• Marvin Charles spiller i Olsvik kirke 29. oktober. (Foto: Stine Noreng)

Marvin Charles i Olsvik kirke:

– En unik formidler

Han delte studio med legender i LA, men forlot alt da han traff sitt livs kjærlighet fra Norge. Lørdag 29. oktober setter Marvin Charles punktum for kulturuken i Olsvik kirke.

– Norge. God bless this country.

Selv etter 25 år i landet trives han fremdeles best på amerikansk, den 60 år gamle gospelsangeren fra USA. I Los Angeles hang han rundt med legender som Lionel Ritchie, Stevie Wonder og Quincy Jones, og «den moderne gospelmusikkens far» Andrae Crouch var hans mentor. Men først da han kom til Norge skjønte han hva det hele handler om: Det er ikke vits å prøve så hardt på å være cool. Det holder lenge at du er awesome.

– Det vi driver med i dag handler ikke om trender, eller å følge strømmen i dagens popkultur. Det handler om å gjøre noe som er ekte og virkelig, som binder folk sammen. I´m here to bring it. Just be awesome.

 

Musikken vinner

Siste lørdagen i oktober inntar han Olsvik kirke med Marvin Charles Expression og bergenskoret Jadazz. Konserten består av en samling låter som har betydd mye for ham, fra salmer som bestemoren sang på kjøkkenet i Nebraska til nytt, egenkomponert materiale. De siste årene har han samarbeidet med musikeren Eirik Are Andersen fra Olsvik, og materialet de har jobbet med skal bli til en plate.

– Marvin er en helt unik formidler, og skaper en kontakt og en spenning som de færreste kan matche. Det som slår meg når vi står på scenen, er at musikken vinner. Fordi han er ekte. Hel ved, sier Andersen.

Marvin Charles vokste opp i jordbruksstaten Nebraska, på et sted han beskriver som et slags «Norge på amerikansk» - uskyldsrent, avskjermet fra kjendisjag og storbystøy.

– Det var et fint sted å vokse opp, og senere oppdaget jeg at det var et fint sted å være fra. Først da jeg flyttet til LA som 20-åring skjønte jeg at folkene du treffer ofte ikke er alt de begir seg ut for å være. Jeg var vant til at folk var seg selv. Det har jeg tatt med meg videre i livet, sier han.

Nabolaget var en blanding av folk fra alle kulturer, og han kjente seg ikke igjen i den opphetede retorikken omkring rase som dominerte på 60-tallet.

– Jeg forsto ikke de greiene. Vi lærte å være glad i alle mennesker, og lærte at vi deler opplevelser i livet som binder oss sammen på tvers av hudfarge og opprinnelse. Det er verdier jeg prøver å formidle gjennom musikken.

 

All night long

I Los Angeles fikk han nærkontakt med noen av musikkens største personligheter. En gang han var i studio med Andrae Crouch ble han invitert til nabolokalet, hvor Lionel Richie var i fyr og flamme over en ny låt han drev og jobbet med. Han kalte den «All Night Long».

– Andrae fikk en idé, og Lionel jaget oss inn i studio for å legge ned en ekstra vokal på låten, helt spontant. Det var et åpent og kreativt miljø som sørget for å ha det moro på jobb. Det var en barnlighet og magi som gjorde at ingen var redde for å våge, sier Charles.

– De var, kort og godt, awesome.

Men selv måtte han til Norge for å finne sin egen stemme. I dag har han vært gift med sin norske kone i 29 år, og har fire barn.

– Norge var en mulighet til å starte på nytt. Norge... God bless this country. Her har jeg lært meg å sette pris på livets enkle gleder, som ga meg tryggheten og selvsikkerheten til å tenke at jeg har noe viktig å formidle, sier artisten, som har bare godt å si om sitt nye hjemland. Vel. Ikke bare. Dette med ski, det kan han styre seg for, etter at han ble slept opp i Sirdalsheiene av svigerfamilien, som et sikkert velment velkommen til gards-stunt.

­– They didn´t show me how to ploge! Nothing! ler han, fremdeles litt vantro over det som ble hans første og siste tur i slalåmbakken.

– Jeg følte meg som en idiot i mintrgrønn skibukse, en slags sjokoladepistasjmakron som falt 150 ganger, sier han om skidebuten, som endte med å brase gjennom køen til trekket før han endelig stanset opp på parkeringsplassen utenfor.

 

Sakralt og groovy

 Konserten i kirken markerer avslutningen på kulturuken i Olsvik kirke, og Eirik Are Andersen lover at det blir både fengende, gøy, stemningsfullt og sakralt

­– Jeg gleder meg stort. Ringen blir på en måte sluttet for min del, sier musikeren, som lærte noen av sine første punkterte noter i Olsvik Tensing.

Charles, som nevner Martin Luther King som sin store inspirasjon og ledestjerne, tar med seg stor stemmeprakt og masse, masse hjerte.

– Jeg er her for å knytte folk sammen, for det er det folk trenger. We need to connect. Og så blir det skikkelig groovy. Bandet låter ordentlig bra. We´ll just be awesome. Det er det alt handler om.

Av

Marvin Charles Expression

* Besetning:

- Marvin Charles: vokal.

- Eirik Are Oanes Andersen: kontrabass, kor.

- Jarle Storløkken: gitar, kor.

- Jens Andreas Kleiven: piano, kor.

- Eivind Kløverød: perkusjon.

* Spiller i Olsvik kirke lørdag 29/10 sammen med koret Jadazz. Konsertstart klokken 2000, billetter kroner 200,-.

Relaterte saker