• Rektor Tove Føsund åpner skolen sammen med elevene Emil Kolltveit og Kaisa Berentsen. Den nye skolen har drøyt 400 elever. (Foto: Kim Bøyum)

Her slås skolene sammen

Laksevåg og Bergen maritime vidaregåande skule er nå blitt én skole. Den holder til i sentrum.

Med en båtmannsknop sto rektor Tove Føsund for den offisielle åpningen av den nye skolen med et temmelig tungt navn: Laksevåg og Bergen maritime vidaregåande skule.

Poenget var at de to skolene med hver sine lange tradisjoner er knyttet sammen til å bli én institusjon. Den holder til i Bergen sentrum der Bergen maritime skole/Fagskolen i Hordaland har ligget, like ved siden av Media City Bergen.

− Starten har gått utrolig fint. Vi var spente, for alle systemer var lagt opp til at Laksevåg hadde sine koder og Bergen maritime sine, men ting har fungert. Så synes jeg det er en veldig fin og positiv stemning på hele skolen. Ikke bare blant elevene, men også blant tilsatte, som har vært gjennom en kjempelang prosess med sammenslåing. Man skal bli kjent og finne ut hvordan man skal gjøre ting. Likevel er det ikke blitt gnisninger, sier Føsund til Sydvesten.

Hun peker på flere ting som taler for at dette skal bli en meget bra skole for elever som velger en yrkesfaglig retning.

− Vår nye skole får god yrkesfaglig bredde med programområdene teknikk og industriell produksjon, bygg- og anleggsteknikk og elektrofag. Vårt treårige utdanningsprogrammet for elektro med spesiell studiekompetanse er unikt her i Vest-Norge og elevene kan søke seg til ingeniørutdanning ved høyskoler etter endt utdanning her, forklarer Føsund.

Bygg blir igjen

− Innenfor Bergen kommune er vi alene om å tilby kjemiprosess og maritime fag, samt brønnteknikk og maritim elektriker. Tilbudene våre er godt søkt – med flest primærsøkere pr utdanningsplass i Vestland. Bergen maritime kan og vise til høy grad av trivsel, læring og motivasjon blant elevene, med et resultat som ligger over snittet i fylkeskommunen på alle spørsmålene i Elevundersøkelsen, sier Føsund.

Hun har fått en gradvis tilvenning til den nye situasjonen, da hun har vært rektor på begge skolene i ett år. Føsund forstår at mange har vært bekymret for at Laksevåg vgs flytter fra Laksevåg, og er glad for at bygg-avdelingen ligger igjen ute på gamle skolen. Bygg-elevene vil være tre dager der og to dager i sentrum.

− Det er viktig å ha byggfag i det området. Hvis ikke velger færre det utdanningsprogrammet, noe som er veldig uheldig, sier Føsund.

Ny skole på vent

Sammenslåingen av skolene ble vedtatt i 2017. Da var planen at den nye skolen skulle holde til på Nygård mens man skulle bygge et nytt skolesenter på Laksevåg. Byggingen skulle starte i år, men etter at Hordaland og Sogn og Fjordane ble slått sammen, er byggeprosjektet blitt utsatt ett år, i likhet med andre investeringer i det nye fylket. Saken skal opp igjen i fylkestinget i desember.

− Vi håper jo veldig at politikerne skal falle ned på at denne skolen skal bestå videre og få et nytt bygg på sikt. I mellomtiden klarer vi oss utmerket her, sier Føsund, og legger til:

− På begge skolene som er slått sammen, har man en veldig yrkesstolthet. Den ligger i alt som gjøres. Man skal få ut gode lærlinger til bedriftene, slik man har lang tradisjon for.

Elev ved kjemiprosess Kaisa Berentsen (17) holdt i den ene enden av tauet da rektor Føsund åpnet den nye skolen. 17-åringen kommer fra Fana og er positiv til å gå på skole i sentrum.

− Jeg kom fra tip (teknikk og industriell produksjon) på Laksevåg og begynner på andre året nå. For meg er det fint å ha skolen sentralt i byen. Jeg tror folk synes det er litt gøy med noe nytt, og at man møter nye folk, sier Berentsen.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no