historie om norske drabantbyer.

Bibliotekets hjørne:

Stemmer fra drabantbyen

Bildet som tegnes av drabantbyen i media er ikke alltid så lett å kjenne seg igjen i for de som faktisk bor der. Heldigvis dukker det stadig opp stemmer, både i litteraturen og musikken, som skildrer hverdagen med innenfra-perspektiv, klokskap, humor og originalitet. Denne gangen presenterer vi drabantbylitteratur, og håper du finner noe som frister.

Tante Ulrikkes vei

Av Zeshan Shakar

Tante Ulrikkes vei handler om Stovnerguttene Jamal og Mo som er invitert med i en undersøkelse og ved deres selvrapportering, skriftlig og muntlig, får vi innsikt i liv og overlevelse i betongens sivilisasjon. Deres identitetssøken og drømmer kommer frem, ved siden av opplevelsen av å ikke høre til, leve på utsiden. Dette er en realistisk, humoristisk og tankevekkende bok om ungdomsliv i drabantbyen. Om to forskjellige liv, med like livsutfordringer. Om en bydels fremmedgjorthet i forhold til offentlige områdesatsninger og tiltak. Og om hvor uendelig mye lengre enn en T-banetur avstanden er mellom borgerne i bydelen og beslutningstakerne intensjoner og teorier på sentrumskontorene.

Bokomtale av Kjersti Egge

 

 

Getto - En historie om norske drabantbyer

Av Øyvind Holen

Getto, slum, svenske tilstander, levekårssone. Drabantbyboer og kritikerrost forfatter Øyvind Holen nyanserer det medieskapte skremmebildet av drabantbyen, og ser på styrker og svakheter ved å vokse opp i en flerkulturell bydel. Han tar for seg bruken av ordet getto, som er blitt et stempel og et ullent samlebegrep for alt som er galt med innvandring, integrering og boligpolitikken i de største norske byene. Vi kjenner Holen som en av Norges fremste eksperter på hiphop-kultur, og dette preger også denne boka, der han trekker frem skaperkraften og originaliteten i uttrykk som kommer fra unge mennesker i de såkalte utsatte bydelene. En lettlest, men tankevekkende og engasjerende bok for deg som vil forstå drabantbyen litt bedre.

Bokomtale av Kristi Guldberg

 

Hør her'a!

Av Gulraiz Sharif

Har du fått med deg denne sjarmbomba av en roman? Mahmoud på 15 gruer seg til nok en kjedelig sommerferie hjemme i blokka. Men så får han ansvar for å underholde Onkel ji som kommer på besøk fra Pakistan, og brått ser han både Oslo og det norske med nye øyne. I tillegg til å være turistguide for en litt rar onkel, må Mahmoud være livsguide for lillebror, som sliter med sine greier. En utrolig vittig og sjarmerende skildring av tenåringsliv i Groruddalen, ispedd passelig mengde småspark til hvit middelklasse, og med en alvorlig tematikk i bunn. Språket og tonen i boka gjør seg forresten veldig godt på lydbok. Du finner den både på Bookbites og på hylla hos oss.

Bokomtale av Kristi Guldberg

 

 

Effekten av måneskinn på nyfallen snø

Av Tove Braathen

Effekten av måneskinn på nyfallen snø er kontrastenes bok. Her møter du Margot, nyinnflytter i en av drabantens blokker og Vera som har bodd der lenge. Mennesker går forbi hverandre, oppdager hverandre, lengter etter hverandre og skifter roller. Skeptiske betraktninger blir til dyp forståelse. Det sies at du ikke skal skue hunden på hårene og fanten på fillene, og her er boka som går i dybden av disse ordene. Braathen kontrasterer ikke bare mennesker og stereotypier, hun setter dem inn i kontekst med hverandre og de større forhold i samfunnet. Vi er konkret i drabantbyen, men deltar som leser like mye i den symbolske fremvisningen av denne. Særlig trekker jeg frem bokas drabantbykamp for å beholde lokalbiblioteket sitt, områdets kulturelle møteplass og skolen der det skal arrangeres prosjektet Kulturelle møteplasser. Det er nesten skremmende hvor godt Braathen treffer, uten at det skriker politikk eller fordømmelse over noen. Menneskene du møter i boka er full av feil og mangler, klokskap og varme.

Bokomtale av Kjersti Egge

 

Vinternoveller

Av Ingrid Rishøi

Vinter og hverdag i tre noveller. Her møter vi folk som strever på så godt de kan, men så går ting på tverke likevel. Og vi kjenner det i magen, hvor vanskelig livet kan være. Vi kjenner på følelsen av å være like varm og svett og nær bristepunktet som den unge alenemoren i prøverommet, som drømmer om å skjemme bort datteren sin, men som ikke har penger på kortet. Og vi vil trøste pappaen som håper at sønnen ikke skal ha hjemlengsel når det er hans helg, og som får noia av alle spørsmålene han får når han skal kjøpe ny hodepute til gutten. Eller jenta på 17 som snur ryggen til blokkene, og rømmer på Valdresekspressen med to småsøsken og alt for mye ansvar på skuldrene.

Bokomtale av Kristi Guldberg

 

 

Av Loddefjord og Laksevåg bibliotek

Andre saker