• Publikum fikk gleden av å se ungdommer fremføre et parkour-show i det nye anlegget. (Foto: Therese Edvardsen)

  • Sebastian Vaksdal har vært med i planleggingen av anlegget.

  • Ordfører Marte Mjøs Persen fortalte at kommunen fortsetter satsningen på utendørs lekemiljø.

Bergens første parkouranlegg

I forrige uke åpnet Leitet parkouranlegg på Laksevåg. Det er det første anlegget i sin klasse i Bergen.

Et halvt år etter skjema var det endelig klart for åpning av anlegget, som blir et samlingspunkt for barn og unge på Laksevåg.

Det var duket for høytidelig åpning da både ordfører Marte Mjøs Persen (AP) og byråd for områdesatsning, Erlend Horn (V), hadde tatt turen for å se på det nye anlegget. «Snorklippingen» var det ordføreren som sto for.

Ordføreren er fornøyd med at Leitet Parkour-anlegg er en plass som kan fenge mange.

– Her på plassen er det ikke bare parkour, men også et sted å henge sammen med venner. Muligheter for å hoppe på trampoline, spille basket, balansere, ja, plassen gir rom for mye. For de gode plassene, slik som her, kan taes i bruk av alle, både voksne og barn, sa ordføreren til de fremmøtte.

Skal satse videre

Bergen kommune har barns utendørs lekemiljø som et viktig og prioritert satsningsområde.  Og Barnas Byrom har allerede oppgradert flere lekeplasser i Laksevåg, der i blant Olderneset og Frydenbøveien lekeplass. Det er også laget til flere nye lekeanlegg langs Løvstien.

Like før åpningen av parkour-anlegget sto en ny og oppgradert lekeplass i Arne Abrahamsens vei ferdi. Og i løpet av året er det planlagt byggestart på Damsgård ballbinge og Herman Grans vei lekeplass.

Å fortsette satsningen på lekeplasser, skal vi tro ordføreren.

– Bergen er en by i vekst og vi får stadig nye innbyggere. Det er viktig med sosiale og attraktive møteplasser som tilrettelegger for et godt oppvekstmiljø for barn og unge. Derfor er det en målsetting at oppgraderingen av lekeplassene fortsetter, sier Mjøs Persen.

Bidratt i planleggingen

Barn og unge på Laksevåg har selv spilt en viktig rolle i både planleggingen og opprettelsen av anlegget.

Gjennom workshops har de bidratt med erfaringer, ønsker og ideer, og de har vært med på befaring under barnetråkkregistreringen.

En av de som  har vært med er Sebastian Vaksdal som går i 9. klasse ved Holen skole. Sammen med en kamerat sendte han mail til kommunen angående det dårlige fritidstilbudet på Laksevåg.

– Vi sendte mail til kommunen om at det var ingenting å finne på på Laksevåg, fordi vi mente at det blir ikke bedre av at ingen gjør noe, da ble vi invitert med på planleggingsmøter med områdesatsningen, forteller Sebastian.

Før det hadde han vært med på barnetråkkregistreringen, som også hadde lagt merke til den åpne plassen like ved Laksevåg senter.

– Da sendte vi inn mange forferdelige bilder av forsøplingen som var her. Dette var et av stedene hvor bosset fløt.  Vi synes stedet var flott og ville at kommunen skulle bygge noe her. Den gang var vi veldig interessert i skating, så da foreslo vi en skaterampe, sier den engasjerte 9.klassingen.

Sebastian synes det er kjekt å bli inkludert i arbeidet med utviklingen av bydelen.

– Jeg synes det er fantastisk. Det er bra at de inkluderer og spør oss som skal bruke det, hva vi har interesse for, avslutter han.

Av

Therese Edvardsen

therese@sydvesten.no

Parkour

Parkour er en bevegelsesidrett der man skal kunne komme seg fra A til B på den mest effektive måten. En traceur (en utøver av parkour) som møter på et gjerde, vil ikke lete etter en port, men lete etter den mest mulig effektive måten å overkomme hinderet foran ham på. Parkour er heller ikke en konkurranse, og skal derfor ikke defineres som en sport der konkurranse er essensielt. Det handler om å konkurrere med seg selv og ingen andre. Den grensen man har, skal man bryte for å kunne bli enda bedre i det man driver med.

(Kilde: Wikipedia)

Andre saker