• Med en kube med voks lokket birøkterne biene til seg. (Foto: Kim Bøyum)

  • Birøkterne saget av grener på busken biene hadde slått seg ned i.

  • Naboene fulgte nysgjerrig med på biejakten.

  • Astrid Heggland skal nå ha biene i en bigård i sin egen hage i åtte dager, for å forsikre seg om at biene ikke har noen sykdommer. Deretter skal de inn i bigården på Strømme gård.

Plutselig inntok tusenvis av bier nabolaget

Bier på rømmen skapte oppstandelse i Ture Nermans vei i Fyllingsdalen.

Beboerne i en av husrekkene i Bakkane borettslag fikk seg en overraskelse mandag. Plutselig var det som om en svart vegg kom flygende gjennom luften. En sverm bier var kommet på besøk, og etter hvert slo de seg ned i en busk utenfor rekkehusene.

Utpå ettermiddagen dukket en gjeng birøktere fra nærmiljøprosjektet Bærekraftige liv Fyllingsdalen og Søreide opp. De var blitt tipset av beboerne i Bakkane som trengte hjelp til å bli kvitt biene.

En av birøkterne, Astrid Heggland, forklarer at biene nok kommer fra en bikube i nærheten. Selv om det er vanskelig å gjøre et godt anslag, våger hun seg på å tippe at svermen i Ture Nermans vei besto av rundt 5000 bier, noe som regnes som en liten sverm. Svermer på 20.000 bier er ikke uvanlig.

Ny dronning

− Hvis det begynner å bli trangt i bikuben, vil de lage en ny dronning og splitte seg. Det er deres måte å rydde opp og formere seg på. For biene er det å sverme egentlig en naturlig prosess. Samtidig er det ikke en god ting, for ved sverming kan de også spre sykdommer – og de setter seg i hager og husvegger. Derfor er det birøkternes jobb å sørge for at biene har nok plass, slik at de ikke svermer. Og i de tilfellene hvor de gjør det, er det vår plikt å hente dem inn igjen, sier Heggland.

Hun beroliger om at svermende bier ikke er farlige. De har nemlig spist seg stappmette på honning før de svermer.

Etter litt tid og saging av grener lyktes hun og gjengen i å lokke biene inn i kuben med honning som birøkterne hadde med seg.

− Det varierer hvor lang tid det tar å få svermende bier opp i kuben. Hvis vi får dronningen oppi, vil de andre komme etter. Men når det er så varmt og fint, kan det ta litt tid før de innser at det er voks i kuben og at det er en god plass å være, sier Heggland.

Høytid for bisvermer

Hun skal nå ha biene i en bigård i sin egen hage i åtte dager, for å forsikre seg om at biene ikke har noen sykdommer. Deretter skal de inn i bigården på Strømme gård. Heggland & Co. har bier der og på mattaket hos Svein Boasson AS på Kokstad.

Roar Ree Kirkevold, birøkter og forfatter av tre bøker om bier, uttalte til VG for tre år siden at det «på en god dag» kan være rundt 500 bisvermer på vingene i Norge. Høysesongen er akkurat på denne tiden av året.

− Når det er 20 varmegrader, og gjerne i 11-12-tiden på formiddagen, da legger ofte små skyer på 20-25.000 bier ut av kuben, forklarte Kirkevold.

PS! Journalisten fikk denne nyhetssaken levert hjem på døren. Han bor selv i husrekken som fikk uventet besøk av biene.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker