• Da FK Fyllingsdalen ble opprettet i 2012, tenkte de fleste at siste punktum var satt i historien om Løv-Ham Fotball. Det var feil. (Foto: Kim Bøyum)

  • Morten Eriksen (til v.) har vært med på hele Løv-Ham-eventyret: Oppturen, nedturen, begravelsen og gjenoppstandelsen. Han savner tiden før FK Fyllingsdalen ble til. − Fyllingsdalen bør etter min mening ha to klubber: Løvene i grønt, Fyllingen i gult, sier Eriksen. Her står han sammen med Kenneth Osvaag og Helge Nesse (til h.) på «tribunen» under årets nest siste hjemmekamp.

  • Christian Heimark var et stort Løv-Ham-talent i tenårene. I 2013 scoret han hat-trick da FK Fyllingsdalen slo Rosenborg 3-2 i cupfinalen for juniorer. Nå er Heimark tilbake i grønt og hvitt. Den fysiske formen er ikke som for seks år siden, men fotballhodet er minst like klokt.

  • Det endte med tap mot Olsvik, men lørdag kan Løv-Ham likevel sikre opprykket i siste serierunde mot Nordnes på Fyllingsdalen stadion. Kampen starter klokken 15.

  • Løv-Ham-trener Freddy Haugen greier ikke å se for seg at nye Løv-Ham kan komme i nærheten av der klubben var før sammenslåingen med Fyllingen i 2012.

Løv-Ham er klubben som nekter å dø

Syv år etter at Løv-Ham skulle være historie, er klubben nok en gang på vei oppover i divisjonssystemet.

Historien om Løv-Ham er en klassisk fortelling om Askeladden. Det er eventyret om to borettslag i Fyllingsdalen som med små ressurser spilte seg opp til nest øverste nivå i seriesystemet.

Høydepunktet kom i 2010, en iskald novembersøndag på slitne Strømmen stadion. Fem minutter før full tid sørget Anders Næs for at løvene fra Dalen slo Strømmen 3-2. Resultatet betydde at Løv-Ham endte som nummer fire i 1. divisjon og skulle spille kvalfisering til eliteserien.

Der tapte de for Fredrikstad, og siden gikk det raskt nedover. I årevis hadde Løv-Ham utrettet sportslige minimirakler med lave tilskuertall og elendig økonomi. I 2011 var det verre enn noen gang, og nå maktet heller ikke selve fotballaget å prestere.

Bare restene av gjengen som hadde sjokkert Fotball-Norge året før var igjen da klubben endte sist i divisjonen. Samtidig hadde forkjemperne for å samle Løv-Ham og Fyllingen omsider fått gjennomslag. Løv-Ham som fotballklubb opphørte ved inngangen til 2012. Eventyret var ute.

Trodde man.

Gjenoppstandelsen

Syv år senere: Det er sen fredag ettermiddag i Fyllingsdalen, snart faller mørket på. Det betyr lite på flombelyste Fyllingsdalen stadion. De av drabantbyens innbyggere som innleder helgen med en handletur på Oasen, kan kikke ned på elleve menn i drakter mange trolig drar kjensel på: Grønne trøyer, hvite kortbukser og grønne strømper. Det er Løv-Ham!

Ikke alle slo seg til ro med at klubben, som i sin tid var en sammenslåing mellom Løvåsen og Hamregården, sluttet å eksistere. 1. januar 2014 ble Løv-Ham gjenopprettet. Man startet opp aldersbestemte lag og etablerte et hobbylag i 7. divisjon. Etter å ha holdt seg på det nivået i flere år rykket laget i fjor opp til 6. divisjon. Denne høstkvelden kan et nytt opprykk sikres med seier over Olsvik.

− Ble overkjørt

− Det er vel ikke noen som har sett flere Løv-Ham-kamper enn meg, sier Morten Eriksen mens regnet tiltar i styrke over «Oasebanen».

Dommeren har blåst kampen i gang, Eriksen følger ballen med blikket. I flere tiår har han hatt ulike verv i klubben som nekter å gi seg. Han har vært med på oppbyggingen, storhetstiden, nedturen og begravelsen – før han var en av de seks arkitektene bak gjenoppstandelsen. Nå er spørsmålet hvor langt den vesle klubben kan drive det i livet etter døden.

− Bør det være mer enn én klubb i Fyllingsdalen da?

− Selvfølgelig. Sammenslåingen med Fyllingen har vist seg ikke å være noen suksess. Alle som var en del av Løv-Ham-familien, følte seg overkjørt av sammenslåingen. Styre og stell i FKF ble satt uten noen medlemmer fra den grønne siden av Dalen, sier Eriksen.

Like bortenfor ham er Kenneth Osvaag og Helge Nesse kommet for å få med seg toppkampen i 6. divisjon. Sistnevnte var en viktig trenerkapasitet i gamle Løv-Ham. Osvaag var gjennom en lang spillerkarriere en kompromissløs bauta da klubben var på klatretur i divisjonene. I hans periode gikk løvene fra å være Fyllingens ubetydelige lillebror til å bli bydelens klart beste lag.

− Ingenting er umulig

− Kan Løv-Ham nok en gang bli en utfordrer for den største klubben i Fyllingsdalen?

− Ingenting er umulig. Vi var bare en kompisgjeng den gangen også, sier Osvaag.

− Å tro at vi skal komme opp igjen helt der vi var… Det kan selvfølgelig skje, men da må det drives på en annen måte enn i dag, sier Eriksen.

Helge Nesse legger til:

− Vi som har vært en bit av Løv-Ham, synes det er kjempemoro å se at de har gått fra syvende til sjette og nå kanskje til femtedivisjon. Men det er nok langt fram til å kunne utfordre FK Fyllingsdalen. Sånn som Løv-Ham er organsiert i dag, er det noen mil å gå i forhold til FKF.

Kjent trener

Ute på plastgresset er tempoet høyt, divisjonen tatt i betraktning. Flere av spillerne i grønt er til å kjenne igjen for dem som har fulgt med i lokalfotballen, som Patricio Rojas, Christian Heimark, Ken André Melbye.

− Det er gøy å se at noen av dem som begynte karrieren sin i Løv-Ham er tilbake, sier Osvaag.

Også treneren som står på sidelinjen, er en velkjent skikkelse. Freddy Haugen, far til Fredrik i Brann, var en svært sentral mann i det oppsiktsvekkende spillerutviklingsarbeidet som ble gjort i Løv-Hams storhetstid. Før årets sesong sa han ja til å bruke noen kvelder hver uke til å trene gjengen som nå utgjør Løv-Hams beste menn. Men han har ingen drøm om å føre klubben inn i en ny gullalder.

− Dit er det veldig langt fram. Pr. nå greier jeg ikke å se for meg at det skal skje. Det er ingen her som går rundt med store tanker om å «make Løv-Ham great again», humrer Haugen.

Mindre krav

− Jeg synes det er fint at klubben ikke har noen voldsomme vyer. Det er snakk om at man ønsker å komme seg opp i 4. divisjon i løpet av de fire neste årene.

Tidligere har han trent enten svært talentfulle barn og ungdommer, eller seniorlag høyere i divisjonssystemet.

− Jeg er vant til å kunne stille krav til spillerne. Etter hvert forsto jeg at her måtte jeg bare stikke fingeren i jorden. Forfallene kommer tett, og vi må ha over 30 spillere i stallen for å komme oss gjennom hele sesongen. Hver søndag må jeg spørre på Facebook-gruppen hvem som kan komme på trening kommende uke. Det er på det nivået, sier Haugen.

Finale lørdag

Han påpeker at selv om mange av spillerne har mye fotball i seg, ville en del av dem skjemt seg ut om de ble utsatt for en oksygenopptakstest. Kan hende er det slike ting som gjør at kampen mot Olsvik ikke ender som Løv-Ham ønsker. Bortelaget vinner 2-1 og legger press på løvene før de siste kampene.

Likevel har Løv-Ham fortsatt alt i egne hender. Lørdag 19. oktober vil det andre opprykket på to år være et faktum dersom de slår Nordnes på hjemmebane. I så fall vil nye Løv-Ham framstå mer attraktiv for spillere på det lokale hobbyfotballmarkedet. Og de vil bare befinne seg to hakk under FK Fyllingsdalen i divisjonssystemet.

Om klubbene en dag møtes i en obligatorisk kamp, vil det vekke gode minner hos Kenneth Osvaag.

− Rivaliseringen og lokaloppgjørene vi hadde mellom Løv-Ham og Fyllingen var fantastisk gøy, sier Løv-Ham-legenden.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Løv-Ham Fotball

Stiftet 29. desember 1975 etter en sammenslåing av klubbene Løvåsen og Hamregården. Klubbene hadde sine utspring i to borettslag som ble oppført av BOB i 1971.

Klatret gradvis oppover i divisjonssystemet, og rykket i 2004 opp til 1. divisjon.

Spilte på nest øverste nivå i syv sesonger. Høydepunktet kom i 2010 da laget med Arne Sandstø som trener ble nummer fire i divisjonen og spilte kvalifisering om opprykk til eliteserien.

I 2011 rykket laget ned til 2. divisjon med et brak. Samme høst ble det flertall for å slå sammen Løv-Ham og Fyllingen til FK Fyllingsdalen. Løv-Ham Fotball opphørte dermed å eksistere nyttårsaften dette året.

1. januar 2014 ble det igjen opprettet en klubb ved navn Løv-Ham. Initiativtakerne denne gang var Thomas Merkesdal, Ove Dankert Kurseth, Dani Hellem, Tor Erik Eide, Ruben Hellesøy og Morten Eriksen.

Relaterte saker