• Elevene Michelle (fra høyre mot venstre), Sofie, Tonje og Rebecka pønsker på neste trekk mot Joachim B. Nilsen. (Foto: Trond E. Haveland)

  • Askeland møtte også elevene som ikke ville spille sjakk. De jobbet med logikkoppgaver som papirbretting, strikking, hoderegning, mattenøtter, rollespill og brettspill i ulike klasserom. (Foto: Olsvikåsen vgs.)

  • Sara Marie Skaug Bjørkly fra Bergen sjakklubb og faglærer Karl-Marthon Kjelland hjalp elevene med strategien. (Foto: Olsvikåsen vgs.)

  • 266 seirer, en remis og to tap ble sluttresultatet etter 7,5 timers spill for Joachim B. Nilsen. (Foto: Olsvikåsen vgs.)

Norgesrekord i simultansjakk for andre år på rad:

Spilte 269 sjakkpartier samtidig − tapte to

Tidligere Olsvikåsen-elev Joachim B. Nilsen hadde flere motstandere enn noen gang tidligere. Til slutt var det faktisk noen som greide å sette ham matt.

Begivenheten var historisk på flere måter: Kun få dager etter at Jon Askeland ble formelt valgt som fylkesordfører for det nye fylkestinget i Vestland står han på scenen i gymsalen på Olsvikåsen videregående skole, klar for å åpne turneringen som skal bli nok en norgesrekord i simultansjakk. Dette var hans aller første offisielle oppdrag i jobben.

− Det gir mening å være nettopp her i dag. Det var engasjement for ungdom som i sin tid førte meg inn i politikken, sier han begeistret over høyttaleranlegget, før elevrådsleder Ingrid Strønen Riise overrekker ham blomster.

I salen sitter 269 spente elever og lærere for å gjennomføre den årlige simultansjakken mot tidligere elev Joachim B. Nilsen. Etter en kort rådveksling med den internasjonale mesteren går Askeland bort til det første brettet for å gjøre åpningstrekket. Valget faller på kongebonden, som flyttes to steg fram. 

− Jeg kjører et aggressivt trekk for å få stor bevegelse i spillet, smiler han lurt, til stor applaus fra salen.

Praktiske oppgaver

Etter å ha gitt noen gode råd til elevene i turneringen, fortsatte turen rundt i klasserommene for å se på de parallelle øktene med logikkoppgaver. Elevene som ikke ville spille sjakk, jobbet med logikkoppgaver som papirbretting, strikking, hoderegning, mattenøtter, rollespill og brettspill i ulike klasserom.

Rektor Helene Systad og assisterende rektor Bengt Håkon Lund viste Askeland og Bjørn Lyngedal, fylkesdirektør opplæring, hvordan praktiske oppgaver i realfag kan åpne elevenes øyne for realfagene. 

− Har det allerede gått tre timer? ler elev Sofie Hauge.

Overraskende gøy

Hun jobber hardt med å planlegge neste trekk i sjakkturneringen.

− Jeg hadde aldri trodd at sjakk kunne være så gøy! legger venninnen Rebecka Stormark Urhaug til.

− Vi får jo helt adrenalin hver gang Joachim kommer for å gjøre sitt trekk! kommer det kjapt fra elevene Tonje Karlsen og Michelle Ossa, mens de febrilsk leter etter en plan.

Representant fra Bergen sjakklubb, Sara Marie Skaug Bjørkly, er kommet for å hjelpe elevene med taktikken og løper mellom radene for å nå alle som har hendene i været. 

− De spiller godt, sier hun. 

− Full kontroll

Med kun to-tre sekunders betenkningstid trasker Nilsen fra brett til brett. 269 spillere er mye også for den etter hvert så erfarne simultanspilleren.

− Det ser ut til at jeg taper to partier, innrømmer han utmattet. 

Elev Marie Midttun sitter rolig ved brettet sitt. Hun leder med en offiser. 

− Jeg har full kontroll, sier hun selvsikkert.

− Sjakk matt!

Samtidig har en guttegjeng samlet seg ved brettet til Daniel Harkestad − også han er klar for å slå den internasjonale mesteren i sjakk.

− Sjakk matt! sier han fornøyd, mens jubelen står i taket.

Nilsen gratulerer og ser seg slått. En tredje spiller, Andreas Polden Steinsland, klarer deretter å oppnå evig sjakk – noe som innebærer remis, eller uavgjort.

266 seirer, en remis og to tap ble altså sluttresultatet etter 7,5 timers spill for Joachim B. Nilsen, som liker utfordringen. 

− De blir bedre og bedre for hvert år! slår han fast.

Innsendt av Anne Jordalen og Karl-Marthon Kjelland ved Olsvikåsen vgs

Relaterte saker