• Til tross for bråket i klubben var ikke Roy Wassberg i tvil om at han ville ta jobben som A-lagstrener i FK Fyllingsdalen. (Foto: Kim Bøyum)

Fra arkivet:

− Alle må få være med, men på sitt nivå

Roy Wassberg (49) vil utdanne fotballspillere og gode samfunnsborgere. Forhåpentlig vil det også føre til at Fyllingsdalen får et godt A-lag.

− Jeg har ikke ambisjoner om en stor karriere. Ingen mål om å bli trener i Brann eller et annet sted. Det tror jeg er en stor fordel. Jeg gjør de tingene som jeg har tro på, gliser Roy Wassberg og bøyer seg ivrig fram over bordet.

Han har tatt Sydvesten med til et av lokalene på toppen av tribunen på Varden Amfi. Nedenfor oss ligger kunstgressbanen dekket av snø. Inne snakker Wassberg seg varm om hva som gjorde ham giret på å bli A-lagstrener i Fyllingsdalen. Mye handler om at klubben besitter noen meget spennende guttekull: I årgangene 2001, 2002, 2003 og 2004 finnes det en rekke talenter som er eller vil bli voksne nok til å bli A-lagsaktuelle. Wassberg har selv trent 2004-laget, der sønnen spiller, i en årrekke.

− Ungdommene som er på vei, gjør denne jobben interessant. Et godt A-lag skal være en konsekvens av det arbeidet som er gjort i utviklingsarbeidet, nikker Wassberg.

Kulturbygging

Samtidig er ikke talent alene nok. For Wassberg handler alt om å bygge den riktige kulturen, der spillerne forstår at hardt arbeid er den eneste veien til å oppnå resultater.

− De må forstå at de har ansvar for sin egen utvikling. Det går på å forberede seg til trening og kamp på den måten som er best for hver enkelt. At de skal være den beste utgaven av seg selv når de kommer ut på banen her nede. Når vi er på trening, skal vi trene godt og med intensitet. Og hvis du som spiller ønsker å bli best mulig, må du sørge for at alle de andre på laget blir best mulig.

Den gamle stopperen bosatt i Sælenveien fyller 50 år i september. Over 30 år er gått siden daværende Brann-trener Teitur Thordarson ga ham sjansen på toppnivå som tenåring. Siden spilte Wassberg for flere greske klubber, før han kom tilbake til Brann Stadion som en nøkkelspiller og etter hvert kaptein. Trenerutdanning har han aldri tatt, men han mener hans erfaring fra ulike faser som spiller kan være langt viktigere å ha med seg.

− Både spillerutviklingen og breddefotball har livets rett. For meg er det ikke noen motsetning mellom disse, sier Wassberg. (Foto: Kim Bøyum)

− Jeg har vært den beste på Brann og jeg har vært den dårligste på Brann. Dermed har jeg en unik innsikt i hvordan tingene fungerer, og hvilke mekanismer som slår inn. Hvordan er det å løpe ut på Stadion uten selvtillit? Hvordan er det med selvtillit? Dette kan du ikke lære på et kurs.

Topp og bredde

På et tidspunkt i oktober i fjor var det egentlig bare detaljer som gjensto før han var klar som FKFs nye trener. Men før ansettelsesprosessen var fullført eksploderte det i klubben. Uten styre eller daglig leder ble alle prosesser satt på vent. Først tredje dag jul kunne FKF melde at Wassberg var klar.

− Jeg vil ikke at dette skal handle om det som har vært i klubben, sier Wassberg bestemt.

Helt unna spørsmål om emnet kan han dog ikke slippe. Han vet veldig godt at han selv har vært en person det er mange meninger om  på Varden. Likevel var han ikke i tvil om at han ønsket jobben som A-lagstrener.

− Jeg er fra Fyllingsdalen, har vært med på å stifte denne klubben og har en lojalitet overfor klubben. For meg handler det om å utvikle Fyllingsdalen som en utviklingsklubb.

Noe av det som sto sentralt i konflikten i klubben var fordelingen av midler mellom «topp» og «bredde». Tidligere styreleder Kjell Tennfjord uttalte at det ikke gikk an å ivareta begge områder på en god måte. Det er ikke Wassberg enig i.

− Både spillerutviklingen og breddefotball har livets rett. For meg er det ikke noen motsetning mellom disse. Alle må få lov til å være med, men de må være med på sitt nivå. Det handler også om om hvor de opplever mestring. Folk er forskjellige enten det handler om skole, idrett eller andre fritidsinteresser. Trener og øver du én gang i uken, kommer du på et annet ferdighetsnivå enn om du trener og øver hver dag. Utfordringen i dag er at mange foreldre har synspunkt som ikke alltid samsvarer med den innsatsen som faktisk blir lagt ned av den håpefulle, sukker Wassberg.

God start på året

Som A-lagstrener er det antakelig færre frustrerte foreldre å måtte ta hensyn til. Men Wassberg har nok av andre utfordringer. Siden han ble ansatt såpass sent, henger Fyllingsdalen etter konkurrentene på spillermarkedet. I skrivende stund har ikke Wassberg mer enn åtte fullblods seniorspillere i stallen: Erik Huseklepp, Andreas Eikum, Joachim Sundfør, Ivar Mykkeltvedt, Kasper Bergset, Sebastian Brudvik, Mathias Raum og Simen Hopsdal.

Får FKF mye å juble for i 2020?

Ideelt sett vil treneren ha inn et par ordentlig voksne karer til, og så skal klubbens egne ungdommer ta resten av plassene. Hvordan 2020-sesongen vil bli, synes Wassberg selv det er vanskelig å spå.

− Om det er urealistisk at vi skal være med i toppen av 3. divisjon? Jeg vet ikke. Foreløpig har det sett bra ut, selv om det bare er treningskamper.

Høytrykksfotball

Wassberg varsler et langt mer direkte Fyllingsdalen-lag enn det vi har sett under Hiep Tran de to siste årene.

− Vi skal være et spillende lag, men vi må også kunne bruke bakrommet. Da får motstanderne mer å forholde seg til når de skal forsvare seg mot oss. Når vi ikke har ballen, skal vi presse høyt og aggressivt. Kall det gjerne høytrykksfotball. Det er utviklende, og vi må løpe mye, forklarer Wassberg.

Håpet er ikke bare å utvikle Fyllingsdalens A-lag, men også enkeltspillere i den grad at de kan ta steget videre fra Varden Amfi. Og om det ikke blir en stor fotballkarriere å snakke om for alle, så skal de i hvert fall ha lært seg verdien av å opptre ordentlig og å jobbe hardt.

− Jeg har ingen idé om at talentene vi har skal revolusjonere Fotball-Bergen eller landet. Nåløyet i toppen av fotballen er så trangt. Men helt sikkert er det jo at ungdommene en dag skal ut i samfunnet og arbeidslivet. Da er det bra hvis du har lært å reise deg etter å ha blitt slått i bakken. Ved siden av at vi prøver å lage gode fotballspillere, prøver vi å lage gode samfunnsborgere. Det er vårt viktigste samfunnsmandat.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Roy Wassberg

Født: 28. september 1970

Sivil status: Samboer med Christina Jensen, to barn

Bor: Sælenveien i Fyllingsdalen

Klubber som spiller: Brann, Fyllingen, Ethnikos Asteras, Panionios

Aktuell: Ny A-lagstrener i FK Fyllingsdalen

Andre saker