• − Regn er ikke noe problem. Jeg er her først og fremst for å spille håndball, påpeker Igor Karlov. (Foto: Kim Bøyum)

  • Karlov drømmer om å spille i tysk Bundesliga, slik faren gjorde på 90-tallet. − Det var aldri noe press hjemme, men jeg har alltid villet bli håndballspiller.

  • Igor Karlovs bergensopphold startet med ti dagers karantene.

Fra Russland til Bøjarnesveien:

Igor drømte om spill i utlandet. Nå er han Fyllingens nye stjerne.

Igor Karlov (25) var på jakt etter et utenlandseventyr. Han endte opp i FyllingenBergen og har bosatt seg på Bønes.

− Jeg var på fjelltur en dag, men er ikke sikker på hvilket fjell det var. Jeg har ikke helt oversikten ennå, smiler Igor Karlov mens han speider ut over Nordåsvannet.

FyllingenBergens ferske profil møter Sydvesten på Kyrkjetangen en grå høstdag. Hit er det bare en liten spasertur fra leiligheten russeren disponerer i Bøjarnesveien. For Karlov er nærheten til naturen et klart pluss, selv om han også er glad i storbyen. De tre siste årene har han spilt i Chekhovskiye Medvedi i byen Tsjekhov, åtte mil sør for Moskva.

Venter på fruen

− Min kone og jeg dro ofte inn til Moskva i helgene, og liker å bare gå gatelangs. Nå venter jeg på at hun skal få godkjent papirene slik at også hun kan komme til Bergen, sier 25-åringen, som giftet seg i sommer.

Da var han også klar for et nytt kapittel i yrkeslivet, til tross for at hans russiske klubb hadde deltatt i Champions League i tre sesonger på rad.

− Jeg hadde spilt lenge i Russland og ville gjøre noe annet. Så dukket muligheten i Fyllingen opp. Jeg trives godt her og er glad for at jeg grep sjansen.

Starten var noe tung, da han var tvunget til å sitte ti dager i karantene. Nå er Karlov i gang med norskkurs, og allerede imponerer han med noen ord og vendinger.

Forstår litt norsk

− «Hva heter du?» og «hvordan går det?». «Jeg står opp klokken åtte.» Jeg er ikke så god, men jeg forstår litt hvis folk snakker sakte.

Hans store fordel i norskopplæringen er at han snakker utmerket tysk. De første syv årene av livet tilbrakte han og familien i den vesle nordtyske byen Bad Segeberg, der faren spilte håndball i Bundesliga.

− Vi snakket russisk hjemme og tysk i barnehagen. Engelsk har jeg aldri lært så godt, forklarer Karlov.

Som syvåring flyttet familien hjem til Krasnodar sør i Russland, ikke langt fra Svartehavet. Lille Igor trente flittig og da han ble profesjonell håndballspiller for Krasnodar som 17-åring, var alt som det skulle være.

Bundesliga-drøm

Da han i sommer ble aktuell for Fyllingen var det gjennom kontaktene til klubbens keepertrener Jan Stankiewicz, som også har en fortid i Tyskland. Karlov legger ikke skjul på at han selv har en drøm om å spille i Bundesliga, som regnes som verdens beste håndballserie. Han tror at oppholdet i norsk håndball kan være et skritt på veien for å få drømmen til å gå i oppfyllelse.

− Ja, det tror jeg. Jeg må bare spille godt og laget må vinne. I så fall, hvorfor ikke? Norsk håndball har bra nivå og er veldig rask. Jeg mener det er høyere nivået på serien her enn i Russland.

Søndag tapte Fyllingen 23-25 for Kolstad i Framohallen. Foreløpig står playmakeren bokført med 36 mål på åtte seriekamper for Fyllingen. Han tror laget vil komme sterkt utover i årets sesong.

− Målet er å nå semifinalen i sluttspillet, fastslår Karlov.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Igor Karlov

Alder: 25

Høyde: 192 cm

Posisjon: Bakspiller

Landskamper: 5 A (Russland)

Tidligere klubber: Chekhovskie Medvedi, SKIF Krasnodar

Andre saker