• Nisarin Gustavsen (til v.) og Karina Veland er blant de 216 nye studentene ved Betanien. (Foto: Kim Bøyum)

Betanien får dobbelt så mange førsteårsstudenter

- Jeg tror det vil gjøre det sosiale bedre at alle samles, sier Karina Veland (19). Hun var en av 216 studenter som hadde sin første dag på Betanien forrige uke.

Etter å ha lyttet til en rekke taler under åpningsseremonien i metodistkirken, spaserte de ferske sykepleierstudentene Karina Veland og Nisarin Gustavsen smilende ned til bollelunsj på Betanien.

- Vi er veldig spente. Jeg liker å jobbe med mennesker, og synes dette virker som en spennende studieretning med mange muligheter etter bacheloren, sier Veland.

- Jeg har lyst til å prøve noe nytt. Tidligere har jeg studert økonomi og administrasjon. Det var ikke helt noe for meg å jobbe på kontor og ikke møte mennesker fysisk, forklarer Gustavsen (23).

 

Sammenslåing

De tilhører det første kullet ved det som nå heter VID vitenskapelige høgskole (VID står for vitenskapelig, internasjonal og diakonal). De diakonale høyskolene Betanien og Haraldsplass fusjonerte 1. januar sammen med Diakonhjemmet i Oslo og Misjonshøgskolen i Stavanger. I Bergen betyr det at i stedet for rundt 100 førsteårsstudenter på Haraldsplass og rundt 100 på Betanien, vil alle høre til i Fyllingsdalen. Fra og med det andre studieåret vil de ha base på Haraldsplass. I tillegg er all videreutdanning flyttet dit.

- Jeg synes det virker positivt at alle førsteårsstudentene samles her på Betanien, i stedet for at noen skal være her og noen på Haraldsplass. Jeg tror det vil gjøre det sosiale bedre, sier Veland.

Både varaordfører Marita Moltu (KrF) og helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) var på plass og holdt taler under åpningsseremonien.

 

Byrådens erfaringer

- Tar man det beste fra Haraldsplass og Betanien, skal dette bli en suksess. Dere studenter har de beste forutsetninger for å lykkes, sa Moltu i sin tale til studentene.

Ljosland tok selv sykepleierutdanningen ved Haraldsplass.

- Der var vi ute på gaten og fulgte rusmisbrukere og andre utsatte mennesker gjennom en dag. Jeg lærte meg at hvert eneste menneske har ukrenkelig høy verdi, uavhengig av utseende, bakgrunn og annet. Jeg bruker livsfilosofien om at hvis jeg er med på å endre ett menneskes liv, er jeg med på å endre verden, sa Ljosland.

Overfor Sydvesten utdyper hun:

- Du kan tilegne deg så mye kunnskap du vil om medisiner, anatomi og diagnoser, men det viktigste du tar med deg videre, er det mennesket som er bak. Det er menneskene du skal behandle og hjelpe. Det tror jeg er viktig å huske helt fra starten av studietiden, sier Ljosland.

 

Spent på praksisen

Helsebyråden mener sammenslåingen vil slå bra ut på flere måter.

- Jeg tror det blir veldig positivt å få styrket hele det vitenskapelige og diakonale kompetansemiljøet i Bergen. Haraldsplass og Betanien er store institusjoner som vil få mye nytte av å samarbeide enda tettere. Dette er blant de mest ettertraktede sykepleierskolene i Norge. Her får man studenter som vil noe, sier Ljosland.

Karina Veland er aller mest spent på tiden i praksis.

 - Og så er jeg spent på å bli kjent med selve sykepleierfaget, og se hvilken retning jeg vil gå videre. Jeg vet at jeg vil ha en videreutdanning, men ikke hvilken, sier Veland.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

VID vitenskapelige høgskole i Bergen

De lokale diakonale høyskolene, Betanien og Haraldsplass, fusjonerte 1. januar og utgjør VID vitenskapelige høgskole sammen med Diakonhjemmet i Oslo og Misjonshøgskolen i Stavanger.

V står for vitenskapelig, I for internasjonal og D for diakonal.

VID tilbyr studier innenfor helse- og sosialfag, samfunns- og kulturfag, teologi, diakoni og verdibasert ledelse.

Totalt 2706 søkte sykepleierutdanning ved VID i Bergen i år. 496 hadde det som sin førsteprioritet. Det er 180 studieplasser.

Andre saker