• Tre lykkelige jenter etter EM-triumf i lagkumite. Fra venstre, Maren Aamodt, Janette Hansen og Lena Skåtun. (Foto: JKA Norge)

To ganger EM-gull til Lena Skåtun

Lena Skåtun fra Bjørgvin karateklubb tok gull både individuelt og i lag under karate-EM i Praha før påske.

20-åringen tok bronse i fjor, og hadde på forhånd et lønnlig håp om å forbedre medaljevaløren under årets mesterskap. Dette er den siste sesongen hennes som junior, og hun har også fått med seg en bronse fra VM innen verdens største karatestilart, JKA.

Overlegen i finalen

I Praha tok hun seg greit frem til semifinalen i kumite (kamp), og viste i de innledende rundene at hun var i god form. Norges lagleder (som forøvrig også er Lenas far) Magne Skåtun sier at hun var fast bestemt på å gjøre et godt mesterskap.

– Lena har trent godt inn mot mesterskapet og stilte godt forberedt. Hun fikk slite litt i semifinalen, men halte seieren i land, og i finalen var hun overlegen, sier laglederen.

Hun kunne slippe jubelen løs etter en klar seier mot sin tyske finalemotstander.

Skåtun var også på det norske laget som sikret seg gullmedaljen i lagkumite, og som om ikke det var nok rasket hun også med seg en bronse i kata. Lagvenninne Janette Hansen (Fjell Karateklubb) tok gullet. Kumite-laget besto av Hansen, Skåtun og Maren Aamodt (Stord Karateklubb).

Langt fremme teknisk

JKA-mesterskapet består av kata, som er teknisk utførelse av et mønster, og kumite, som er nærkamp mellom to utøvere med poeng for treff. JKA (Japan Karate Association) er ett av flere karateforbund, og det er det største både på landsbasis og verdensbasis. Magne Skåtun forteller at Norge har en særegen stilling innen JKA.

– Vi ligger langt fremme teknisk sett. Faktisk anser japanerne Norge som nummer to bak Japan når det gjelder det tekniske nivået, sier han.

Noe av årsaken er at det norske forbundet arbeider tett med det japanske, og japanerne sender instruktører på norgesbesøk hvert eneste år.

Norske utøvere reiser likeledes hyppig på studietur til Japan. Lena Skåtuns hovedtrener i Bjørgvin Karateklubb, Fredrik Pettersen, er i skrivende stund på treningssamling i sportens hjemland.

Neste mål for 20 år gamle Lena Skåtun er å forsøke å gradere seg til sort belte av 3. dan. Magne Skåtun tror hun vil få tilbud om graderingen i løpet av sesongen.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Thomas Owren

thomas@sydvesten.no

Relaterte saker