• I utgangspunktet er likhetstrekkene mellom Løvstakken og Peterskirken i Roma få. Men under Santa Barbara-feiringen i Fyllingsdalen behøver du ikke være religiøs for å få en følelse av høytid. (Foto: Kim Bøyum)

  • Tyske Martin og Janine Schwimmer flyttet til Norge i august. Awa (2,5) var med på flyttelasset, mens Wika (sovende i vognen) kom til verden for bare fire uker siden.

  • Santa Barbara-figuren (rett foran juletreet) står vanligvis ved inngangen til tunnelen. Santa Barbara er i katolsk tro skytshelgen for alle som jobber med sprengstoff, først og fremst i gruver og tunneler.

  • Slik ser inngangen til de parallelle tunnelene ut nå. Veien inn til Santa Barbara-messen var markert med fakler.

På katolsk messe inne i Løvstakken

Fram til 2022 har mange sin arbeidsplass inne i Løvstakken. 4. desember markerte disse arbeiderne Santa Barbaras dag med katolsk messe i fjellet.

Menneskemengden står helt stille i mørket. Kun stemmen til den katolske presten Jozef Strecka lager lyd, der han står med et digert, lysende kors bak seg. Han leser noen linjer på slovakisk, men vi befinner oss ikke i Bratislava. Ei heller i Vatikanstaten, Polen eller Bayern, den tyske katolisismens høyborg.

Faktisk står vi inne i fjellet – i Løvstakken – bare et par hundre meter fra Oasen i Fyllingsdalen. Om noen få år skal bybanevognene suse forbi akkurat her. Også syklister og gående vil få plass i det som blir Europas lengste gang- og sykkeltunnel (2,9 km), som vil gå parallelt med bybanetunnelen. Likevel kunne følelsen av høytid knapt vært mer påtrengende.

Skytshelgen

Foreløpig er fjellet arbeidsplass for en rekke mennesker, noe de kraftige anleggsmaskinene noen meter til siden for presten vitner om. Det sveitsiske firmaet Marti Tunnelbau har oppdraget med å bygge tunnelen mellom Kristianborg og Fyllingsdalen. Arbeiderne deres kommer fra en rekke land, som Tsjekkia, Slovakia, Polen, Kroatia, Tyskland og Sveits. For alle disse er denne kvelden, 4. desember, helt spesiell. Det er Santa Barbaras dag.

Santa Barbara er skytshelgen for alle som jobber med sprengstoff, først og fremst i gruver og tunneler. Nå står Santa Barbara-figuren til høyre for presten som snakker, men til daglig er hun plassert i en monter ved tunnelens inngang. For Marti-ansatt Martin Schwimmer (33) er det helt avgjørende for at han skal gå til arbeidet med ro i kroppen.

Gir en god følelse

− For meg er det blitt en refleks: Når jeg kommer til inngangen, kikker jeg opp på Barbara, og så går jeg inn i tunnelen med en god følelse. Hvis Barbara-figuren ikke hadde stått ved inngangen, ville det vært en annen følelse for meg. Og jeg er verken overtroisk eller over gjennomsnittet troende. Det hører bare til.

Han har gjennom ti år jobbet med ulike tunnelprosjekter i Tyskland. Der er feiringen 4. desember helt standard, forteller Schwimmer.

− Denne dagen takker man hellige Barbara for arbeidet hun har gjort som skytshelgen for gruvearbeiderne. Meningen er at hun holder hånden over arbeiderne og passer på at ulykker ikke skjer, sier Schwimmer når vi ber ham forklare tradisjonen nærmere.

Fire uker gammel

Han har tatt med seg resten av familien på kveldens feiring: Konen Janine Schwimmer (35) og de to jentene Awa og Wika. Awa på to og et halvt år er noe skeptisk til blitsen på Sydvestens kamera, men ser ut til å synes at det er stas å få være med på pappas arbeidsplass. Lille Wika er ikke mer enn fire uker gammel og sover rolig i vognen. Familien er vant til å flytte rundt etter hvor Martin trengs til tunnelarbeid, og skal holde til på Sotra fram til tunnelen gjennom Løvstakken er ferdig.

− Da vi flyttet hit i august, var jeg gravid, og det var ganske stressende. Men nå trives vi, og det virker som om jobben i tunnelen er bra, sier Janine Schwimmer.

Etter messen inne i fjellet ventet et festmåltid på arbeiderne ute i dagen. Neste morgen fortsatte arbeidet med tunnelen gjennom Løvstakken. Arbeiderne har støtt på store vannmengder som renner ut fra sprekker i fjellet, noe som forsinker arbeidet. Likevel har man fortsatt håp om at tunnelen kan stå klar i februar 2022 som planlagt.

− Fortsatt er det en del vann, slik at man hele tiden må tette underveis. En viktig regel er at man ikke sprenger ny salve før alt er tett. Det var det man ikke gjorde i Romeriksporten, sier Bybanen Utbygging-direktør Roger Skogli, som selv var gjest på Santa Barbara-feiringen.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Santa Barbara

Var ifølge tradisjonen en jomfru og martyr som levde på 200-tallet.

Hun har vært dyrket som en helgen innenfor den katolske kirke, den ortodokse kirke og orientalsk-ortodokse kirker siden minst 600-tallet, men hennes historiske eksistens er blitt stilt spørsmål ved.

Frem til Vatikanets kalenderreform i 1969 var hennes festdag 4. desember, en dag hun fortsatt minnes på i andre samfunn.

Hun regnes som en av de fjorten nødhjelpere og en av de fire «Virgines capitales». Hun er skytshelgen for matematikere og for artillerister og andre yrkesgrupper som jobber med eksplosiver.

Kilde: Wikipedia

Andre saker