• Bassenget på Ortun skole trenger totalrenovering, og vil bli stengt i to år. (Arkivfoto: Kim Bøyum)

  • Tegningen viser hvordan det nye svømmeanlegget på Ortun skole vil bli seende ut. (Illustrasjon: Norconsult/Bergen kommune)

500 barn mangler fortsatt plass

Ortun-bassenget skal rives i vår. Fortsatt står BS-LK uten en plan for hvor medlemmene deres skal trene.

I mars i fjor fortalte Sydvesten om planene for nytt svømmeanlegg ved Ortun ungdomsskole. Bassenget har i hovedsak opprinnelige kvaliteter fra byggeåret 1970 og trenger totalrehabilitering. I fjor vår var planen å begynne rivningen av dagens basseng i august 2019. Det skjedde ikke. 

Nyutnevnt idrettsbyråd Endre Meyer Tvinnereim (Ap) forteller til Sydvesten at planen nå er å stenge bassenget og starte rivningen i mai.

– Totalt regner en at det vil ta ca. to år før anlegget står ferdig, sier Tvinnereim.

Det vil si at anlegget mest sannsynlig vil åpne våren 2022.

Ingen midlertidig hall

Bergens Svømme- og Livredningsklub (BS-LK), en klubb med 1500 aktive medlemmer i alderen 4- 85 år, har i dag hovedbase på Ortun. I mars i fjor fortalte daværende idrettsbyråd, nå byrådsleder, Roger Valhammer fra bystyrets talerstol at kommunen var i gang med å se på muligheten for et avlastningsbasseng.

 

LES OGSÅ: “Det vil få store konsekvenser for lokalsamfunn og BS-LK

 

De så for seg et enkelt basseng med enkelt tak og godt isolert teltduk. Representanter fra kommunen hadde allerede vært og sett på ulike typer rubbhaller, fortalte Valhammer. Men en slik avlastningshall er nå uaktuell.

– Bystyret vedtok i oktober i fjor at man ikke skulle etablere et midlertidig svømmebasseng av hensyn til utfordringer knyttet til tid, areal og økonomi. I tillegg vektla byrådet at det i et klima- og ressursperspektiv er mer hensiktsmessig å bygge permanente svømmehaller enn bygg som kun kan stå inntil ti år, sier Tvinnereim.

Han forteller videre at «det er etablert et samarbeid med Bergen Svømme- og Livredningsklubb for å finne gode bassengløsninger for dem i byggeperioden». Ifølge byråden jobber kommunen nå med en plan for å se på hele bassengstrukturen i Bergen. Denne saken planlegger byrådet å legge frem for bystyret i løpet av våren.

Løsning haster

Men for BS-LK haster det – veldig. Styreleder Tom Inge Nesheim sier til Sydvesten at de i januar spilte inn tre konkrete forslag til kommunen til hvordan man kan erstatte Ortun-bassenget.

− Det første er å legge mer aktivitet i bassenget på Løvås skole. Vår erfaring er at dette bassenget står mye ledig i dag. På grunn av begrenset rensekapasitet tar det bare 15 personer om gangen, men kanskje kunne man brukt noen kroner på å sette bassenget i bedre stand, selv om det er vedtatt lagt ned. Selv om bassenget er lite (12,5 m), fungerer det for de yngste. I dag har vi 400-500 barn i Ortun-bassenget i uken, sier Nesheim.

Videre har klubben foreslått at kommunen skal gi dem morgentrening på Slåtthaug, samt mer tid i ADO Arena.

− Jeg snakket med kommunen senest tirsdag (11. februar) og fikk til svar at de ennå ikke visste. De skulle ha et nytt møte om saken torsdag (13. februar), sier Nesheim.

Han har lenge vært bekymret for hva som vil skje med svømmeklubben.

− Vi er veldig spente på hva det blir til. Vi må bare få vite noe snart, for vi merker på kroppen at folk er urolige og at noen begynner å snakke med andre klubber. Det er kritisk når folk ikke vet hvor de skal trene om noen måneder, sier BS-LK-lederen.

Av

Tonje Geithus

tonje@sydvesten.no

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Relaterte saker