• Trener Bertil Søfteland og J13 har meldt overgang til IL Løv-Hams fotballgruppe. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

J13-lag bytter klubb:

J13-lag bytter klubb

Et J13-lag i FK Fyllingsdalen ønsket å fortsette med samme spillergruppe og trenere også neste sesong. Det fikk de ikke lov til. Nå har laget meldt overgang til IL Løv-Ham.

Neste sesong var planen at J13-laget skulle slås sammen med andre lag på samme alderstrinn til en felles treningsgruppe. Prestasjonene der ville avgjøre hvilket lag jentene ble tatt ut til å spille kamper for.

– De fleste spillerne på laget vårt har spilt fotball sammen lenge. Før 2015-sesongen ønsket vi å høre hva spillerne tenkte om fortsettelsen. Jentene var da klar på at de ville fortsette på samme lag, og at de trivdes med trenerne og hverandre, forteller trener Bertil Søfteland.

Fikk avslag

Jentelagets ønske ble presentert for klubben, men ikke akseptert. Det bekreftes av daglig leder i FK Fyllingsdalen, Frank Hellevik.

– Sportsplanen vår er overordnet enkeltlag og kan ikke justeres år for år, sier han.

I følge Søfteland sto J13-laget da igjen med to valg. Enten å bli værende i FK Fyllingsdalen under forutsetninger som ikke var ønskelig for spillergruppen, eller å finne en annen klubb i nærområdet.

– Vi valgte da å se oss om etter en ny klubb. Da var det heldig for oss at det fantes et reelt alternativ i Løv-Ham. Det kunne også vært aktuelt med Bønes og Frøya, men geografisk var det et enkelt valg, sier Søfteland.

Han mener sportsplaner, topping og klubbens ambisjoner er underordnet spillernes ønske om trygghet og trivsel, og beskriver spillernes tilbakemelding som en aha-opplevelse.

– Det gjaldt å stikke fingeren i jorden og spørre «Hvorfor gjør vi dette?» Spillerne valgte felleskapet seg i mellom fremfor ambisjoner. Da ønsket vi som trenere og foreldre å legge til rette for at de også var et lag i 2015, sier Søfteland.

– Velkommen tilbake

Frank Hellevik mener det er synd at laget nå har forlatt klubben, men understreker at det viktigste er at jentene fortsetter å spille fotball.

– Vi har tilbudt det vi kan. Det er helt uproblematisk at de ønsker noe annet, og vi ønsker dem lykke til. Det kan ikke stikke dypere enn at de er velkommen tilbake hvis situasjonen endrer seg, sier Hellevik.

Han forteller at FK Fyllingsdalen vil fortsette å samle hele årskull i felles treningsgrupper, og at dette også skal gjelde spillere i aldersgruppen seks til tolv år.

– Tanken er at alle skal bli kjent med hverandre, alle skal bli sett og nyte godt av den samme kvaliteten i treningsarbeidet. På den måten unngår vi at det danner seg «klubber i klubben». Modellen har blitt veldig godt mottatt, forteller han.

I barnefotballen skal spillerne fortsatt ha tilhørighet til et bestemt lag. Det er først når de blir eldre at laginndelingen baserer seg på spillernes ferdigheter. Hellevik mener én stor treningsgruppe gir gode muligheter til å tilby spillerne et differensiert treningsinnhold, og at modellen dermed gir et godt tilbud også til klubbens nest beste.

Lagtilhørighet

Søfteland, som også har vært trener for FK Fyllingsdalens J16-lag, mener imidlertid at FK Fyllingsdalens modell ikke er ideell i jentefotballen.

– Jeg tror, basert på egne erfaringer, at en avgrenset krets og lagtilhørighet er viktig for jentene frem til de begynner på videregående skole. Problemstillingen med mange jenter i en klubb i samme aldersklasse er ny. For våre spillere var det riktig å holde sammen, sier han.

I tillegg til å ha vært trener for flere aldersbestemte jentelag har Søfteland også vært nestleder i styret til FK Fyllingsdalen i ett år. Han gikk ut av styret vinteren 2014.

– Har det vært problematisk å ta med seg laget til en ny klubb?

– Nei, det føles ikke problematisk. Mine involveringer i FK Fyllingsdalen bygger på at jeg en en engasjert person som hadde barn i klubben. Når de ikke lenger spiller der forsvinner også grunnlaget for min tilknytning, avslutter Søfteland.

Les mer om saken i papirutgaven av Sydvesten.

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Relaterte saker