• Hvert år de siste seks årene har Veteranbussen fra 1972 fått luftet seg gjennom den stemningsfulle «Lysturen». (Foto: Martine Onstad)

Laksevågs eldre dro på lystur med veteranbussen

Polarekspressen har fått en konkurrent i Veteranbussen. Den 42 år gamle bussen gir julestemning til eldregenerasjonen på Laksevåg hvert år.

Nå er det snart på tide for mange å kjøre hjem til jul, men for de 45 menneskene som klarte å skaffe seg billett til Lysturen, fikk de sjansen til å kjøre gjennom julen, og ikke minst gjennom mye historie.

Det er ildsjelen Helge Farestveit som preiker i høyttalerne, men med mye engasjement. Lysturen med Veteranbussen kjører eldregenerasjonen for sjette år på rad, i samarbeid med Gamle Laksevåg Velforening og Laksevåg Frivillighetssentral.

Fra Laksevåg til Sandviken

Turen starter i Håsteins gate 9 og videre til Bergen Julemarked, hvor bussen har et kort opphold, før den tuter videre til Sandviken og ender opp igjen på Laksevåg.

− Jeg var med i fjor også, og jeg må si det – vi hadde et nydelig vær. Vi koste oss og gledet oss til å være med i år og, så dette er en fin opplevelse i en grå hverdag. Du får komme til byen, og så ser du alt på avstand, lysene til teatrene. Jeg er veldig glad i de lysene, så jeg reiser til byen nesten annenhver dag, forteller Gunvor Kjeilen (84).

Alice Torsvik og Gunvor Kjeilen på tur.

Hun forteller at fordelen med bussen er at man sitter høyere oppe. Der får man oversikt. I setet ved siden av henne sitter Alice Torsvik. De er begge medlemmer i Laksevåg Pensjonistforening, og de bor begge på Laksevåg, selv om ingen av dem er derfra. Gunvor kommer fra Kalfaret, mens Alice er fra Askøy.

− På Laksevåg er det et fantastisk godt samhold. Alle er blide og vennlige, og hilser på hverandre. Ingen sure ansikter. Det betyr veldig mye for oss som bor rundt omkring her, sier Gunvor.

Maten venter i kulturkafeen

I Sandviken snur bussen og kjører gjennom byen igjen. Fra sentrum går turen til Damsgård, hvor juletreet står og skinner. Inne i kulturkafeen venter dekkede bord, varm kakao og snitter. Det er det Laksevåg Frivillighetssentral som står for.

− Denne lysturen har fokus på julelys, og hva det gjør med sinnsstemningen din. Det er kjekt at folk som ellers ikke får sett byen på denne måten, har anledning til det, sier Farestveit.

Han forteller at lysturen ikke er høydepunktet i seg selv. Høydepunktet er det sosiale samholdet som blir skapt av arrangementet. Flere av de eldre er enker, og da er det godt å ha et møtepunkt. Oddny Rye (96) har bodd i Håsteins gate i 25 år, for 30 år siden døde mannen. Hun ble ikke med på bussturen på grunn av helsemessige årsaker, men hun satt i kafeen og ventet på at hele gjengen skulle komme tilbake.

− Det er aller tiders, jeg har vært med på bussen tidligere, men klarer ikke det nå lenger. Vi har jo denne kafeen til hverdagen og, så her sitter vi fra klokken 10 til 14. Da sitter vi her og snakker med hverandre, sånn er det sosialt, sier Oddny.

Hvordan blir man 96 år?

Den flotte 96-åringen har tre barn, syv barnebarn, 23 oldebarn og tre tippoldebarn. Det er en bragd å komme så nær hundretallet, og hvordan hun har klart det er hun tydelig på:

− Godt humør og klart hode. Det er det som er om å gjøre, tipser hun.

Oddny Rye (96)

Kari Trude Eikeland er daglig leder i Laksevåg Frivillighetssentral, og ble det for fire måneder siden, men det er tredje året på rad at hun er med å arrangere lysturen. Da representerte hun kulturkontoret. Nå er hun under en ny byrådsavdeling, som heter «Helse, eldre og frivillighet».

− Jeg synes det er fantastisk givende å få lov til å jobbe med mennesker. Ååh, der kommer Fredrik Elholm også, sier hun og hilser på musikeren.

− Han skal underholde, og de elsker jo ham, forteller Eikeland.

2. juledag inviterer de til storslått julemiddag på kulturkafeen. I fjor hadde de 30 gjester, og i år er det påmeldingsliste. Rett og slett for å beregne nok mat. Egenandelen er på 100 kroner.

− Det som er viktig å få med, er at dette ikke blir stakkarsliggjort. Noen har kanskje familie, men ønsker å være her, mens andre ikke har familie, og ønsker å være sammen med noen. Julen er veldig lang hvis du ikke har noen å dele den med, sier Eikeland.

Av

Martine Onstad

red@sydvesten.no

Andre saker