Her er det best å bade

Fyllingsdølene kan velge og vrake i flotte badeplasser med rent og friskt badevann. De mest populære strendene i Fyllingsdalen har god badevannskvalitet.

De to strendene som er blant de mest populære for fyllingsdølene, som er kontrollert ekstra nøye av Etat for helsetjenester og Vann- og avløpsetaten, er Kyrkjetangen og Godvik friluftsområde. Begge badeplassene får skussmålet «godt egnet badevann» og blir dermed prydet med det beste kvalitetsstempelet kommunen gir på offentlige badeplasser: Grønt flagg. Temperaturen i vannet er ikke all verdens enda. På Kyrkjetangen ligger badevannstemperaturen på 12 grader, det er samme tempraturen som er målt på Godvik friluftsområde. Hvis du vil ha syden-temperaturer i vannet må du til Nordnes Sjøbad som har et oppvarmet utendørsbasseng som holder 25 grader i vannet..

 

Overvåket i flere år

Kommunen har valgt å fokusere spesielt på Kyrkjetangen og Godvik friluftsområde. Årsaken er at mange av de andre badeplassene i bydelene er overvåket i flere år tidligere. Kommunen er sikker på at vannkvaliteten er god nok til at strendene blir anbefalt som gode badestrender. Det gjelder alle badeplassene på Sydvestens liste over anbefalte badeplasser for fyllingsdølene i Fyllingsdalen og Laksevåg.

Det er stor variasjon i tilbudet til badeglade i vår bydel. Uansett om du foretrekker å bade i sjøen, i ferskvann eller i brakkvann så finner du flotte badeplasser. Badeplassene varierer også enormt i størrelse fra små badebukter til strender med opp mot 50 mål i størrelse.

En av de aller flotteste og mest populære strendene ligger ved Tennebekktjørna i Nipedalen. Tennebekktjørna kan fyllingsdølene lett finne frem til både fra inngangsporten til Kanadaskogen i Spelhaugen og fra Nipedalen. Ferskvannet er et tidligere drikkevann med veldig god vannkvalitet. Likevel holder kommunen sine fagfolk et øye med badevannskvaliteten gjennom badesesongen. Årsaken er at i godværsperioder er det så mange som bader i vannet at de badende selv forurenser vannet så mye at badevannskvaliteten kan bli dårligere.

Derfor har kommunen et eget overvåkingsprogram som iverksettes ved særlig varmt og godt badevær. Hvis badevannet blir dårligere vil det bli merket. Det har ikke skjedd de siste tre årene.

 

Fra gult til grønt

Den nydelige badestranden i Storavatnet i Krohnegården holdes også under oppsikt av kommunens vanneksperter. Det tas stikkprøver av vannkvaliteten både før og gjennom badesesongen. Det er nå god badevannskvalitet i Storavatnet.

Badeplassen i Krohnegården tåler trykket fra de badende bedre enn Tennebekktjørna, men kommunen finner likevel grunn til å holde et ekstra øye med vannkvaliteten i lange godværsperioder.

Bergen kommune har tre kategorier for badevannskvalitet. Alle badeplassene Sydvesten anbefaler har grønt flagg, som betyr godt egnet badevann. Ser du et gult flagg på badeplassen betyr det at badevannet er mindre egnet, men helsemyndighetene vil vanligvis ikke ha noen betenkeligheter med at folk bader i vannet selv om en strand har gult flagg. Det betyr bare at det bør gjøres tiltak for å bedre vannkvaliteten. Rødt flagg derimot betyr at stedet ikke er egnet til bading, og du bør holde deg på land.

Både Kyrkjetangen og Godvik friluftsområde gikk fra gult til grønt flagg i forfjor. Ved Kyrkjetangen har Etat for helsetjenester lokalisert en bossfylling som lekker forurensing i en bekk som renner ut i Nordåsvannet ved Kyrkjetangen. Men denne bekken går ikke ned til badeplassen. Det er satt opp skilt som advarer mot at bekken kan være forurenset og en fraråder dermed bading i nærheten av utløpet til denne bekken.

 

Av

Disse strendene er best i vest:

Kyrkjetangen:

Beliggenhet: Syd for Bønes, ved Nordåsvannet . Areal: 48 mål.

Godt egnet badevann! En av byens mest populære strender. Godt egnet for barn. Sandstrand, gressmark, flere  stupebrett. Parkeringsplass for 130 biler. Toalett og informasjonstavle.

Krohnegården:

Beliggenhet: I Litlavatnet og Storavatnet, ankomst fra Krohnegården. Areal:  5 mål.

Godt egnet badevann! Overvåket badevannskvalitet! Fint tilrettelagt badeområde med sandstrand, oppholdsareal og badeflåte i Storavatnet. Gangvei fram til området. Handikaptilpasset toalett. Området er tilrettelagt for bevegelseshemmede med baderampe. Kun tre parkeringsplasser for friluftsområdet som er reservert for handikappede, ellers lite parkeringsmuligheter.

Godvik friluftsområde:

Beliggenhet: Ved Byfjorden, mellom Sotrabroen og Askøybroen. Ankomst via Godviksvingene og ned Godvikveien.  Areal: 2 mål.

Godt egnet badevann! Liten badevik med skjellsand og flott bakland. Bord og benk. Kai med badestige. Toalett. Liten parkering for 2-3 biler.

Tennebekktjørna (Nipedalen):

Beliggenhet: I Kanadaskogen øverst i Nipedalen. Areal: 40 mål.

Godt egnet badevann! Overvåket badevannskvalitet! Større badeområde med to flotte sandstrender. Toalett. Stupeplattform. Informasjonstavle. Innfallsport til Kanadaskogen. God bussforbindelse. Begrenset parkering i Nipedalen.

Andre anbefalte offentlige badeplasser:

Fyllingsdalen: Langestranden, Løvstakkvatnet.

Laksevåg: Kjøkkelvik, Solviken, Søndre Hetlevik, Sætrevik, Håkonshella, Kvarven.

(Kilde: Bergen og Omland Friluftsråd)

Relaterte saker