• Rundt 40 personer møtte opp for å være med å planlegge Torgdagen i Loddefjord. (Foto: Siri Breistein, Bergen kommune)

Nå blir det Torgdag i Loddefjord

Dato er satt og planleggingen i gang. Torgdagen vil finne sted på Vestkantens tak.

«Du har mange gode ideer, du!» En av deltakerne på medvirkningskvelden i Kultursalen på Vestkanten kikker på sin sidemann. Sammen med seks andre har mannen plassert seg ved et rundbord for å finne ut hva en torgdag i Loddefjord kan inneholde. Praten går livlig og forslagene rundt bordet er mange og kreative. 

Rundt 40 personer er samlet denne onsdagen i januar i Kultursalen på Vestkanten. Bergen kommune har invitert til et åpent idemyldringsmøte. For selv om det er initiativtakerne fra flere etater og byrådsavdelinger i kommunen som har søkt og fått midler til en torgdag i juni, så er det alle dem som bor og lever sine liv i bydelen som skal få bestemme hva denne dagen skal inneholde. I lokalet sitter både eldre og unge med et felles hjerte for Loddefjord som alle ønsker å ta del i en planleggingsprosess, på en eller annen måte. Mens noen er der i kraft av at de er beboere, stiller de fleste som representant for et lag eller en organisasjon. Og deltakerliste viser allerede hvilken bredde i aktivitetstilbud bydelen har å by på med blant annet trialklubb, idrettslag, ulike danse- og korgrupper, en bredde som man ønsker også skal gjøre seg synlig på Torgdagen 17. juni. Også flere borettslag var representert på planleggingsmøte.
 
Strikkegrupper, retroboder, matopplevelser fra hele verden, maker space, klesbyttemarked, konserter, dansekafe, gamingkafe - «visste dere at i Loddefjord har vi norgesrekord i simultan-sjakk?», spør en i plenum.  «Vi må også huske på kunstløperne i Loddefjord», sier en annen. «Ja, det er nok av talenter og ressurser å ta av der ute», bemerker flere. «Vi må ha en pangåpning med fallskjermhopping!», uttaler en høyt. «Hva med en wall of fame?» foreslår en annen slik at alle store Loddefjord-personligheter synliggjøres. En annen er fast bestemt på en vegg med bilder av lokalhistorie –store bilder av gamle Loddefjord, og kanskje en utendørs bydelsvandring i tilknytning til torgdagen?

Det går ikke mange minuttene fra planleggingsmøtet er offisielt i gang, til innspill og forslag om alt som kan skje i løpet av Torgdagen hagler inn. Men en ting er alle rundt bordene enig om: Flest mulig skal være inkludert og dagen skal ha et ikke-kommersielt fokus. Flere rundt bordene er opptatt av både hvordan man når spesielt de unge og får engasjert også de aller eldste i bydelen. Og ikke bare aktiviteter klekkes ut, også informasjon blir diskutert. «Vi må ha et program slik at folk kan følge med», foreslår en. «Dette må bli en snakkis», sier en av de kvinnelige deltakerne. Og flere nikker, for bydelen trenger at det blir mer liv og at det fokuseres på de positive sidene med å bo i Loddefjord.

Hva:
17. juni 2023 skal det arrangeres torgdag i Loddefjord, og innbyggerne i området inviteres med inn i planleggingsprosessen. Torgdagen vil skje på taket til Vestkanten - og på et åpent planleggingsmøte i Kultursalen på Vestkanten den 18. januar deltok rundt 40 innbyggere.
Neste planleggingsmøte for en arbeidsgruppe blir 21. februar på Elvetun klokken 18-20.30. Dersom man vil være med i arbeidsgruppen kan man kontakte Linn Broderstad: linn.broderstad@bergen.kommune.no.  De som ikke fikk delta på planleggingsmøte må også gjerne kontakte Linn på epost dersom de har noe de ønsker å bidra med.

Målet med Torgdagen er en yrende festival med scene, underholdning, aktiviteter, leker, verksted og boder. For mer informasjon: Linn Broderstad: linn.broderstad@bergen.kommune.no

Initiativtakerne til torgdagen er Kulturetaten, Områdesatsningen og Plan- og Bygningsetaten i Bergen kommune.

Innsendt av Siri Breistein/Bergen kommune

Andre saker