• Herman Brandt får lov å låne konen sin bil, mot at han vedlikeholder den og fyller bensin. I den flotte Rolls Royce Sport Saloon 1934-modell hentet Brandt beboere på Løvåsen sykehjem og tok de med på en kjøretur. Bla for å se flere bilder. (Foto: Mette L. Skulstad).

Biltur i standsmessige kjøretøy

En fin høstdag rullet ti flotte veteranbiler inn foran inngangen til Løvåsen sykehjem. Bak rattet satt det ti blide karer fra Bergen Veteranvognklubb, klare til å fylle bilene sine med spente beboere fra sykehjemmet.

Beboerne skulle få være med på en rundtur i Fyllingsdalen. En nydelig Rolls Royce ruller rolig inn foran sykehjemmet. Det er «Herman med Rollsen» som kommer. «Rollsen» er en Rolls Royce Sport Saloon 1934-modell. Bak rattet sitter Herman Brandt.

Stilig bil du har.

– Ja, bilen er stilig, men det er ikke min, det er min kone sin bil, svarer Brandt.

Men du får lov å låne den?

– Vi har en god avtale der, min kone og jeg. Jeg får låne bilen mot at jeg vedlikeholder den og fyller bensin, smiler Brandt.

At han gjør en særdeles god jobb med vedlikeholdet av den flotte bilen, er det ingen tvil om. Bilen skinner som en sol både innvendig og utvendig.

Sosialt engasjement

Selv har Brandt en 50 år gammel Jaguar, men det er Rolls Roycen han tar med når han skal kjøre på tur med beboerne på sykehjemmet, en tur han ser frem til hvert eneste år.

– Å ta med oss de eldre på tur er det minste vi kan gjøre for å skape litt glede, mener Brand.

Det mener også resten av gjengen i Bergen Veteranvognklubb.

– Se på dette, det er jo kjempegøy! 

Leder i Bergen Veteranvognklubb, Rune Prestegard smiler og peker ut mot det litt hektiske kaoset som råder ved sykehjemmet når beboere, assistenter og sjåfører skal stables inn i de flotte bilene. Rullestoler blir byttet ut med gode skinnseter i staselige biler.

– Dette gjør vi for å glede de eldre og for å vise litt sosialt engasjement. Vi vet at de eldre setter stor pris på disse bilturene, og det gjør våre medlemmer også. Det er aldri noe problem å få sjåfører med biler til å stille opp på disse arrangementene, forteller prestegard.

– Superhyggelige sjåfører

– Her gikk alle mine barn på skole, sier Ole-Bjarte Taranger, som har fått plassen i forsetet, ved siden av sjåfør Prestegard.

Prestegard kjører for anledningen en Mercedes 1960-modell.

– Denne modellen ble hyppig brukt av drosjesjåfører i Bergen, så det er nok mange som har satt i en slik bil før, smiler Prestegard.

Kjøreturen går langs lite trafikkerte veier. Mange av passasjerene kjente seg nok igjen langs den fine ruten som gikk gjennom Fyllingsdalen.

Vel tilbake på sykehjemmet var det 17 fornøyde beboere som kunne sette seg ned og slappe av og mimre om den fine turen de hadde vært med på.

– Det haglet med gode ord, forteller Birte Eliassen, aktivitetsleder og frivillighetskoordinator ved Løvåsen sykehjem.

«Vi har storkost oss», «fantastisk hyggelig sjåfør», «det fineste jeg har opplevd», var noen av kommentarene fra fornøyde passasjerer.

– Vi har hatt en fantastisk fin dag i dag. Alle sjåførene fra Bergen Veteranvognklubb er superhyggelige og gjør dette med den største glede, det merker både vi og våre beboere. Vi er så takknemlige for at de gjør dette for oss, sier Eliassen.

 

 

 

Av

Mette L. Skulstad

skulstad@sydvesten.no

Relaterte saker