• Filialsjef i Loddefjord, Ritha Helland, har jobbet for å utvide åpningstidene siden hun begynte i jobben for to år siden. (Foto: Martine Onstad)

     

  • Fredag 19. februar åpnet kulturbyråd, Julie Andersland dørene til en ny åpningstid på Loddefjord bibliotek.

  • Lars Johan Hjartåker (63) var den aller første låneren som skrev under den nye kontrakten fredag morgen. Han bruker biblioteket som arbeidsplass.

  • Med tiden har bibliotekene blitt mer enn bare et sted å låne bøker. Det har blitt en møteplass for mange til å bruke PC, spille og studere.

Selvbetjent bibliotek

Bibliotekfilialen i Loddefjord blir meråpent bibliotek, som betyr at folk har anledning til å bruke biblioteket også utenom betjeningens arbeidstid.

– Endelig! Dette har vi gledet oss til veldig lenge nå. Det er en stor dag for oss, sier filialsjef i Loddefjord, Ritha Helland, etter den offisielle åpningen.

Loddefjord bibliotek blir den første filialen i Bergen til å utvide åpningstidene. Nå er ledelsen spent på om de besøkende velger å bruke kveldene og søndagene sine på biblioteket. Ritha Helland har jobbet for utvidet åpningstid siden hun overtok filialsjefsstillingen for to år siden.

– Dette gjør vi for innbyggerne i kommunen, og vi håper at de med dette tilbudet skal få et større eierskap til biblioteket sitt, sier byråd for klima, kultur og næring, Julie Andersland, før hun offisielt erklærer biblioteket for nyåpnet.

 

Må ha kort for å komme inn

Fra nå av må alle lånerne signere en kontrakt som gir dem tilgang på biblioteket utover de vanlige åpningstidene. Biblioteket vil være betjent på ettermiddagen, mens på kvelden trenger man lånekortet for å slippe inn døren.

Ordningen har kostet like i overkant av de 85 000 kronene som var avsatt til prosjektet.

– Det kostet ikke så mye for oss å gjøre dette. Her lå det godt til rette, mens andre steder krever ombygging og flere praktiske utfordringer som må løses, sier biblioteksjef i Bergen, Leikny Haga Indergaard.

I Norge var det Stavern Larvik som var først ute som meråpent bibliotek. Tidligere erfaringer har vist at det er lite rot i hyllene, og at folk oppfører seg og bruker tilbudet på en god måte. Utlånet og besøkstallet har gått opp ifølge biblioteksjefen. Det har vist seg å være studentene som velger å bruke tilbudet på kveldstid, mens familier tar i bruk søndagene.

– Vi har spesielle forhåpninger til søndagene, med tanke på badelandet her på Vannkanten. Foreldrene tar kanskje med seg barna sine og leser en bok, etter noen timer med vannaktiviteter, sier Indergaard.

 

Bruker biblioteket som arbeidsplass

Lars Johan Hjartåker (63) står og venter ved skranken. Han skal skrive under den nye kontrakten, som gir ham mulighet til å besøke biblioteket oftere enn ellers. Det passer ham bra, siden han bruker biblioteket som et sted å jobbe.

– Det virker veldig bra, for da kan jeg bruke lesesalen lenger. Jeg vet jo ikke hvordan det fungerer, men det vil vise seg når jeg har prøvd. Jeg låner ikke så mye bøker, men her kan jeg sitte og skrive og lese, i tillegg til å bruke internett, sier Lars Johan Hjartåker.

Han har ingen fast besøkstid fra før av, men det er stort sett ettermiddagene som går til biblioteket. Siden han bor i nærheten, kan han bruke beina for å komme seg dit.

– Jeg er veldig heldig. Hvis jeg måtte reist langt, hadde jeg nok ikke kommet hit like ofte. Men ved å gå hit kommer jeg meg ut av hjemmet, og det er jo så fint og fritt å være her, sier han.

 

Mer enn bare et bibliotek

Under åpningen ble det servert kaker og kaffe, mens de få oppmøtte ser seg rundt i biblioteket. Det er ikke bare de utvidede åpningstidene som er nytt, men de har også forflyttet kassen for å åpne opp gulvplassen.

– Det blir en forandring for de som jobber her også. Før var det for eksempel mer fokus på skranken, nå er det mer selvbetjening og at folk skal klare seg selv. De kan komme til oss hvis de trenger hjelp til å finne gode bøker og informasjon, sier Ritha Helland.

Flere studenter har kommet med ønsker om utvidet åpningstid. De vil gjerne bruke biblioteket før klokken ti, og etter klokken fem. Nå kan de endelig det.

– Vi ønsker å være mer tilstede i folk sine liv, både med bøkene her og med arrangementer. Biblioteker har jo blitt en møteplass for mange, og ikke bare et sted med bokutlån, sier Ritha Helland.

 

Av

Martine Onstad

red@sydvesten.no

Meråpent bibliotek

* Meråpent bibliotek innebærer at biblioteket utvider åpningstidene både morgen og kveld.
* Lånere som signerer kontrakt vil gjennom lånekortet sitt få tilgang til biblioteket utenom ordinær bemannet åpningstid. Bruken av biblioteket vil da være selvbetjent.

* Nye åpningstider på Loddefjord filial:

Mandag - fredag 07.00 - 22.00
Lørdag 08.00 - 22.00
Søndag 12.00 - 22.00
* Betjent åpningstid:
Mandag - torsdag 10.00 - 19.00
Fredag 10.00 - 16.30
Lørdag 10.00 - 16.00

Andre saker