• Per-Ove Ludvigsen kom med mange gode råd og erfaringer, både som tidligere proff, agent og nå som talentspeider for Brann.

  • Erik Huseklepp fortalte åpent om utfordringene han møtte både i Norge, Italia og England, og hvorfor det er så viktig å aldri gi opp.

  • Elevene mener de lærer mye nyttig på den nye fotballinjen.

Se hvilke råd Peddien og Huseklepp ga ungdommene

Det var ikke hvem som helst som tok turen innom den nyoppstartede fotballinjen ved Fyllingsdalen videregående skole forrige uke. Legendene Per-Ove Ludvigsen og Erik Huseklepp fortalte ærlig og åpent om sine opp- og nedturer som fotballproffer.

Og det var på ingen måter tilfeldig at det var akkurat disse to som var invitert til å snakke med elevene. 

– Begge har vært del av Fyllingen, og de er kloke og reflekterte mennesker som har hatt gode karrierer. Så er de ærlige og forteller om hvordan det faktisk er, forteller lærer Roy Wassberg. 

Han mener samtalene, som for mange nok ble en realitetssjekk, er viktig for å få elevene til å forstå at livet som fotballproff ikke alltid er bare gull og grønne skoger. 

– For de fleste ender drømmen med skuffelse, men det er greit om du har gjort ditt beste, sier Wassberg. 

Mange veier til Roma 

Felles for både Huseklepp og Ludvigsen er at ingen av de signerte proffkontrakt i ung alder. De spilte ikke fast på kretslag eller på aldersbestemt landslag, men ingen av dem ga noen gang opp proffdrømmen. Begge snakket derfor mye, og veldig ærlig, om hvor viktig det er å jobbe hardt, ikke gi seg, og ikke få panikk om ikke profflagene banker på døren med en kontrakt når du er 16 år. 

– Det er hverdagen er den som betyr noe. Om du i hverdagen gjør det som skal til for å bli god, er det det som teller, ikke om du spiller på kretslag en gang i måneden, forteller Ludvigsen. 

Han manet ungdommene til å være tålmodige, selv om han vet det er vanskelig. Som tidligere spiller, agent og talentspeider vet han godt hva som kreves for å klare å bli proff, men også at veien ikke er lik for noen. 

– Det er mange veier til Roma, og alle er forskjellige. Hvilken vei som er best, er derfor avhengig av hvem du er. Ett og ett steg er som regel det beste for de fleste. 

Han har selv opplevd som agent å si til spillere at akkurat nå er ikke Liverpool neste. Det lureste er å spille i 1. eller 2. divisjon litt lenger. 

– Det er tøft å si det, men man gjør det for å få spille hver helg. Det er ofte tøft å høre for spilleren, og man kan fort bli oppfattet som en dårlig agent. 

Viktig å ha karakter 

For å presentere spillerne, viste lærerne elevene videoer fra høydepunktene i karrierene sine. Men i samtalen med Huseklepp, hentet de også fram video av en gråtkvalt Huseklepp som i 2014 beklager til fansen etter at nedrykk er et faktum. Han beskriver selv øyeblikket som det mørkeste i sin fotballkarriere.  

– Men hvis mine erfaringer kan hjelpe noen, er det bare gøy. 

Lærerne har et klart mål med å hente fram videoen. 

– Det skal karakter til for å stå rakrygget og beklage for å ikke ha levert godt nok. Det er mye lettere å stå foran kamera når alt går bra og media bare skal skryte. Det er i de tyngre tidene det er viktig å vise karakter, sier Wassberg.  

Huseklepp sier seg enig. Han understreker hvor viktig han mener det er å stå i det når det stormer som verst. 

– Jeg har liten respekt for de som alltid smiler for kamera når de har scoret to mål, men som når de har gjort feil og kostet seieren, tar på seg lua og stikker ut bakveien. Man må være med i motgang, det er plikt, mener jeg. Alle ville jo prate med meg den sesongen, så jeg sto igjen etter hver kamp og snakket. Det går an å gjøre feil, det er bare ekstremt viktig å ha ryggrad nok til å innrømme det.  

Også Ludvigsen, som nå jobber som talentspeider for Brann, bekreftet at å vise god karakter er ekstremt viktig. 

– Vi ser etter gode mennesker, folk som ser deg i øynene, er høflige og hilser. Du kommer ikke langt uten å ha det. 

Egenskaper som skaper suksess 

Både lærerne og legendene var ærlige om at det tross alt er få som klarer å nå proffdrømmen sin. Samtidig skal ikke motstanden man møter og avslagene man får, gjøre at du automatisk gir opp. 

– Det handler mye om indre motivasjon og det å faktisk gjøre jobben. Om du får et avslag, så må du tenke at du skal vise de, forteller Ludvigsen. 

Og det er den egenskapen lærerne er ute etter å dyrke. 

– Kunnskapen du innarbeider ved å jobbe hardt og hvordan du skal takle med- og motgang kan overføres til andre prosjekter, og slik hjelpe deg å nå andre mål i livet. Vi har et veldig stort fokus på dette, forteller Wassberg og føyer til:  

– Vi ønsker at elevene skal få et godt liv, uansett hva de gjør. 

Drømmen om England 

I en pause spør jeg elevene om hva de synes om å gå på fotballinjen. Det ropes ut ulike svar, blant de er kjekt, slitsomt og at de får mye god informasjon. På spørsmål om drømmeklubben, nevnes Arsenal. Så spør jeg hva de har lært i dag. Elevene ser litt på hverandre før Niklas Jensen Wassberg tar ordet. 

– Å ta stegene. De fleste av oss er i Fyllingen, så kanskje det neste blir Brann, om vi er heldige. Men det er høyt nivå i 2. og 3. divisjon også. 

En annen elev skyter inn at det kanskje er smart å ta noen mellomsteg mellom Brann og Arsenal også, mest på spøk, men likevel med litt alvor. 

– Jeg lærte mer om hvordan ting faktisk fungerer som helhet, og hvordan alt rundt foregår, forteller Eirik Christoffersen, og føyer til: 

– Og å bygge karakter og stå i det rakrygget når ting ikke går veien. 

For drømmen er fremdeles å bli proff. 

Av

Daniela Elvebakk Mala

daniela.elvebakk@sydvesten.no

Andre saker