• I mange år mens Kristin Borgen og Øyvind Follesø fremdeles ruset seg, var de i jobb og levde et dobbeltliv. (Alle foto: Kim Bøyum)

  • Daglig leder ved Sammen-senteret Sissel Jenssen Østrem (til v.) sier Øyvind og Kristin gjør en kjempejobb som frivillige på senteret. Kursholder Rita Nilsen til høyre.

  • − Jeg er så stolt, sier Kristin Borgen (39) etter å ha mottatt beviset på bestått ANTA-kurs av Rita Nilsen. Sistnevnte har holdt kurs i en årrekke, blant annet i fengsler. − I møte med rusmisbrukere er det viktig å tenke at det ofte er sykdommen, ikke personen, som snakker, sier Nilsen.

  • Nå er el-sigaretter den eneste rusen Kristin Borgen og Øyvind Follesø sier ja til.

For å komme ut av rushelvetet måtte kjærestene unngå hverandre

Kjærestene Øyvind (39) og Kristin (39) startet å ruse seg tidlig i tenårene. Til slutt ble den eneste løsningen å holde seg borte fra hverandre.

− Vi har vært borti alt. Full pakke, fastslår Øyvind Follesø.

Han kikker på kjæresten Kristin Borgen og ramser opp en rekke rusmidler. Den varme vårsolen kommer inn gjennom vinduene og lyser opp lokalet på Sammen-senteret på Laksevåg. Lunsjen er servert i form av kaker og salat, og Øyvind og Kristin har invitert Sydvesten til bords.

Menneskene som er samlet her, har akkurat avsluttet et fem dager langt mestrings- og motivasjonskurs for personer som har slitt med en form for avhengighet. Blant dem er altså Kristin og Øyvind. Begge startet å ruse seg tidlig i tenårene, og etter hvert ble rusen selve livet. Hasj ble fort byttet ut med amfetamin, kokain, ecstasy, LSD, heroin.

− Har vært borti alt

Nå har Øyvind vært rusfri i to og et halvt år, Kristin i fire. I mange år mens de fremdeles ruset seg, var de i jobb og levde et dobbeltliv. Øyvind kjørte truck om dagen og gikk i Nygårdsparken om kvelden. Kristin tok en håndfull piller til frokost, før hun gikk på jobb på politihuset der hun vasket.

− Til slutt ble rusbruken så heftig at jobben røk og jeg havnet på gaten. Det var heroinen som gjorde at jeg gikk rett i grøften. Jeg har kjent både på det å være i rennesteinen og det å være såkalt «vellykket rusmisbruker», forklarer Øyvind.

Paret møtte hverandre på avrusningsklinikk på Skuteviken for mange år siden. Selv om begge ble rusfrie der, tok det bare noen måneder før de var tilbake i rusens verden.

− To så ferske rusfrie er dømt til å få tilbakefall. Det tok tid å skjønne at vi måtte gjøre dette hver for oss. Når du er nyforelsket og samtidig full i nerver, går du inn i en boble der du ikke forstår at det vil være ris til egen ræv å være sammen med den andre. Men etter flere år i fornektelse skjønte vi at vi måtte holde oss unna hverandre for en stund, sier Øyvind.

Gikk hver sin vei

Kristin dro til klinikken på Hjellestad, Øyvind til Askøy. Under behandlingen gjorde de en avtale om at hvis én av dem sprakk, skulle den andre trekke seg vekk.

− Når du skal ut av rusen, har du mer enn nok med deg selv. Det er så mye som skal på plass. Du må ha hjelp av hjelpeapparatet, og du skal bli kjent med deg selv på nytt. Nervene ligger utenpå, det er nesten som å bli født på ny, sier Kristin.

Veien til å bli rusfri går sjelden rett fram. Denne gang var det hun som sprakk først, da holdt Øyvind seg borte. Så var det hans tur til å ramle utpå igjen. Kristin, som i mellomtiden hadde kommet seg på beina, måtte vike unna ham. Til slutt klarte de begge å holde seg rusfrie på hver sin kant. Forsiktig begynte de å nærme seg hverandre på nytt.

Nå jobber begge som frivillige på Sammen-senteret i Håsteins gate på Laksevåg. Senterets mål er å skape et miljø der rusmisbrukere møter forståelse for sin situasjon, samtidig som de får motivasjon for endring. Kristin bor i dag i en vanlig leilighet på Gyldenpris, mens Øyvind bor på kommunens botreningssenter samme sted.

Nye verktøy

På bordet foran dem ligger diplomene som viser at de har gjennomført ANTA-kurset (se faktaboks) ledet av Rita Nilsen. Hun er selv tidligere rusmisbruker, og har utviklet kurset gjennom 20 år.

− Jeg var ikke helt sikker på hva jeg meldte meg på, men jeg tar med meg alt som jeg kan lære noe av. Man blir aldri utlært, i hvert fall ikke på seg selv. Det er også superaktuelt å bruke i jobben på Sammen-senteret. Selv om jeg ikke ruser meg lenger, har dette vært veldig interessant. Det er enormt viktig å vite hva som er faresignalene. Man kan ikke være for nøye når det gjelder rus, sier Kristin.

− Det har vært lærerikt, og vi har fått verktøy som vi kan bruke videre. På forhånd var jeg litt skeptisk og negativ, for jeg er ikke vant til å sitte i gruppe og åpne meg for andre. Men jeg ville gi det et forsøk, og jeg har fått noen aha-opplevelser. Vi har snakket om mange mekanismer som jeg kjenner igjen fra tiden som rusmisbruker, sier Øyvind.

Han er nå med på Bergensklinikkenes tilbud «Jobb først», der målet er å komme tilbake i vanlig jobb. For ham er det avgjørende å kunne være helt åpen om livet han har levd.

− Jeg må ha en arbeidsgiver der jeg kan være dønn ærlig om fortiden min. Nå er det elleve år siden jeg mistet jobben, og i mellomtiden har jeg bokstavelig talt vært i rennesteinen. Derfor må ting være veldig nøye planlagt før jeg går inn i ny jobb, sier Øyvind.

Selvinnsikt

Kursholder Rita Nilsen berømmer deltakerne for hvordan de jobbet seg gjennom uken.

− Jeg synes er stort å se hvor åpne dere er for nye verktøy som kan styrke dere enda mer. Dere har vært ærlige overfor dere selv. Det kan være mange som har selvinnsikt, men ikke alle klarer å si det på denne måten, sier hun henvendt til Kristin og Øyvind.

Paret vet alt om at de ikke alltid har vært like ærlige.

− Da du var i rusen, holdt du alt inni deg. Det var akkurat som om du holdt på å sprekke, men du klarte ikke å si noe, sier Kristin til Øyvind, og fortsetter:

− Jeg er stolt av deg, og det er så godt for deg også. Det er godt for et menneske å få snakket om det man bærer på.

Han svarer:

− Det samme gjelder deg. Da du var på kjøret, ble du avstumpet og likegyldig. Men det var rusen – det var ikke oss.

(Denne saken ble publisert i Sydvestens papirutgave 9. mai.)

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

ANTA-kurs

ANTA står for Alkohol, Narkotika, Tabletter og Andre avhengigheter.

Kurset er i likhet med Sammen-senteret i regi av IOGT. Det ledes av en likeperson som selv har erfaring med problematikken.

Prosjektleder Rita Nilsen har utviklet dette kurset gjennom 20 år. Det er blitt gjennomført i fengsler, på sykehus, i samarbeid med NAV og andre institusjoner.

Deltagelse på kurset kan være et supplement til polikliniske tilbud eller et forsterket ettervernsprogram, men det er også aktuelt for andre som har en avhengighet og misbruk de ønsker å endre.

Målet er å gi deltagerne verktøy og motivasjon for å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Deltagerne skal bli mest mulig selvstendige, og i den grad det er mulig stå i en arbeidssituasjon eller utdanningsløp.

Kurset går over fem dager og er gratis. Det blir servert lunsj hver dag.

Andre saker