• Roger Stjernberg, svømmelærer ved Løvås skole, mener elevenes svømmedyktighet vil svekkes hvis bassenget på skolen legges ned. (Foto: Kim Bøyum)

- Paradoks å legge ned skolebassengene

Svømmelærer Roger Stjernberg reagerer på at Løvås-bassenget er foreslått nedlagt.

Torsdag presenterte idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) forslaget til idrettsplan for 2017-2027. Der anbefaler byrådet å bygge nytt svømmebasseng ved Laksevåghallen. Når dette står klart, vil byrådet legge ned bassengene på skolene Løvås og Kjøkkelvik. Det får Løvås-lærer Roger Stjernberg til å reagere.

− Dette fører garantert til dårligere svømmeopplæring for våre elever. Det kan det ikke være tvil om. I svømmeundervisningen er mengdetrening verdifullt. Klassene våre har svømming annenhver uke, uten basseng på skolen vil det bli mindre, sier Stjernberg.

Modernisere

Fra før er skolebassenget på Damsgård historie, mens bassenget på Holen skole forsvinner om to år. Stjernberg peker på at Utdanningsdirektoratet i fjor kom med strengere krav til elevenes svømmedyktighet. Tiåringer skal blant annet kunne svømme 200 meter på vekselvis mage og rygg. Tall fra 2013 viser at bare halvparten av tiåringene er svømmedyktige.

− Det er et gedigent paradoks at man skjerper kravene til svømmeopplæingen og samtidig legger ned svømmebassengene på skolene. Jeg tenker at det går i feil retning, og skjønner ikke hvordan vi da skal klare å gjøre alle fjerdeklassinger svømmedyktige. Det klarer vi ikke i dag heller, sier Stjernberg.

Idrettsbyråd Thorsen sier at byrådet ønsker å prioritere anlegg med 25-metersbasseng, og henviser til faglige råd om at fremtidsrettede svømmebasseng bør være på 25x20 meter, med mindre opplæringsbasseng, for å gi best og bredest kapasitet for pengene. Videre vil man utvide suksesprosjektet «Svøm Bergen», der fjerdeklassinger fra noen av bergensskolene har ukentlig svømmeopplæring med egne instruktører i ADO Arena.

− Vi har sett et behov for å modernisere bassengstrukturen i Bergen. Vi kommer ikke til å stenge noen av de omtalte bassengene før erstatningstilbud er på plass. Men det er mye slitasje, og midlertidige perioder med driftsstans kan forekomme, sier Thorsen.

− Logisk

Tom Inge Nesheim er daglig leder i Bergens svømme- og livredningsklubb (BSLK), som holder svømmekurs på blant annet Løvås. Han stiller seg positiv til forslaget om å legge ned gamle og utslitte skolebasseng. I idrettsplanen er det dessuten foreslått å prioritere en oppgradering av bassenget på Ortun skole, der BSLK har sin hovedbase.

− Jeg forstår veldig godt logikken i dette forslaget. Renseanlegget på Løvås-bassenget er i dårlig stand, og vi kan bare ha halvparten av det normale antallet på kursene der. Totalt sett må jeg si at idrettsplanen er positiv for svømmingens del, dersom det som står der blir gjennomført, sier Nesheim.

Rektor ved Kjøkkelvik skole, Reidunn Waag, tar forslaget om nedleggelse av skolens basseng med fatning.

− Det vil bli utfordrende å få til den samme fleksibiliteten i svømmeoppæringen uten eget basseng. Samtidig forstår jeg at det vil være veldig kostnadskrevende å sette bassenget vårt i stand. Det er fra 1970, og vi vet at vi lever på lånt tid. Nå skal vi tenke gjennom hvilke høringsinnspill vi skal komme med. Det jeg er mest spent på, er hvordan kapasiteten vil bli i ny hall og hvor mye tid vi vil få tildelt, sier Waag.

Ortun jubler

Linda Pribesis, sekretær ved Ortun skole og aktiv svømmemiljøet i Bergen, jubler over planene for bassenget på ungdomsskolen.

− Dette har vi ventet på i mange år. Det er stor aktivitet i bassenget hver eneste dag, fra tidlig morgen til sent på kveld. For Fyllingsdalen bydel er det veldig positivt at bassenget skal oppgraderes, sier Pribesis.

Seks skoler i Fyllingsdalen bruker Ortun-bassenget på dagtid.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Mette L. Skulstad

skulstad@sydvesten.no

Utkast til idrettsplan 2017-2027

Her er noen av de viktigste punktene for bydelene Laksevåg og Fyllingsdalen:

Det vurderes å rive Laksevåghallen og bygge et nytt anlegg med basseng.

Bassengene ved skolene Løvås og Kjøkkelvik avvikles.

Det vil prioriteres å bygge idrettshall i Alvøen etter at Stemmemyren er ferdig utviklet som topp- og breddeanlegg.

Grusbanen ved Bønes skole oppgraderes til kunstgress.

Ønsker å finne tomt til Lyderhall, kampsporthall i Olsvik.

Andre saker