• Laksevåg-veteranene Einar Skjerping (til v.) og Lars Rogne jobber dugnad før Lyderhon Opp som arrangeres på lørdag. (Foto: Kim Bøyum)

Gjør fjellet klart for Lyderhorn Opp

Einar Skjerping (77) og Lars Rogne (72) tråkker timesvis i gjørmen for at Lyderhorn Opp skal bli så bra som mulig.

Det blåser, det regner og det er ingenting som tyder på at det skal gi seg med det første. For Einar Skjerping og Lars Rogne spiller det ingen rolle. Utstyrt med spader og oljehyre har  de to veteranene i Laksevågs friidrettsgruppe planer om å bruke dagen ute i det fri. Kommende lørdag arrangeres motbakkeløpet Lyderhorn Opp, og det er mye som skal fikses for å få et så bra løp som mulig.

Dagens jobb består av å gjøre stien i bedre stand. Nedbørsmengdene har ikke akkurat vært beskjedne den siste tiden, og mange steder langs stien har det dannet seg myrer og dammer. Det er lite attraktivt for motbakkeløpere, og Skjerping og Rogne gjør det de kan for at deltakerne skal kunne springe til toppen av Lyderhorn så tørrskodd som mulig.

Gjørmestup

− Vi drenerer ut og prøver å få vekk mudder. Det tar et par dager å få det unna, sier Rogne.

− Noen plasser kan det være så mye mudder at du står til knærne når du tråkker uti. Det er ikke noe behagelig, sier Skjerping.

De ler og prater, men fremfor alt jobber de. Så intenst at Rogne plutselig går langstrak i bakken. Noen kraftfulle gloser forteller om at det ikke er noe alvorlig, men glatte partier skal så vel dugnadsarbeidere som løpere passe seg for.

− Så lenge en er myk og bevegelig, går det der bra, sier Skjerping som står ved siden av og humrer av kameratens gjørmestup.

Når løpsdagen kommer er Skjerping mannen som skyter startskuddet og sender løperflokken av gårde oppover fjellet. Så legger han fra seg pistolen og legger i vei selv. 77 år er ingen alder når man holder seg i form, og tre kvarter er tiden han regner med  å bruke til toppen. Rogne holder seg nede i startområdet der han tar seg av etterpåmeldte.

500 deltakere

Lyderhorn Opp arrangeres for fjerde gang, og har rukket å bli en suksess. Etter 200 deltakere første året, var de oppe i 540 i fjor. Tilsvarende tall er målet for arrangørklubben Laksevåg i år.

− Foreløpig er det i overkant av hundre som har meldt seg på. Nå skal vi jobbe knallhardt for å få tallet opp. I fjor så vi at veldig mange meldte seg på kort tid før løpet, og det er nok en del som venter på været, sier Ragnfrid Nedberge Llano, leder i Laksevåg friidrett.

− Hvor lenge kan man melde seg på?

− Man kan komme på løpsdagen og melde seg på helt til startskuddet går. Vi tar både kort og kontanter, sier Llano.

Laksevåg friidrett satt i fjor igjen med ca. 80 000 kroner, penger som går til den daglige driften.

Populært fjell

− Vi har lyst å vokse enda mer, men det må gå gradvis slik at vi klarer å følge med på det arrangementstekniske, sier Llano.

Einar Skjerping er enig.

− Vi håper at det skal bli et stort trimløp. Det tar tid å bygge det opp, og litt innsats må til, sier Skjerping, som med glede bidrar med sitt.

Han er glad for å se at mange besøker Lyderhorn både under motbakkeløpet og ellers i året.

− Lyderhorn er blitt en veldig populær plass å gå. Søndagene er det nesten kø her, sier veteranen.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Lyderhorn Opp

Arrangeres lørdag 17. september.

Starttidspunkt i trimklassen er 12.00, mens konkurranseklassen starter 12.30. 

Startsted er ved Falck Nutec i Gravdal, målgang er på Lyderhorns topp (396 moh.).

Løypen er ca. 3800 m. Etter start følger en svingene opp til toppen av Kvarven og derfra over på sti til toppen. Dette er samme trasé` som startetappen på 7-fjellsturen.

Andre saker