• Slik ser sporveiskiosken ut i dag. (Foto: Bergen kommune)

  • Her ser man hvordan Sporveiskiosken så ut etter å ha stått til forfall på Grønneviksøren i mange år. (Foto: Bergen kommune)

  • Å flytte kiosken til Åsane var ingen enkel operasjon. (Foto: Bergen kommune)

Sporveiskiosken kommer i mai

Etter 50 år i bybildet ble Sporveiskiosken stående og forfalle. Etter hvert var den så herpet at den så ut som et håpløst tilfelle. Nå får den nytt liv på Laksevåg.

Han var nærmest rørt, Florian Falch i Bergen kommune, da han fortalte om Sporveiskiosken under folkemøtet på Damsgård skole. Han har fulgt prosjektet med å flytte og restaurere Sporveiskiosken fra første stund, og har sett hvordan den ærverige bygningen har gått fra å være nedsarvet og herpet til å framstå som ny og lekker.

Ennå står kiosken i Åsane der den er blitt restaurert, men nå gjenstår ikke lange tiden før den blir plassert i Kirkebukten på Laksevåg.

− Vi hadde håpet å få kiosken på plass allerede i fjor, men måtte vente litt til. Nå har vi planlagt å transportere kiosken til Laksevåg i starten av mai, opplyste Falch på folkemøtet.

Lang historie

Sporveiskioskene, som det finnes flere av rundt omkring i Bergen, ble i sin tid etablert av Bergens elektriske sporvei. Denne aktuelle kioskens historie er blant annet blitt fortalt i Bergens Tidende i fjor.

Kiosken i funkisstil ble satt opp på Vågsallmenningen helt tilbake i 1955. Arkitekten var Anders Nortvedt og teak-bygget var en del av bybildet i Bergen sentrum i 50 år. Den sto like ved siden av Platou-butikken.

− Kiosken var et landemerke for mange. Før mobiltelefonene kom var det en plass man avtalte å møtes. Det henger mange minner ved den, sier Falch.

Da Gaia Trafikk søkte om å rive kiosken i 2003, fikk de nei av Byantikvaren, som mente den var verneverdig. I 2005 ble kiosken flyttet til Grønneviksøren. Der tok husløse den i bruk, og kiosken ble stående og forfalle. Først i 2018 ble Sporveiskiosken flyttet til Åsane for restaurering.

Utfordrende transport

− Det var spennende å se om kiosken ville tåle transporten i det hele tatt. Men det fikk vi til, ved hjelp av politiet og stenging av tunneler, forteller Falch.

I Åsane har kommunens snekkere og tømrere jobbet iherdig for å redde den ærverdige kiosken. De har hatt en diger jobb.

− Det var mye som var galt! Kiosken hadde veldig mye råteskade. Noen vil spørre hvorfor vi ikke bygget den helt på nytt, ville ikke det vært lettere? Det ville kanskje vært lettere, men vi har som policy at vi skal ta vare på bygningsmassene vi har. Vi hadde aldri fått kiosken så fin som den er blitt i dag hvis vi hadde begynt fra scratch. Våre snekkere og tømrere er superflinke, og gjør en veldig, veldig bra jobb. De har brukt alt som var mulig om igjen fra treverket. 80 prosent av kledningen er brukt på nytt, sier Falch.

Den nøyaktige bruken av Sporveiskiosken i Kirkebukten er ikke helt avklart, men den skal ikke bare stå til pynt. Tanken er at den skal komme til nytte i forbindelse med forskjellige arrangementer, som buekorpsets eksersisdager, Tønnebålet og Damsgårdsdagene. Dessuten er det foreslått å fylle kiosken med leker, som barnefamilier kan låne når de besøker parken.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker