• Berit Wollan har reist mye og vært i 61 land. Hun og familien bodde i Etiopia i en periode på 1960-tallet, for øvrig like ved sommerhuset til den siste etiopiske keiser Haile Selassie. − Jeg har spist middag med Haile Selassie to ganger. Han hadde egen badestrand, og når han ikke var der, fikk vi lov til å bruke den, sier Berit med den største selvfølgelighet. Ingrid Wiig (til h.) koser seg med å lytte til veninnens historier. (Foto: Kim Bøyum)

  • Berit stortrives i blokken i Krohnegården og har en god tone med naboene.

  •  − Det er veldig kjekt å komme hit. Berit er et ja-menneske, hun sier ja til alle forslag og er veldig spontan, sier Ingrid.

  • − Jeg har levd et festlig liv, sier Berit.

Stort behov for besøksvenner i Fyllingsdalen:

− Dette er noe av det kjekkeste som har hendt meg

For få måneder siden visste ikke Berit Wollan og Ingrid Wiig om hverandre. Nå er begge takknemlige for å ha blitt en del av besøkstjenesten til Røde Kors.

Berit Wollan (87) serverer vafler, kaffe og eventyrlige historier i leiligheten i Krohnegården. Hun har besøk av Ingrid Wiig, som ikke slutter å la seg forbløffe over hva verten har opplevd.

− Jeg har levd et festlig liv, sier Berit og forteller om da hun ble forsøkt kjøpt med 21 kameler i Etiopia.

Latteren sitter meget løst mellom det som kan virke som to mennesker som har kjent hverandre lenge. Men Berit og Ingrid har bare vært venner i noen få måneder. I mai tok Berits nabo kontakt med Bergen Røde Kors for å melde Berit på som såkalt besøksvert. Kort tid etter dukket besøksvenn Ingrid opp på døren.

Nå møtes de et par timer annenhver uke.

− Å få besøksvenn er noe av det kjekkeste som har hendt meg. Jeg sier til venninnene mine at de aner ikke hvor heldig jeg er, sier Berit.

Å bety noe

Gleden er gjensidig.

− Etter det første møtet sa jeg at dette var akkurat så kjekt som jeg tenkte det kom til å bli. Det er veldig kjekt å komme hit. Berit er et ja-menneske, hun sier ja til alle forslag og er veldig spontan, sier Ingrid.

− Litt for impulsiv! Av og til går det over stokk og stein. Jeg tror jo fortsatt at jeg er 25, kommer det kjapt fra siden.

Ingrid forteller at det å bli besøksvenn også har betydd mye for henne.

− Når jeg ikke lenger kunne være i arbeid, tenkte jeg at måtte finne på noe annet givende å fylle dagene med. På frivillig.no kom Røde Kors opp og jeg bestemte meg for å prøve det. Etter en temakveld og en prat om hva jeg ønsket, var jeg klar.

Hun legger til:

− Dette er også viktig for meg, at jeg kan gjøre en forskjell i et annet menneskes liv. Jeg håper at flere kan få besøksvenner.

Stort behov

Mange eldre skulle gjerne hatt en som Ingrid. Spesielt i Fyllingsdalen er behovet for besøksvenner stort, forteller Linn Gjerstad i Bergen Røde Kors.

− Vi har behov for minst 20 besøksvenner i Fyllingsdalen. Vi tar imot frivillige i alle aldre, men det er de litt voksne som er viktigst for oss i Fyllingsdalen akkurat nå, sier Gjerstad, og understreker at man selvfølgelig ikke behøver å bo i Fyllingsdalen for å være frivillig her.

Røde Kors har om lag 10.000 frivillige besøksvenner som er i kontakt med mennesker over hele landet. 

Hva Berit og Ingrid finner på når de møtes, varierer. Noen ganger går de på kafé, andre ganger blir de hjemme i leiligheten. Planen er også å gå på tur.

− Mine store utskeielser er når er nede på Oasen eller utenfor Fyllingsdalen. Jeg gleder meg til at vi skal gjøre mye galskap utover høsten, sier Berit og gliser bredt.

De som ønsker seg besøksvenner, kan selv komme med ønsker for alder og kjønn på den som skal komme. Gjerstad i Røde Kors forteller at en del ønsker seg noen som ikke er altfor langt fra dem selv i alder. For Berit spilte det ingen rolle.

− Jeg sa at jeg er med på alt. Og det var det samme om det var en mann eller dame, ung eller gammel. Jeg kunne også ha snakket med en 18-åring, fastslår den munnrappe 87-åringen.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Røde Kors Besøkstjeneste

I 2019 fylte Røde Kors Besøkstjeneste 70 år.

Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker.

Besøksvennen og den som får besøk bestemmer sammen hva de skal gjøre. De går turer eller gjør andre sosiale aktiviteter, eller treffes bare for å prate.

I hele Norge når Røde Kors over 20 000 ensomme og sosialt isolerte mennesker i alle aldre hvert år.

I koronatiden har mange besøk foregått via telefon og video.

Vurderer du å bli frivillig, kan du finne mer informasjon her.

Kilde: rodekors.no

Andre saker