• “For når solen skinner og barnehagene og skolene er stengte på grunn av økt smittefare av det som er et farlig lungevirus, så trekkes småbarnsfamiliene til badeplassene. Her kan det mingles og grilles og ungene kan leke og ha det kjekt”, skriver Jörg Hänicke. (Foto: Privat)

«Solen skinner i Bergen og på magisk vis forsvant smittefaren»

Jörg Hänicke (42) på Laksevåg lever med hjernekreft. Han reagerer på hvor mange folk som var samlet utendørs da han tok en luftetur med hunden fredag.

MENINGER: Beklager, jeg misforstod.

Her satt jeg og trodde at vi var i begynnelsen av en helsekrise. En alvorlig pandemi. Et lungevirus som er svært farlig fordi det ofte ikke gir symptomer. Det er derfor ikke mulig å se om noen bærer på viruset. Skumle greier. Tenkte nå jeg. Men jeg tok feil.

Solen skinner i Bergen og på magisk vis forsvant smittefaren fra et øyeblikk til det neste. Det er kun noen få timer siden sist en ekspert sa at unge mennesker og barn stort sett ikke får et alvorlig sykdomsforløp, men at de kunne spre smitten til voksne. Foreldre og besteforeldre som ikke hadde tålt viruset like bra. Som muligens hadde dødd av lungesvikt.

Men det var visstnok ikke så farlig egentlig.

Beklager, jeg misforstod.

For når solen skinner og barnehagene og skolene er stengte på grunn av økt smittefare av det som er et farlig lungevirus, så trekkes småbarnsfamiliene til badeplassene. Her kan det mingles og grilles og ungene kan leke og ha det kjekt.

Når jeg gikk forbi en slik scene nå nettopp, så trodde jeg at her måtte det være noe alvorlig gale med folk. At de ikke skjønte alvoret og i hodet mitt så brukte jeg ganske stygt språk.

Men det var jeg som tok feil. Det var meg som misforstod, beklager.

Her gikk jeg med Rufus, så langt unna andre mennesker som mulig for å ikke sette andre i fare (for jeg er jo alltid litt snufsete, så hvem vet?) men rundt klokken 11.00 var det allerede en god del familier som hadde det kjekt med grilling og lek ved den stranden vi passerte og flere var på veien.

Jeg ville så gjerne være sikker. Som en som er kronisk syk selv og som har mange venner, naboer og familiemedlemmer som er i risikogruppen så måtte jeg bare. Jeg ringte til Korona-hotline i Bergen kommune. Jeg fortalte om min observasjon og min bekymring.

Sett hvordan statsministeren omtalte utfordringen vi står overfor og begeistringen kommunen vanligvis viser når det gjelder å dele ut parkeringsbøter, så forventet jeg at kommunen kom til å reagere. Sende en representant til disse stedene for å minne folk på alvoret.

Men situasjonen var visstnok ikke så farlig likevel. Stengte barnehager og permitteringer på grunn av pandemien og en uventet, betalt vårferie… hvor stor er forskjellen egentlig? Mens den ansatte i kommunen som jeg pratet med var enig i at det "kanskje ikke var så lurt", så var det ingenting de kunne gjøre annet enn å gi "anbefalinger"!

Beklager igjen. Jeg misforstod. Faktisk, så skal jeg gå på butikken i morgen og handle maten min selv. Litt snufsete er jo ikke så farlig og uansett.

Når solen skinner, forsvinner smittefaren på magisk vis. Hurra.

 

Av Jörg Hänicke, Laksevåg

(Innlegget ble først publisert på Facebook-gruppen Herlige Laksevåg)

Andre saker