• Daglig leder i Aktivt Pusterom, Marianne Hole, gråt av glede da hun mottok den rause sjekken fra Vibeke T. Hope, banksjef i Sparebanken 1 SR-Bank Bergen. (Foto: Mette L. Skulstad)

  • Birger Edvin Rønningen (18) elsker å tegne, særlig dinosaurer. Han forteller at steinen han i mange år følte han hadde i magen forsvant da han fikk være med i Aktivt Pusterom.

  • Når en får en gavesjekk på en million kroner må det selvsagt feires.

Fikk en million kroner til pusteromhus

– Dere sa dere hadde behov for et hus å holde til i. Vi er kjempestolte over at vi får lov til å gi dere denne gaven som dere kan bruke til å realisere drømmen om et hus å holde til i, sa Vibeke T. Hope, banksjef i Sparebanken 1 SR-Bank Bergen, da hun overrakte gaven på en million kroner til Aktivt Pusterom.

Daglig leder i Aktivt Pusterom, Marianne Hole hadde visst om den rause gaven fra Sparebankstiftelsen en stund, men har holdt det hemmelig frem til den store dagen da overrekkelsen av sjekken på hele en million kroner skulle skje. Da sjekken ble overlevert kunne endelig Marianne slippe gleden løs.

Gråt av glede

– Tusen, tusen takk. Jeg er så glad at jeg faktisk begynner å grine nå, smiler Marianne, mens tårene triller.

Drømmen om et eget hus har Marianne, de ansatte, frivillige og brukerne i Aktivt Pusterom drømt om lenge. Huset skal fylles med masse aktivitet og bli et trygt og godt samlingspunkt for sårbare barn og ungdommer som trenger et pusterom og et godt sted å møtes.

– Pengene skal brukes til å pusse opp det som skal bli et flott pusteromhus. Huset skal bli et ressurssenter for sårbare barn og  ungdommer. Vi skal åpne kafe i huset og sørge for at det blir et godt trygt og godt sted å møtes, smiler Marianne.

Huset er tenkt å bli en base for Aktivt Pusterom sine mange tiltak og prosjekter de allerede driver, men det skal også huse nye tilbud for barn og unge.

– Med et eget hus vil vi også kunne tilby en alternativ skolehverdag for ungdommer som faller utenfor den offentlige skolen. Dette vil bli etter avtale med skole og barneverntjenesten. Vi er allerede i dialog om dette angående flere av våre deltakere, forteller Marianne.

– Steinen i magen forsvant

En av dem som har vært med i Aktivt Pusterom i mange år, er Birger Edvin Rønningen (18). 

– Jeg har vært med siden starten, og kan fortelle at da jeg fikk være med her var det som en stein i magen bare forsvant. Her får jeg være med på fine aktiviteter og jeg fått mange nye venner. Jeg har også fått meg en kjæreste som også er med i Aktivt Pusterom, smiler Birger.

Birger bor i egen leilighet, men bruker mye av sin fritid sammen med alle vennene og kjæresten sin på aktiviteter sammen med Aktivt Pusterom. I helgene drar de på turer, gjerne med overnatting på hytten som Aktivt Pusterom disponerer.

– Forrige helg var vi både på fisketur og gårdsbesøk. I tillegg var vi på klatretur, forteller Birger.

Fortsatt hemmelig

Når huset er ferdig oppusset har Aktivt Pusterom også planer om å tilby feiring av bursdager, konfirmasjoner og andre store dager i huset.

– Vi ønsker å kunne tilby sårbare barn og unge en mulighet til å feire store dager på en fin måte i Pusteromhuset. Det henger tett sammen med FNs bærekraftsmål om å utrydde fattigdom, sier Marianne.

Det er noen enkle formaliteter som gjenstår før drømmehuset til Aktivt Pusterom er klart for overtakelse, derfor vil hun holde det hemmelig en liten stund til hvor huset ligger.

– Men jeg kan love at det er et flott hus, et hus som mange bergensere kjenner til, og et hus som ligger slik til at det er lett tilgjengelig for barn og unge fra alle bydeler, sier hun hemmelighetsfullt. 

 

Av

Mette L. Skulstad

skulstad@sydvesten.no

Dette er Sparebankstiftelsen og Aktivt Pusterom

Bankstiftelsen:

«Vi utløser gode krefter» er vår visjon. Vi støtter prosjekter som skaper engasjement, involverer frivillige og gir et positivt bidrag til barn og unge. Vi driver med filantropi - ikke sponsing.Sparebankstiftelsen DNB ble opprettet av Gjensidige NOR Sparebank i 2002, og har siden starten bidratt med over 6 milliarder kroner til allmennyttige formål.

Vi bidrar til et bedre samfunn ved å støtte tiltak som:

·       Skaper møteplasser for tilhørighet (fellesskap)

·       Utløser dugnad og medvirkning (frivillighet)

·       Fremmer mestring og læring (ferdigheter)

·       Utvikler rollemodeller (forbilder)

Stiftelsen eier rundt åtte prosent av aksjene i DNB, og det er utbyttet fra disse aksjene som brukes til ulike samfunnsnyttige prosjekter.

(Kilde: Sparebankstiftelsen SR-bank)

Aktivt pusterom:

Aktivt Pusterom AS er et ideelt foretak som har som målsetting å være en positiv samfunnsaktør som bidrar til å bedre psykisk, fysisk og mental helse i lokalbefolkningen. Kontoret deres ligger i Fyllingsdalen, men det blir ikke brukt til mye annet enn planlegging av alle aktivitetene de driver.

Aktivt Pusterom ønsker å være en støtte for enkeltmennesker som har behov for veiledning, motivering, trygge rammer og forutsigbare relasjoner, og bidra til positiv utvikling og unngå utenforskap.

(Kilde: Aktivt Pusterom)

Andre saker