• Sydvesten-journalist Tonje Geithus sto opp midt på natten for å finne ut hvem som hadde vunnet USA-valget. Det kunne hun spart seg for. (Foto: Tonje Geithus)

Realityshow med egen kohort

Aldri før har flere nordmenn fulgt det amerikanske presidentvalget. Kanskje fordi årets versjon minner mest av alt om en realityfinale?

 • Tid: tirsdag 3. oktober – onsdag 4. oktober

 • Sted: hjemme i og med egen kohort

 • Deltakere: mor og to tenåringsdøtre

 • Verktøy: stor TV-skjerm og amerikansk snacks

Reality-TV er ikke noe for meg. Da den eldste poden var liten, så vi alle sesonger av Idol og lignende programmer i flere år. På et tidspunkt sa det stopp. Etter det har jeg stort sett skygget unna alle program som har et element av utstemming.

Men i høst har jeg blitt avhengig av det største realityshowet noen gang. Det amerikanske presidentvalget. Jeg har sett dokumentarserier, hørt på podkaster, lest avisartikler og fulgt med på nyheter på TV og radio.

Når kohorten benker seg foran TV-en valgkvelden, er jeg klar. Som de fleste andre nordmenn krysser jeg fingrene for at demokraten Joe Biden drar dette i land. Men magefølelsen sier noe annet.

I dokumentarserien “UXA - Thomas Seltzers Amerika”, har Seltzers vist hvilken tilstand USA befinner seg i. I serien kommer det frem hvordan 6 av 10 amerikanere har havnet i en situasjon hvor de konstant står i fare for å havne ut i fattigdom. Arbeiderklassen og den lavere middelklassen har ikke hatt reallønnsøkning siden 1980. Å få helsehjelp når du trenger det er ikke en selvfølge for mange amerikanere, samtidig som landet er ridd av en opiatepidemi. Kostnadene til høyere utdanning og medisiner har skutt i været. Hvem ville vi ha stemt på i en slik situasjon?

Valgvaken
Valgvakegjengen er klar når NRKs valgsending starter klokken 2120. Klokken 23 innser vi at vi ikke får se noen resultater før i 2-tiden på natten. Vi hopper til sengs, med vekkerklokken på 0200.

Når klokken ringer, er det fristende å droppe hele greia. Men tanken på å få med seg en historisk hendelse, får oss på beina. Og resultatene tikker inn:

 • Klokken 0230. Trump ser ut til å vinne Florida
  Stilling: 85 valgmenn til Biden og 55 valgmenn til Trump

 • Klokken 0235. Trump vinner Arkansas
  Stilling: 85-61

 • Klokken 0305
  Biden vinner New York og New Mexico.
  Trump vinner North Dakota.
  Stilling: 119-92

Også analysene fra alle ekspertene kommer tett.

– De som poststemmer og forhåndsstemmer, stemmer mest demokratisk. De som stemmer på valgdagen, stemmer mest republikansk. Derfor er de først opptelte stemmene mest stemmer til demokratene.

– Dette blir ikke et valgskred for Biden som kommentatorer og meningsmålingene har spådd, slår en ekspert fast klokken 0313.

– Resultatene fra rustbeltestatene i nord blir avgjørende for Biden.

– Solstatene i sør ser ut til å ikke å stemme på Biden.

– Trump må vinne ganske mange av vippestatene for å bli president, også om han vinner Florida, konkluderes det klokken 0405.

– Dette ser ut til å bli jevnere enn det som var spådd på forhånd.

Må kapitulere
Å holde seg våken midt på natta, midt i uken, viser seg å være tungt.

Klokken 0340 annonserer den unge garde at de bare skal hvile øynene litt, og ber om å bli vekket om tallene endrer seg. Det skal vise seg å ikke skje.

Klokken 0410, går ting mer Trumps vei, men det er likevel for tidlig å kunne si hvem som vinner. Stillingen er 131 – 98, og undertegnende må gi tapt til søvnen.

Klokken 0710 blir jeg vekket av familiens yngste som forteller at Trump vant valget. Jeg kaster meg over mobilen i panikk for å sjekke, orker ikke sesong 2 av Trumps realityshow.

– «Bare tullet», kommer det tørt fra tenåringen.

Stillingen: 223 – 212.

Hvem vant? Hvem vet?
Oftest er det avklart hvem som blir amerikansk president på morgenkvisten her i Norge. Slik ble det ikke i år. Det viser seg at Trump kan tilby ekstramateriale til sesong 1.

– Dette er svindel. Vi vant valget. Vi skal ta dette til høyesterett, sier Trump i en tale til folket i 0830-tiden.

Over et døgn senere er realityshowet fremdeles ikke over.

Av

Tonje Geithus

tonje@sydvesten.no

Andre saker