• Da ingen av instruktørene stoppet William, svømte han like godt det dobbelte av den planlagte distansen. I tillegg til å være en fisk i vannet er han en ivrig skyggebokser. (Foto: Jon Vaag Eikeland).

  • I Aquacampens siste bassengøkt var det flere som trente på å stupe.

  • Amund forsøker å få liv i dukken, mens Jakob og Jens (i midten) lytter etter klikket som indikerer at brystkompresjonene utføres korrekt.

  • Janne Løkken er kurs- og markedsansvarlig i BS-LK.

  • Vilje synes det er kjekt både med svømmetrening og livredning.

– Gøy med badeferie!

I høstferien inviterte Bergen svømme- og livredningsklubb (BS-LK) til Aquacamp på Ortun ungdomsskole.

– Jeg skulle svømme 500 meter, men de glemte å stoppe meg, så da fikk jeg 1000-metersmerket i stedet, forteller William (8).

Sammen med 35 andre barn og unge tilbrakte han høstferien på Aquacamp på Ortun ungdomsskole. På kursets siste dag fikk deltakerne mulighet til å prøve seg på ulike distansemerker. Mens nybegynnerne forsøkte seg på 25-metersmerket, tilsvarende en bassenglengde, ga de mer erfarne seg i kast med 500- og 1000-metersmerket.

– Jeg visste ikke hvor langt jeg hadde svømt, så jeg bare fortsatte, sier William, som deltar på Aquacamp for fjerde gang.

– Noen ganger må jeg på fjellet, men det er veldig gøy med badeferie, forteller han, mens han venter på tillatelse til å hive seg i bassenget en siste gang.

Populært tilbud

Aquacamp arrangeres av Bergen svømme- og livredningsklubb og er et fast arrangement i alle skoleferier. I høst gikk campen over fire dager med program fra 0830 til 1530 hver dag.

– Normalt er det over 70 deltakere og fem kursdager, men i høstferien har vi også 80 barn fra første til syvende klasse som deltar på «Lær å svømme», forteller Janne Merete Løkken, kurs- og markedsansvarlig i BS-LK.

«Lær å svømme» er et ettermiddagskurs som arrangeres i samarbeid med Bergen kommune. Kurset strekker seg over fem dager og koster en hundrelapp per deltaker. Det har vært stor pågang på begge kursene, og de første påmeldingene til Aquacampen kom allerede i juli.

– Interessen for svømming er økende. På to og et halvt år vi gått fra 350 til 1400 medlemmer i klubben. Det inkluderer alt fra babysvømming til godt voksne, men den største gruppen er barn i alderen fem til tolv år, forteller Løkken.

Mer enn svømming

Aquacamp er imidlertid mye mer enn svømming. I tillegg til to daglige bassengøkter er det uteaktiviteter og lagspill i gymsalen. Deltakerne får også undervisning i sjøvett, førstehjelp og livredning.

– Det å kunne svømme har to funksjoner. Det er idrett samtidig som det kan redde liv om man skulle falle i vannet. I tillegg underviser vi barn i førstehjelp allerede fra femårsalderen. Det har ikke vært nok fokus på dette tidligere, sier Løkken.

Da Sydvesten besøkte Aquacamp var trioen Amund (11), Jakob (10) og Jens (6) i full gang med å trene hjerte- og lungeredning på en dukke.

– Det er veldig viktig å kunne hvis man er alene og du finner noen som trenger hjelp. For eksempel hvis de nesten har druknet, forteller trioen.

– Da begynner vi med fem innpust, 30 brystkompresjoner, to innpust, 30 kompresjoner og fortsetter sånn helt til vi får hjelp, sier Amund, og legger kroppsvekten over strake armer.

– Det er viktig å trykke brystkassen helt til vi hører klikket, sier han.

For få merker

Tilbake i bassenget er barna delt inn i baner etter svømmeferdigheter. Noen prøver seg på ulike svømmeteknikker, noen lærer å stupe, mens andre fortsatt jobber med å få bedre vannfølelse.

Vilje begynte å svømme som femåring. Nå er hun åtte og har gjort seg fortjent til det gjeveste distansemerket på campen – 1000-metersmerket.

– Jeg fikk også diplom. Det er veldig gøy, både med svømming og livredning, sier hun.

– Det viktige her er ikke å svømme med korrekt teknikk, men at man faktisk klarer distansen hvis man havner i vannet, forklarer Løkken, som ble overrasket over antallet som fulførte den lengste distansen.

– Det var vel cirka en tredel av deltakerne som svømte 1000 meter, så jeg må bestille flere merker, avslutter hun smilende.

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Relaterte saker