• Den nye klatreparken på Laksevåg har et eget buldrerom hvor barna kan boltre seg. Her er det Alvin (7), Anine (5) og Laura (5) som fryder seg i klatreveggen. (Foto: Mette L. Skulstad)

Åpner klatresenter på Laksevåg

Fire småbarnsfamilier har investert egne penger og all sin fritid det siste halve året på å bygge klatresenter på Laksevåg. Lørdag 17. august åpner de dørene til Bergen Klatresenter, et klatresenter på hele 1200 kvadratmeter.

- Vi gleder oss veldig til å åpne dørene til det som er blitt et flott klatresenter, dette blir et løft for hele Laksevåg,  sier Nini Sissener, som er en av eierne av klatresenteret.

Klatring er en idrett som er i sterk vekst. I 2020 blir klatring OL-gren.

- Det er forventet at interessen for klatring vil øke ytterligere i forbindelse med at det blir en egen OL-gren, mener Sissener.

I Bergen er kapasiteten i de eksisterende klatreanlegg fullstendig sprengt.

- Vi har allerede merket stor interesse og entusiasme rundt prosjektet vårt. Rundt 1400 personer følger oss på Facebook, og våre barne- og ungdomsgrupper for høsten er nesten fullbooket, forteller Sissener.

De fire barnefamiliene har brukt det siste halve året på å bygge om gamle squashbaner til buldrerom. Buldring er klatring uten tau, på relativt lave vegger, der en stor tjukkas demper fallet.

- Dette er en lavterskelaktivitet, der hvem som helst kan prøve seg, uavhengig av alder, sier Sissener.

Klatresko er det eneste utstyret en må ha, og skoene kan leies på klatresenteret.

- Klatring er veldig god trening, men det viktigste er at det er utrolig gøy. Styrke, god bevegelighet, koordinasjon og teknikk får en når en holder på med klatringen, smiler Sissener.

Idrett for hele familien

I det 1200 kvadrat store klatresenteret er det et hovedrom og et barnerom, i begge rommene er det buldring som står i fokus.

- Buldring er enklest å begynne med, samtidig som en kan finne nok av utfordringer dersom en er en erfaren klatrer, forteller Sissener.

I barnerommet er det lavere vegger med kortere avstand mellom klatretakene. Men om barna skulle trenge litt mer utfordring, er det bare å gi seg i kast med den seks meter høyre veggen hvor de kan klatre med tau.

- I tillegg kan barna bruke klatrenett, kaste seg ut i sklien og kanskje møte klatrehaien vår, smiler Sissener.

De voksne kan boltre seg i den store buldrehallen, eller slå seg ned i den lydisolerte kafeen som har full utsikt til der hvor barna klatrer.

Den store buldrehallen byr på en rekke klatreruter på flere vegger. Blant veggene finnes også kilterboard.

- Det er en digital klatrevegg, som vi er ganske sikre på at vi er de første i Europa som kan tilby, smiler Sissener.

Satser langsiktig

Både voksne og barn i de fire familiene som står bak Bergen klatresenter, er ivrige klatrere på ulike nivåer. De kjenner hverandre godt gjennom klatremiljøet og har i noen år drømt om å åpne et klatresenter sammen.

- Vi opplevde at tilbudet i Bergen er for lite, i tillegg til at vi ønsket et bedre sted å trene selv, forteller Sissener.

Men å finne et lokale som er egnet til å bygge klatrepark i, har ikke vært en enkel jobb.

- Det bør være ganske høyt under taket og vi må ha plass nok til alle klatreveggene. Da vi etter mye leting fant dette lokalet her i Johan Berentsens vei, var vi strålende fornøyd. Det er helt perfekt, mener Sissener.

Leiekontrakten med Mesterhus ble undertegnet i mars.

- Vi har skrevet kontrakt for 10 + 10 år, så her tenker vi langsiktig, sier Sissener.

I tillegg til buldrerommene har Bergen klatresenter eget treningsrom, kafe, garderober og butikk hvor en kan få kjøpt klatreutstyr.

- Vi gleder oss veldig til åpningen og håper mange vil ta turen innom å se hva vi har å tilby, sier Sissener.

Ordføreren åpner klatresenteret

Lars Mjaavatn, som sammen med sin kone har en eierandel på 22,5 prosent, skal jobbe som daglig leder i en 50 prosent stilling. Ekteparet Anders Melkevoll og Nini Sissener eier 22,5 prosent. Melkevoll skal ha en 100 prosent stilling som økonomi- og butikkansvarlig, Sissener skal ha ansvar for kafe og nettsiden.

Jaran Nordstrand og Cathrine Vattekar Nordstrand eier 22,5 prosent. Nordstrand er ansvarlig for ruteskruing på senteret.

Paret Håkon Henrik og Irene Vaage eier også 22,5 prosent. Henrik har snekret møblene til kafeen, de to skal sammen ha ansvar for design og logo.

Marius Erstad og Stein Gudmundseth eier hver sine fem prosent. De to bor i Ålesund og driver buldrehall der.

Lørdag 17. august og søndag 18. august er det åpningshelg på senteret. Da blir det aktiviteter og overraskelser for barn og barnefamilier. Gratis introduksjon og klatring, uoffisiell buldrekonkurranse og åpningsfest med DJ. Den offisielle åpningen skal ordfører Marte Mjøs Persen foreta klokken 1100 på lørdag.

Av

Mette L. Skulstad

skulstad@sydvesten.no

Andre saker