• Berit Berntsen viser fram 4. oktober-utstillingen på Laksevåg lokalmuseum. (Foto: Kim Bøyum)

75 år siden bombingen av Laksevåg:

Luftvernets loggbok: «Snart ikke plass til flere lik»

Det sivile luftverns loggbok fra 4. oktober 1944 er grufull lesning. Berit Berntsen jobber for at tragedien ikke skal bli glemt.

Berntsen har det meget travelt med forberedelsene til fredagens 75-årsmarkering for bombingen av Laksevåg. Likevel tar hun seg tid til å vise Sydvesten rundt i utstillingen om 4. oktober 1944, som skal stå fram til nyttår på Laksevåg lokalmuseum.

Museet i det som under krigen var en kommunikasjonsbunker for tyskerne, blir drevet på dugnad av Laksevåg kulturhistoriske forening. Det ene rommet er nå utformet som et klasserom med skolepulter fra krigens dager. På veggene henger det fotografier og avisoppslag knyttet til bombingen av Laksevåg.

De som fortsatt lever av skolebarna som opplevde bombingen, er i dag i 80-årene. Berntsen brenner for at de som vokser opp i dag skal ha kunnskap om hvordan krigen rammet på Laksevåg. Hun skulle ønske at flere hadde et mer bevisst forhold til historien. Selv er hun pensjonert barne- og ungdomsarbeider, og hadde sin arbeidsplass nettopp på Holen skole i 25 år.

− Har ikke peiling

− På Holen skole har de kultur for å snakke om skolens historie, og det blir alltid lagt ned blomster 4. oktober. Men ellers opplever jeg at veldig mange ikke er bevisste på denne delen av historien i det hele tatt. Jeg har opplevd at det kom lærervikarer til Holen som aldri hadde hørt om at skolen var blitt bombet. De lurte på hva denne minneplaten var. Så det er nok veldig mange unge som ikke har peiling på hva som skjedde, sier Berntsen, som selv ble født noen få uker etter bombingen av Holen.

− Hva kan man gjøre for å unngå at en tragedie som denne blir glemt?

− Skolene har hovedansvaret. Flere skoler i byen burde gjøre som Holen og ta inn denne delen av historien som en del av det faste undervisningsopplegget. Mange klasser har elever som er kommet til Norge som flyktninger fra krig og elendighet. De bør bli fortalt om at det en gang var krig også i Bergen, og at ting kan endre seg. Så fint som det er i Norge nå, kan det bli i framtiden der det er krig og elendighet i dag, eksemplifiserer Bertnsen.

Gratis for skoleklasser

Laksevåg lokalmuseum er åpent hver første og tredje søndag i måneden mellom klokken 12 og 15, men Berntsen sier at folk er velkomne også på andre tidspunkter.

− Folk kan komme når de vil, men da må de kontakte oss på forhånd.

Spesielt håper hun at byens skoleklasser tar seg tid til å avlegge museet i bunkeren et besøk.

− Det er bare å ringe og avtale et tidspunkt, så stiller vi opp. Det viktige er at de kommer. Vanligvis koster inngangsbilletten 50 kroner, men vi sender ingen regning til skoleklasser som kommer. For dem er det gratis, sier Berntsen, og opplyser at klasser fra skolene Holen, Damsgård og Nygårdslien har planlagt besøk på museet under kulturdagene senere i oktober.

 

Det sivile luftverns loggbok fra 4. oktober 1944:

 

09.05: Kommandoen for tyskernes marine-luftvern gir flyalarm.

09.25: Fridalen melder om sterk røyk, flere bombenedslag ved Kvarven. Kalmarhuset melder om fem fly over byen, sterk skyting. Museet melder om bomber mot Laksevåg og dokken, like etterpå om stor brann i Nordevågen (ved ubåtbunkeren). Kalmarhuset melder at et skip er truffet og synkende.

09.34: Museet melder om at angrepet minker. Kalmarhuset om brann ved fergestasjonen på Laksevåg og Kringsjåveien opp for Sørevågen.

09.45: Holen alarmplass ber om all mulig hjelp. Museet melder om sammenraste hus ved Holen skole. Hovedbrannstasjonen om store branner på Laksevåg.

10.03: Museet: Store branner ved Holen. Vi kan ikke få øye på skolen!

10.10: Laksevåg lasarett: Vi må ha transport av syke barn. Barna går lite påkledd rundt på gaten. Vil ha opplysning om hvor barna kan bringes.

10.29: Laksevåg avsnittskommando: Flere hus styrtet sammen på Kringsjåveien og Nygårdsvik. Veiene sperret for biler på grunn av bombingene. Telefonen i uorden.

10.42: Politikonstabel Eikevåg melder at mange nysgjerrige reiser over med Laksevågfergen. Politiet ber om at trafikken stanses.

10.50: Sanitetssjefen melder om at sårede barn fra Holen skole kan ventes.

11.16: Sanitetssjefen: Send disponible biler med bårer og førstehjelpere til Laksevåg. Nygård skole.

11.38: Ry-sjefen: Send alle ledige hjelpemannskaper til Holen skole, ta med lykter. Liktransportbil til Holen skole. Lik kjøres til Gades institutt.

11.42: Sanitetssjefen: Husk at blodgivere melder seg på Haukeland.

11.45: Hovedbrannstasjonen: Brannfolk på Laksevåg ønsker mer materiell til Holen skole. Innesperrede barn roper om hjelp.

11.58: Dr. Moene: Flere innesperrede i tilfluktsrommet på Holen skole. Det brenner i nærheten: Hjelp trenges snarest.

14.57: Gades institutt: Snart ikke plass til flere lik. Kan vi få et annet sted, for eksempel Årstad menighetshus?

15.44: Lungegården: De overlevende fra Kleivdal, tilfluktsrommet, ca.14-15 mann reddet. Avløsningsmannskaper holder på med fremgravning av lik. De fleste fremgravd, men anslås ca. 20 fremdeles begravet. Etter innhentede opplysninger skulle der være 70-80 personer i tilfluktsrommet, hvorav ca. 20 er reddet.

17.47: Sanitetssjefen anmoder om oppgave over antall innbrakte døde til Gades. Svar: foreløpig ca. 100, men det kommer stadig nye.

19.30: Holen: Angående de skadede hus er det innhentet opplysning: 76 totalt skadede hus. Muligens noen flere.

Kilder: Det sivile luftverns loggbok, gjengitt i Bergens Tidende 1. oktober 1994.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Bombingen av Laksevåg

4. oktober 1944 slapp britene over 1400 bomber for å ramme tyskernes ubåtbunker, verftet og fabrikkene like ved.

193 norske sivile omkom. Blant dem var 67 elever og fire ansatte ved Holen skole. På Kleivdals lærfabrikk omkom 37 arbeidere. På Bernt Iversen & Søns Fabrikk ble elleve personer drept.

Tolv tyske soldater og 20 mannskaper på et tysk malmskip ble drept. Ingen vet hvor mange russiske krigsfanger som omkom.

I tap av menneskeliv var dette den største sivile katastrofen i Norge under andre verdenskrig.

Kilder: Wikipedia, «Bomber over barneskolen» av Ingebjørg Jensen, «Holen skole gjennom 90 år».

Relaterte saker