• Sporveiskiosken var en del av bybildet i Bergen sentrum i nær 50 år. (Foto: Kim Bøyum)

Nå er sporveiskiosken på plass på Laksevåg

Kiosken fra 1955 skal endelig komme til nytte igjen.

Sporveiskiosken ble satt opp på Vågsallmenningen i 1955. Arkitekten var Anders Nortvedt og teak-bygget var en del av bybildet i Bergen sentrum i nær 50 år. Natt til fredag ble kiosken fraktet til Kirkebukten på Laksevåg, der den blir en del av det kommunale tilbudet «Aktiv by». Det betyr at organisasjoner og arrangører kan låne kiosken kostnadsfritt.

I over halvannet år har sporveiskiosken blitt totalrenovert i Åsane. Nå skal folk igjen få glede av det 65 år gamle bygget.

− Kiosken var et landemerke for mange. Før mobiltelefonene kom var det en plass man avtalte å møtes. Det henger mange minner ved den, fortalte Florian Falch i Bergen kommune til Sydvesten i februar.

Da Gaia Trafikk søkte om å rive kiosken i 2003, fikk de nei av Byantikvaren, som mente den var verneverdig. I 2005 ble kiosken flyttet til Grønneviksøren. Der tok husløse den i bruk, og kiosken ble stående og forfalle. Først i 2018 ble kiosken altså flyttet til Åsane for restaurering.

Der har kommunens snekkere og tømrere jobbet iherdig for å redde den ærverdige kiosken. De har hatt en diger jobb, slik Falch tidligere har fortalt om:

− Det var mye som var galt! Kiosken hadde veldig mye råteskade. Noen vil spørre hvorfor vi ikke bygget den helt på nytt, ville ikke det vært lettere? Det ville kanskje vært lettere, men vi har som policy at vi skal ta vare på bygningsmassene vi har. Vi hadde aldri fått kiosken så fin som den er blitt i dag hvis vi hadde begynt fra scratch. Våre snekkere og tømrere er superflinke, og gjør en veldig, veldig bra jobb. De har brukt alt som var mulig om igjen fra treverket. 80 prosent av kledningen er brukt på nytt.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker