• Dette er en meget viktig utgivelse. Verken «Atlantis», «Cyklon Kid» eller «Sabotasjegjengen» har vært på trykk siden tegneseriene ble publisert i ukeblader på førtitallet.

En spennende tidskapsel

Har du noen gang lest de norske tegneseriene «Atlantis», «Cyklon Kid» eller «Sabotasjegjengen»? Nå har du muligheten uten først å lete etter ukeblader fra førtitallet.

Norske tegneserieutgivelser er godt dokumentert. Flere bokprosjektet, med «Norsk Tegneserie Index» som den viktigste, har tatt for seg tegneseriehefter, bøker og album slik at det er mulig å ha en oversikt over hva som finnes i norsk språkdrakt. Samtidig må nettsiden minetegneserier.no trekkes frem, siden den jevnlig oppdateres og trekker trådene frem mot i dag.

Det som ikke er like godt dokumentert, er tegneserier trykt i aviser, ukeblader, magasiner og fagtidsskrifter. I mange tilfeller snakker vi om tegneserier som ble trykt der og da og siden ikke er sett. Noen eksempler på slike tegneserier er samlet i boken «Norske tegneserier 1942-1947», som ble utgitt av Kjell Steen nå i sommer. Utgivelsen er i aller høyeste grad unik. Den samler tegneseriene «Atlantis», «Cyklon Kid» og «Sabotasjegjengen», som alle stammer fra norske ukeblader på førtitallet. Fellesnevneren er forfatter Arnold Jacoby og kunstnerbrødrene Olav og Trygve Mosebekk.

Først ut er fantasytegneserien «Atlantis». Den vant tegneseriekonkurransen til «Norsk Ukeblad» i 1942, og var den gang kreditert pseudonymet Erik Glende. I virkeligheten var dette Arnold Jacoby og Mosebekk-brødrene. Hovedpersonen er Stein, som sendes bort fra Atlantis på oppdrag i Frankrike på 1600-tallet. Der venter det fiender, og blant dem er en sterk og driftig adelskvinne. «Atlantis» er en spennende tegneserie med mye action, og den er meget godt tegnet av brødrene Mosebekk. Oppsettet er klassisk norsk med tekst under rutene, men variasjoner i sidelayout og ruteutforming gjør at det likevel blir en spenstig og interessant leseopplevelse. Konseptet for tegneserien er meget interessant, og Jacoby hadde laget et flott grunnlag for videre historie. Slik ble det ikke. «Norsk Ukeblad» ble stoppet av nazimyndighetene, og dermed ble det bare laget tretti sider av «Atlantis».

«Cyklon Kid» regnes som Norges første superhelttegneserie. Tegneserien ble laget av pseudonymet Irian Dew, som utgiver Kjell Steen mener er identisk med Arnold Jacoby (manus) og Trygve Mosebekk (tegninger). Tegneserien startet opp i 1943 i «Mystikk» og gikk der til okkupasjonsmakten stoppet bladet senere samme år. Hovedpersonen i «Cyklon Kid» er sirkusartisten Kid. Han har ikke superkrefter der han i trikot og kappe kjemper mot skurkene som drepte broren Tom. Handlingen foregår i London, og også her møter vi en sterk kvinnelig motstander, Den grønne orkidé. Tegneserien er actionfylt, og tegningene er godt utført. Dessverre er det ikke alltid samsvar mellom tekst og bildeforløp, slik at «Cyklon Kid» blir litt tungvint å lese. Like fullt er dette en meget lesverdig thriller, som dessverre heller ikke fikk en naturlig avslutning. I stedet tok Arnold Jacoby og Trygve Mosebekk frem idéer og konsepter fra tegneserien etter krigen, og da ble «Cyklon Kid» omarbeidet til «Sabotasjegjengen».

«Sabotasjegjengen» gikk i «Alle Menns Blad» fra 1945 til 1947, og tegneserien skildrer Otto og kameratenes kamp mot den tyske okkupasjonsmakten. Nok en gang ser vi at Jacoby var en utmerket forfatter av actionhistorier, og Trygve Mosebekk tegner meget godt. Det er driv i tegneserien, og handlingen flyter godt.

Dette er en meget viktig utgivelse. Verken «Atlantis», «Cyklon Kid» eller «Sabotasjegjengen» har vært på trykk siden tegneseriene ble publisert i ukeblader på førtitallet. Utgivelsen viser at det finnes historiske godbiter i tegneserieform som fortjener ny oppmerksomhet, og det er en fryd å se Mosebekk-brødrene i aksjon som tegneserietegnere. Kjell Steen arbeider med nye utgivelser av klassiske tegneserier, og han skal ha ros for dette arbeidet. Det er viktig, og det synliggjør en del av den norske kulturarven som dessverre ofte blir oversett.

Av

Kristian Hellesund

red@sydvesten.no

UTGIVELSESINFORMASJON

«Norske tegneserier 1942-1947»

Av: Arnold Jacoby, Trygve Mosebekk og Olav Mosebekk

104 sider

270 kroner

Eget forlag (kjestee@online.no)

Andre saker