• Køen til teststasjonen i Spelhaugen sto helt bort til rundkjøringen ved Knudsen-kvartalet i 13.30-tiden. (Foto: Kim Bøyum)

Den lokale smittesituasjonen:

Kaos i Fyllingsdalen da teststasjonen åpnet igjen

Flere hundre meter lang kø.

Søndag klokken 13 gjenåpnet teststasjonen på Spelhaugen i Fyllingsdalen etter å ha vært stengt siden onsdag.

Svært mange la søndagsutflukten til testsenteret. Da Sydvesten gikk forbi i 13.30-tiden, sto køen helt til rundkjøringen ved Knudsen-kvartalet (krysset Fyllingsdalsveien/Krokatjønnveien/Sælenveien/Hjalmar Brantings vei). 

– Det er en voldsom pågang i dag. Det nytter ikke å komme rett før stengetid, da er det ikke sikkert at vi rekker å teste alle, sier legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen til BT.

Bergen kommune melder søndag ettermiddag om 28 nye smittede siste døgn. 

Fire skyldes importsmitte. Fire har ukjent smittevei. Aldersspennet er fra 1 til 66 år. 17 av de smittede er i aldersgruppen 19-29 år. Disse er hovedsakelig studenter fra ulike studiesteder.

I Laksevåg bydel ble det i går registrert fire nye smitede, mens ingen nye ble registrert i Fyllingsdalen. De siste to ukene er det registrert henholdsvis 22 og 21 nye smittede i Laksevåg og Fyllingsdalen.

 

Oppdatering lørdag:

Kommunen melder lørdag ettermiddag opp 30 nye smittede siste døgn.

- Smittetallene er i dag høye, og vi ber om at alle innbyggere følger smittevernreglene nøye, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa, i en pressemelding.

Den største gruppen med smittede er unge voksne som gjerne bor tett på hverandre. Byråden oppfordrer disse til å være på vakt og ta ekstra ansvar.

- Jeg vil presisere at personer som bor i kollektiv med en person som har fått konstatert smitte, må gå i karantene, selv om smittevernkontoret ikke har tatt kontakt enda. Personer i samme kollektiv er å regne som personer i samme husstand.

Aldersspennet på de nysmittede er fra 13 til 62 år. 23 av disse er i aldersgruppen 20-29 år. To av smittetilfellene er importsmitte.

Medisinsk fagsjef i Bergen kommune, Trond Egil Hansen, forteller at arbeidet med smittesporing er godt i gang.

- Vi har til tider stor pågang på smittevernkontoret, og ber om at alle også tar selvstendig ansvar ved smitte. Vi har fått melding om arbeidsgivere som ikke vil respektere at ansatte i denne situasjonen skal i karantene, det er uholdbart, avslutter Hansen.

 

Fra fredag:

Byrådsleder Roger Valhammer meldte fredag ettermiddag om hele 57 nye smittetilfeller i Bergen siste døgn.

- Dagens smittetall er det høyeste vi har rapport fra en dag til en annen. Jeg er veldig bekymret for den videre utviklingen, sier Valhammer.

Av de nysmittede er over halvparten mellom 20-29 år, fire har ukjent smittevei og tre er importsmitte.

Valhammer fortalte at mange av de smittede har hatt milde eller ingen symptom, og at de derfor har brukt tid på å teste seg.

Han varsler at de fra neste uke vil komme med nye restriksjoner. Byrådslederen ber om at folk allerede fra nå av følger anbefalingen om ikke å møtes i grupper på større enn ti personer. Byrådet vil også kreve gjesteliste på alle serveringssteder, og oppfordrer om at dette innføres umiddelbart. Valhammer varsler kontroller på utesteder i helgen. En sentral del av smitten kan knyttes til utesteder.

Helsebyråd Beate Husa uttalte at vi må tørre å være både tydelige og kjipe mot venner og kjente som ikke overholder smittevernreglene.

Kommunen melder for øvrig om at teststasjonen på Spelhaugen i Fyllingsdalen åpner igjen søndag klokken 13.

 

Teststasjonen på Spelhaugen er for tiden stengt. Den åpner igjen søndag klokken 13. (Arkivfoto: Kim Bøyum)

 

Fra torsdag:

Rektor Stein Larsen ved Sandgotna skole sier torsdag til BT at hele 9. trinn og halve 8. trinn, totalt rundt 160 elever, er i karantene etter at seks personer ved skolen har testet positivt for covid-19.

– Halve skolen er nå i karantene, og vi sender også resten av 8. trinn til hjemmeundervisning fredag, sier rektoren til avisen.

Også mange lærere er i karantene på Loddefjord-skolen.

Sandgotna skole (Arkivfoto: Kim Bøyum)

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Daniela Elvebakk Mala

daniela.elvebakk@sydvesten.no

Andre saker