• Roger Stjernberg har inngått en avtale med FK Fyllingsdalen som innebærer at klubben selger boken gjennom sine medlemmer. Når Sydvesten ber quizmasteren om en runde rundt Lynghaugtjernet for å ta bilder, kommer selvsagt et spørsmål i retur. Hvor langt det er rundt? 857 meter. (Foto: Kim Bøyum)

Lager quizbok om Fyllingsdalen

Hvor lå Fyllingsdalens første skolestue? Hvor mange rundkjøringer har drabantbyen? Roger Stjernberg har svarene.

Over tusen spørsmål om Fyllingsdalen. Det er hva Roger Stjernberg har klart å komme opp med i løpet av de siste månedene – med god hjelp av venner, bekjente og folk han har kontaktet i forbindelse med prosjektet. Nå nærmer det seg en ferdig quizbok fra mannen som til daglig er lærer for syvendeklassingene på Løvås skole.

Kollegene på lærerrommet beskriver Stjernberg som en type med mange sprø ideer. Noen av dem gjennomfører han, og dette er altså én av dem. Håpet er at boken blir å finne under mange juletrær i Fyllingsdalen 24. desember. Drøyt tusen eksemplarer skal trykkes opp på Stjernbergs eget forlag.

Samtalestarter

En del av arbeidet med boken har gått ut på å sitte på kafé på Oasen og snakke med folk. Ved siden av å underholde, håper Stjernberg boken kan bidra til å sette i gang mimring og samtaler om det som en gang var i drabantbyen.

− Det å stille et spørsmål kan være en samtalestarter. Folk har mange historier, og når de får spørsmål om noe, kommer de på ting og begynner å snakke om det. Det er en viktig del av bokens funksjon, sier Stjernberg.

President i Ford Fiesta

− En del spørsmål går på rene fakta, som årstall. Så har du en del spørsmål som er grådig vanskelige å svare på. Men da er tanken at svaret skal være litt vittig eller interessant i seg selv. Egentlig kunne denne boken vært skrevet som historier fra Fyllingsdalen.

− Eksempler?

− Hvor ble det av kongepokalen til Thor Aage Johansen? Jo, han pantsatte den i en taxi etter en bytur. Det er også en fin historie om Ove Helgesen. Som Fyllingen-leder ble han hentet i limousin av presidenten i Atletico Madrid, Jesus Gil, da lagene møttes til europacupkamp i Spania. Til kampen i Bergen møtte Helgesen derimot opp på Flesland i sin gamle Ford Fiesta. Presidenten nektet å gå inn i bilen.

I løpet av arbeidet med prosjektet har han funnet ut at det nesten er ubegrenset hva man kan lage spørsmål av.

Drømmer om barnebok

− Arbeidstittelen var «Tusen spørsmål om Fyllingsdalen». Men etter hvert så jeg at det var mange spørsmål jeg ikke fikk plass til. Det ballet på seg da begynte å snakke med folk, og jeg kom på at det og det hadde jeg glemt.

− Blir du rik på dette prosjektet?

− Målet er at jeg skal sitte igjen med så mye at jeg kan ta meg fri fra jobb i en måned eller to. Da håper jeg å skrive en barnebok med en fiktiv historie som jeg fortalte til ungene da de vi var små. Det er mitt hårete mål.

Kanskje grubler du fortsatt på spørsmålene i ingressen. Du skal slippe å vente til boken kommer ut: Den første skolestuen lå på Løvaas gård, og det er ti rundkjøringer i Fyllingsdalen (ved Løvstakktunnelen, Spectrum, Esso-stasjonen ved Oasen, Fyllingsdalen stadion, Ortuflaten/Oasen (ved Kiwi), Skarphaugen, Varden, Sandeidbråtet (to stykker) og ved sementbroen. Rundkjøringen ved Krambua på Fjøsanger ligger like utenfor bydelsgrensen.)

Ti spørsmål om Fyllingsdalen

1. Hvem grunnla Fyllingsdalen teater i 1976?

2. Hva heter den tidligere bussjåføren som også har vært styreleder og daglig leder i Fyllingen IL?

3. Kulturminister Thorhild Widvey hadde én gullmedalje til overs etter FyllingenBergens cupfinaleseier i håndball i 2013. Hvem fikk overrakt denne medaljen?

4. Hva heter Oasen-kjøpmannen som spyttet inn pengerog ble styreleder i Løv-Ham under klubbens satsing mot norsk toppfotball?

5. Hvor mange høyblokker (syv etasjer eller mer) finnes i Fyllingsdalen?

6. Hva het dagligvarebutikken som lå i Sælenveien 44?

7. I 1810 bygde vinhandleren Johan Herman Krohn et herskapshus på Helgeplassen, eller Henningelyst, som stedet ble kalt. Hva har dette stedet blitt kalt i ettertid?

8. I hvilket tidsrom holdt Aladdin diskotek åpent?

9. Hva er navnet på plassen der buss-snuplassen i krysset Dag Hammarskjøldsvei/Benshaugen var?

10. Hvor vokste håndballspiller Mia Hundvin opp?

 

Send dine svar på mail til kim@sydvesten.no innen søndag 25. september. Blant dem med flest riktige svar, trekker vi ut én vinner som får quizboken om Fyllingsdalen når den er klar.