• Denne uken har det vært til dels lange køer ved teststasjonen på Spelhaugen. (Foto: Eldri Hatleli)

Den lokale smittesituasjonen:

19 nye smittede i Bergen siste døgn

13 av dem er i aldersgruppen 20-29 år.

Oppdatering lørdag:

Siste døgn er det registrert 19 nye smittede, melder kommunen. 13 av dem er i aldersgruppen 20-29 år. Aldersspennet er fra 16 til 61 år.

 

Oppdatering fredag:

Bergen kommune melder fredag følgende:

“Siste døgn er det registrert 31 nye smittede. I tillegg er det 2 med sannsynlig tidligere smitte, disse kommer fra utlandet. Aldersspennet er 16 til 56 år, 16 av dem er i aldersgruppen 20-29 år. Flertallet er husstandsmedlemmer eller nærkontakter av tidligere rapporterte smittede. Det er så langt trolig 4 med ukjent smittevei.”

Helsebyråd Beate Husa opplyser på en pressekonferanse at kommunen ikke vil sette inn spesielle tiltak på dette tidspunktet, til tross for at smitten har økt.

- Vi er ajour med smittesporingsarbeidet. Det er en veldig liten andel av de påvist smittede som vi ikke klarer å finne smitteveien til. Vi mener å ha kontroll på situasjonen, sier Trond Egil Hansen, medisinsk fagsjef i kommunen.

 

Oppdatering torsdag:

I en pressemelding på torsdag, skriver kommunen at det er registrert 27 nye koronasmittede siden onsdag morgen. Det er det høyeste tallet på én dag siden 19. september, og kommunen melder at de har tett dialog med Folkehelseinsituttet om situasjonen.

– Jeg har sammen med kommunens fagfolk i dag hatt dialog med Folkehelseinsituttet for å drøfte situasjonen. Byrådet følger smittesituasjonen nøye og vurderer fortløpende behovet for innføring av nye tiltak. Situasjonen tilsier per nå ikke innføring av lokale tiltak, men dette kan endre seg, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa.

Kommunen forklarer det høyre talet delvis på grunn av et etterslep fra labarotoriet på Haukeland i helgen, og at det er et lavt nivå smitte med ukjent smittevei. 
– Det er lite som tyder på at det er mye ukontrollert smitte i samfunnet. Det er fremdeles et lavt nivå av smittede med ukjent smittevei. Det er viktig at folk fortsetter å teste seg dersom de mistenker at de kan være smittet av koronavirus slik at vi oppdager dersom det er ukjent smitte i bysamfunnet. Husk særlig at det er nødvendig å teste seg hvis man har vært på fest, sier medisinsk fagsjef i Bergen kommune, Trond Egil Hansen.

Om de smittede skriver kommunen:

Aldersspennet er fra 11 til 50 år, 19 av de smittede er i aldersgruppen 20-29 år. Flertallet er husstandsmedlemmer eller nærkontakter av personer som er smittet på fester eller utesteder med smitteutbrudd. 10 av smittetilfellene kan spores tilbake til utestedet som hadde smitteutbrudd 3. oktober. Det er 2 med importsmitte og 1 uten kjent smittevei.

 

Oppdatering onsdag:

Kommunen melder at det er 19 nye siden tirsdag morgen. 15 av disse er i aldersgruppen 20-29 år. Én er smittet i utlandet. Bortsett fra to har alle kjent smittevei. Mange av de smittede er fremdeles husstandsmedlemmer eller nærkontakter av tidligere smittede fra kjente fester eller utesteder med smitteutbrudd. 

Torsdag sist uke åpnet ny drop-in teststasjon tilrettelagt for ankomst med bil i Spelhaugen 12 i Fyllingsdalen. Da Sydvesten var innom i 14-tiden, var pågangen svært liten.

- Det er gledelig at vi nå får en mer permanent løsning for testing for kjørende i Bergen, ettersom Laksevåg ikke ville vært egnet som teststasjon gjennom den kalde vinteren. Teststasjonen på Spelhaugen vil fungere godt for bergensere som ønsker test, og den er mer egnet for de ansatte enn dagens teststasjon på Laksevåg, sier helsebyråd Beate Husa.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Daniela Elvebakk Mala

daniela.elvebakk@sydvesten.no

Andre saker