• Øve, øve, øve. Det blir garantert mange fine teateropplevelser på Fyllingsdalen Teater i år. (Foto: Fyllingsdalen Teater)

  • Cirkus Balance, som er en del av Fyllingsdalen Teater, skal ha en forestilling i Grieghallen, en forestilling Kvist lover blir helt fantastisk.

  • Skumle fyrer i kulissene, som snart er klar for forestilling.

– Endelig økonomiske muskler til å følge hjertet

Teatersjef Jørn Kvist presenterte Fyllingsdalen Teater sitt repertoar for 2020 i forrige uke. To urpremierer, en skandinavisk premiere, og sterke jenter og kvinner er stikkordene for året 2020.

Før jul ble det klart at Fyllingsdalen Teater kom inn på statsbudsjettet, det fikk politikerne i Bergen kommune til å handle raskt og øke sine tilskudd til teateret. Dette har gitt teateret økonomiske muskler til å sette opp et program helt etter hjertet.

Sterke kvinner og jenter

– Når vi nå endelig kan senke skuldrene og bruke tiden vår på å lage flott teater, og forhåpentligvis kan legge bak oss den lange kampen for teaterets eksistens, har vi valgt å satse på historier om sterke, modige og morsomme jenter og kvinner, sier Kvist.

Han forteller at han er stolt av å kunne presentere teaterets sterkeste og mest rikholdige program noensinne.

– Situasjonen har helt klart endret seg her hos oss. Vi har gått fra å være «underdog» til et teater som er inne på statsbudsjettet og bybudsjettet. Det gir oss også et større ansvar, et ansvar som vi griper med begge hender, sier Kvist.

Teatersjef Jørn Kvist.

Først ut på scenen på Fyllingsdalen Teater er barnemusikalen Ulverock, som har premiere torsdag 6. februar. Ulverock er kanskje bedre kjent som «Med Grimm & Gru», som NRK viser hver jul.

– Dette blir en fantastisk forestilling med fargesprakende galskap. Vi har aldri brukt mer penger på kostymer, her byr vi på det beste av det beste vi har, smiler teatersjefen.

På scenen vil det være over 45 medvirkende, blant dem Christine Guldbrandsen, som spiller geitemor, Arild Brakstad som skrev Svartediket for DNS, og Stig van Eijk.

Anne-Cath Vestly skal hedres

I år er det 100 år siden Anne-Cath Vestly ble født, det skal markeres på Fyllingsdalen Teater med forestillingen Mormor og de åtte ungene. Manus til forestillingen er det teaterets egen Ane Berentsen som har skrevet, et manus som familien til Anne-Cath Vestly har godkjent.

– Dette gleder vi oss også veldig til å vise. Så er det jo morsomt at vi har hatt tidenes sammentreff: Oldebarnet til Ann-Cath, Matilda, er elev ved teaterskolen vår, hun har fått rollen som Milly, sier Kvist.

Rollen som mormor er det Karin Stautland som har fått. Hun har i en årrekke vært tilknyttet DNS.

Mormor og de åtte ungene har premiere 22. april, og spilles i april og mai.

Når teppet går ned etter siste forestilling av Mormor og de åtte ungene, er det oppussing som står på programmet. 

– Hele huset her skal pusses opp. Det blir knallfint når det blir ferdig, lover Kvist.

Skal lage sirkus i byen storstue

Det er bare å krysse av lørdag 29. august med det samme. Da står Cirkus Balance, som er en del av Fyllingsdalen Teater, på byens storscene i Grieghallen. Teateret har drevet sirkusundervisning siden 2012, men valgte i fjor å satse skikkelig på sirkus. Cirkus Balance ble opprettet som en del av Fyllingsdalen Teater på Laksevåg. Her disponerer de flotte lokaler, som har takhøyde nok til å huse sirkusartister i verdensklasse. Dette er et internasjonalt prosjekt, med partnere fra USA, Le Petit Cirque, og Ocelot Fondation i Polen. 

Instruktører, barn og ungdommer fra begge kompaniene har vært på besøk på Laksevåg i løpet av året som er gått.

– Sammen med noen av verdens dyktigste «sirkuskids» skal våre elever opptre i Grieghallen, vi kan garantere en forestilling helt ulikt noe annet vi har sett i Bergen tidligere. Dette vil nok ta pusten fra publikum, sier Kvist.

Hyller bestemødre

Fyllingsdalen Teater skal hylle bestemødre med nok en forestilling i 2020. Denne gangen er det David Walliams barnebok Gangster Granny, eller «Gangster Bestemor», som skal iscenesettes. 

Stykket handler om Ben som hater å være hos bestemoren sin. Det er rett og slett dørgende kjedelig å være hos bestemoren som bare vil spille scrabble, lager mat som bare smaker kål, og som promper for hvert skritt hun går.

Men en kveld oppdager Ben at mormor lever et dobbeltliv: Hun er en av verdens mest fryktede smykketyver, og hun drømmer om å stjele kronjuvelene. Fra da av blir deg langt fra kjedelig å være hos bestemor.

Regi er ved Tore Christian Sævold.

– Vi er utrolig stolte av å få være det første teater i Norge som iscenesetter en av Walliams bøker. «Gangster Bestemor» er en knallmorsom forestilling som passer for barn fra seks år, men som også vil treffe de voksne, sier Kvist.

Året på teater blir rundet av med den kjente og kjære forestillingen om Askepott, som i sin helhet ble skrevet av Sturle Bjordal og Ane Berentsen ved Fyllingsdalen Teater. Askepott stod også på plakaten i 2019.

– Askepott ble godt mottatt av både publikum og presse, men vi skal likevel jobbe videre med den. Vi kommer til å gjøre forestillingen morsommere og mer intens i år, lover teatersjefen, som skal legge seg i hardtrening for å takle høyhælte sko og trappegåing.

Fjorårets gange ned slottstrappen i høyhælte sko endte med knall og fall.

– Det skal ikke skje i år, ler Kvist.

 

Av

Mette L. Skulstad

skulstad@sydvesten.no

Program for 2020

Ulverock

Mormor og de åtte ungene

Cirkus Balance i Grieghallen

Askepott 2020!

Relaterte saker