• I Tennebekktjørna vil det være mulig å låne kanoer fra fredag til søndag. (Arkivfoto: Kim Bøyum)

  • Her er minneplaten på toppen av Våpensteinen. Den ligger på GPS: N60o 21’ 888 – Ø 005o 16’ 701 (Foto: Svend-Ove Kristiansen)

  • Stiene inn mot Våpensteinen starter fra henholdsvis rett bak Betanien skyehus, fra Nordnæsdalsbanen og fra Tennebekk. Disse stiene vil bli merket med S, opplyser Minnesmerkekomiteen. Våpensteinen ligger omtrent midt i kartbildet og er merket med en sirkel. (Kart: Kjell Sælensminde)

Fire tips til en aktiv sommer i bydelene

Mange vil tilbringe store deler av sommeren hjemme. Godt da at bydelene har en rekke opplevelser å by på.

Folk i Fyllingsdalen og Laksevåg er heldige som har kort vei både til naturen og til byen. Her har vi samlet noen tips til hva man kan finne på av aktiviteter utendørs.

1. Kanopadling

Visste du at kommunen tilbyr gratis utlån av kanoer gjennom hele sommeren? Alle utlånsstasjonene vil være bemannet med aktivitetsledere som låner ut kanoer og sørger for at sikkerheten blir ivaretatt. Dette er et «drop-in»-tilbud, så man trenger ikke å reservere på forhånd.

To av vannene med dette tilbudet er Tennebekktjørna og Storavatnet i Loddefjord. Ved Tennebekken finner utlånet sted fredag, lørdag og søndag (kl. 12-16) ved Bergen kommune sitt nøst på venstre side av stranden.

Kanoutlånet ved Storavatnet i Loddefjord finner sted ved Hetleviksåsen, nærmere bestemt ved det gamle pumpehuset i Ægirs vei. Her er det også tilrettelagt badeplass, samt bord og benker. Første utlånsdag ved Storavatnet er søndag 5. juli (kl. 12-16). Deretter blir det utlån kl. 12-16 mandag til onsdag, samt søndager, fram til 23. juli.

2. Bading

Sommerværet hittil har vært bedre enn noen kunne håpe på. Lite er deiligere enn et bad en het julidag. Følgende badeplasser er offentlig tilrettelagt i Fyllingsdalen og Laksevåg:

Kyrkjetangen: Et av Friluftsrådets mest populære og best utbygde område. Godt egnet for barn. Beliggenhet: Syd for Bønes, ved Nordåsvannet. Sandstrand, grasmark og stupebrett. Egnet for fiske. Parkeringsplass for 130 biler. Toalett.

Storavatnet i Krohnegården: Fint tilrettelagt badeområde med sandstrand, oppholdsareal og badeflåte i Storavatnet. Gangvei fram til området. Handikaptilpasset toalett. Området er tilrettelagt for bevegelseshemmede med baderampe.

Godvik: Liten badevik med skjellsand og flott bakland. Bord og benk. Kai med badestige. Toalett. Liten parkering for 2-3 biler. Beliggenhet: Ved Byfjorden, mellom Sotrabroen og Askøybroen. Adkomst via Godviksvingene og ned Godvikveien.

Tennebekktjørna: Større badeområde med to flotte sandstrender. Området har toalett og badeflåte med stupeplattform. Tennebekktjørna er innfallsport til Kanadaskogen, med turvei rundt vannet. Det er også god adkomst på turvei fra Fyllingsdalen og Lappeleiren.

I tillegg er Knappatjørna i Fyllingsdalen svært populært og kjent for høy temperatur i vannet. Fra Sandeide terminal, gå over gangbro og opp Vassteigen. Ta til venstre ved postkassestativ øverst i Vassteigen. Følg veien til en kommer inn på grusveien langs Knappatjørna.

3. Lån utstyr på BUA

BUA er et nasjonalt nettverk som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter. Nå er det to BUA i Sydvestens område. I tillegg til BUA på Melkeplassen (sommeråpningstider mandag og torsdag kl. 15-17) åpnet BUA på Vestkanten (sommeråpningstider onsdag kl. 15-17 og lørdag kl. 12-14) for kort tid siden. På begge disse kan man låne sportsutstyr gratis. Klikk deg inn på bua.io for å lese mer.

BUA har mye å by på.

4. Gå på oppdagelsesferd i skogen

Selvsagt er sommeren også en nydelig årstid for turer i skogen og på fjellet. Mulighetene lokalt er mange og stort sett kjente, men Minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen har sendt oss et tips som vi bringer videre til leserne: Er det noen som har lyst å lete seg fram til den godt gjemte «Våpensteinen» i Kanadaskogen?

Minneplaten på «Våpensteinen»  forteller om fem ungdommer som i 1944 bar tunge laster med våpen og sprengstoff som de gjemte under steinen. Dette skjedde mens tyskerne satt med stort mannskap på «Lyskasterhaugen» like ved og nede på Luftvernbatteriet på Løvåsen. Ungdommene drev også med skyte- og sprengningsøvelser inne i skogen. Siden ble organisasjonen de arbeidet for, Sab.Org., rullet opp av Gestapo og noen ble torturert hardt, mens én klarte å flykte.

− Vi jobber nå mot Bergen kommunes avdeling for byutvikling for at stiene som fører inn til Våpensteinen skal bli lettere å finne frem til. Foreløpig har vi laget dette kartet som viser ulike ruter som fører frem til steinen. Etter hvert kommer det opp skilt som veivisere, forteller Stein Ugelvik Larsen i Minnesmerkekomiteen.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Andre saker