• Elevene får prøve seg innen musikk og teater, krittegning, installasjon og akrylmaling.

Nå er det sommerkunstskole på Magneten

Magneten frivilligsentral i Fyllingsdalen tilbyr sommerkunstskole for barn i alderen 6-12 år.

Innsendt av Magneten Frivilligsentral

Tre kunstnere vil gjennom uke 26 ta med ungene på en variert kunstreise, der de får prøve seg på ulike kunstuttrykk og materialer. Elevene får prøve seg innen musikk og teater, krittegning, installasjon og akrylmaling. Sommerkunstskolen vil være i Magneten Kunstkollektiv sine lokaler. Kursene passer for alle og det vil bli individuell tilpasning, slik at alle elevene får kjenne på mestring og utvikling. Vi ønsker å lage et undervisningsopplegg, som lar barna få et innblikk i ulike kunstsjangere, for på den måten kunne se om noen av disse kunstuttrykkene er noe de vil utforske videre. Det å la barn få utprøve og utforske i et trygt miljø, gjør at barna kan få mulighet til å finne nye interesser som de kanskje vil utforske mer gjennom å delta på faste kunstaktiviteter gjennom året. Det vil derfor være et poeng å holde kursavgiften lav, slik at alle kan bli med.

- I år er det 30 barn som er med på SommeKUNSTskolen. Vi har satt sammen grupper med utgangspunkt i alder og skole. Det at barna er i alderen 6-13 år, gjør det ekstra spennende, sier Camilla Bommen, som er daglig leder på Magneten Frivilligsentral. Da må vi tilpasse oppleggene, slik at alle får utfordre seg , samtidig som de samhandler på tvers av alder og modning.

Stig Van Eijk på plass

En av kunstnerne på SommerKUNSTskolen er Stig Van Eijk. I over 20 år har Stig van Eijk formidlet musikk og kultur. Han har vært gitt ut flere album, stått på scener rundt om i verden og har hatt flere samarbeidsprosjekt med både barn og voksne. På SommerKUNSTskolen ønsker Stig å sette sammen et opplegg som er lærerik, morsom, kreativ og lekent. Det blir drama, lek, dans og musikk uten fokus på at man må være verdensmester for å kunne gjøre noen av delene. Det vil bli fokus på trygghet og glede ved det man gjør, og det å tørre å slippe seg løs. Ønsket er å la barna og ungdommen videreutvikle det de liker å gjøre. De vil bli utfordret innenfor det, og skal sammen med de andre skape noe via følelser.

«E dåkker klar??» roper Stig ut til ungene.

«JAAAA!» Kommer det enstemming fra gruppen som er i gang med å lage ulike opptredner

 «Etter fjorårets suksess, så måtte vi jo gjenta i år også! Barna er så positive og villige til å læåre. De gir så mye inspirasjon, at dette er en kreativ happening som jeg ikke vil gå glipp av», kommer det fra Stig før han springer videre.

Kritt

Tove Bergem er en av kunstnerne under denne kreative uken. Tove har pedagogisk utdanning og erfaring med å holde kurs for ulike målgrupper. Tove kritter med soft pastell og bruker fingrene som pensel. Tove har atelier på Bryggen i Bergen og tilknyttet Magneten kunstkollektiv i Fyllingsdalen. Hun har de siste årene hatt ulike utstillinger. På SommerKUNSTskolen er det tegning og bruk av kritt barna skal lære av Tove.

«Det er så utrolig inspirerende og motiverende å se barna finne sin egen strek» sier Tove. Hun var med i fjor også, og har sett fram til denne uken med lek og kreativitet.

«Å kunne være sammen en hel uke, og bare være kreative med barna, gir meg som kunstner nye ideer og fargekombinasjoner. Barna har ikke de samme fordommene og er mer utprøvende i sitt uttrykk. Denne kreativiteten er smittsom,» kommer det fra Tove, før hun skal ut på en liten vandring med barna for å se på grafittien på Spelhaugen.

Billedkunst

Den tredje kunstneren er Ann Kristine Aanonsen. Hun er utdannet master i kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen, og jobber i dag som billedkunstner. Hennes kunst ligger i krysningsfeltet mellom installasjon, objekter, video og lyd der menneskers relasjoner og reaksjoner til naturen er sentrale. Hun har praktisk pedagogisk utdanning og lang erfaring som kunstpedagogvil ta barna med på å utforske maleriet og skulptur. På SommerKUNSTskolen skal elevene jobbe med maleriet og fabeldyr.

«Å jobbe med former som er satt sammen av kjente og ukjente dyr og levende vesner, åpner opp for kreativiteten hos barna. Det er ofte lettere å komme i gang når de selv kan lage motivene. Samtidig som å ha noe rettningslinjer, slik at de ser en sammenheng» forklarer Ann Kristine.

Barna står i teltet på Magneten foran hvert sitt stafeli. Palettene og penslene brukes flittig, og flotte fabeldyr titter frem. « Jeg synes det er viktig at barna får et kreativt tilbud. Barna møter i liten grad det kreative i skolen. Her på SommerKUNSTskolen får de prøve ut flere kunstuttrykk. Det er høy kvalitet både på materialer, verktøy, og vi lærerne har lang erfaring innen kreative fag. Det kreative mennesket må få litt mer plass her i Fyllingsdalen,» sier Ann Kristine med ett glimt i øyet.

Andre saker