• – Vi vil kutte kollektivprisene med 20 prosent og gjøre det gratis for alle under 26 år å reise kollektivt innen eget fylke, sier Øystein Bønes fra MDG. (Foto: Paul Johannessen)

Politikerne svarer før valget:

Vil gi gratis kollektivreiser til alle under 26 år

Øystein Bønes, 11. kandidat for Miljøpartiet De Grønne, svarer på Sydvestens spørsmål.

Sydvesten har spurt lokale stortingskandidater om hvorfor innbyggerne i Bergen vest skal stemme på akkurat deres parti ved årets valg.

Vi har stilt alle partiene som i dag er representert på Stortinget de samme spørsmålene. Svarene blir presentert i Sydvesten i den rekkefølgen de kom inn til oss.

I dag er turen kommet til Øystein Bønes, 11. kandidat for Miljøpartiet De Grønne.

 

1.     Hvorfor skal innbyggerne i Bergen vest stemme på ditt parti ved årets Stortingsvalg?

Vi som bor her i Bergen vest har i likhet med resten av verden bare en klode. Miljøpartiet De Grønne går til valg på en politikk som setter klima og miljø først. FNs klimapanel er krystallklare i sin tale: Klimakrisen er her nå. Skal vi sikre en fremtid vi kan glede oss til, uten å måtte bekymre oss for stadig mer ekstremvær, så må vi ta grep i dag.

MDG har planen klar for å snu norsk klimapolitikk til klimahandling på rekordtid. Vi skal redusere norske klimagassutslipp med 80 prosent innen 2030 og 95 prosent innen 2035. Noe av det viktigste vi i Norge kan gjøre nå, er å lytte til FNs generalsekretær sin oppfordring om å slutte å lete etter olje og gass. Samtidig har vi en plan for titusenvis av nye grønne jobber. Jobber som vil være trygge i en verden hvor det ikke lenger selges fossil olje og gass. 

Skal vi redusere nordmenns skyhøye overforbruk, må vi gjøre det billigere å leve miljøvennlig og dyrere å forurense. Vi skal skrote naturødeleggende motorveiprosjekt som Hordfast og heller gjøre kollektivtrafikkprisene 20 prosent billigere, fortsette bybaneutbyggingen mot vest og satse på buss og tog. Som videre utbygging av bybanen i Bergen vest og trygg jernbane og vei hele strekket mellom Bergen og Voss.

 

2.     Har ditt parti noen kjernesaker som er spesielt viktige for innbyggerne i Bergen vest? 

Videre bybaneutbygging i Bergen vest er det beste tiltaket vi kan gjøre for å gjøre våre bydeler mer attraktive. Miljøpartiet De Grønne har kjempet på Stortinget for å sikre finansiering for bybanen til Spelhaugen i vårt alternative forslag til nasjonal transportplan. Vi har også programfestet at staten skal betale 80 prosent av de store kollektivprosjektene i byene.

Dette gjør at MDG har den politikken som raskest kan realisere bybanetrase som binder Oasen, Spelhaugen, Loddefjord, Laksevåg og Bergen sentrum sammen. Slik kutter vi utslipp og gjør bydelene bedre for mennesker og miljø. MDG er den største garantisten for bybanen til både Åsane og Bergen vest. Det trengs et sterkt MDG på Stortinget for å sikre finansiering slik at vi både kan bygge bybane til Åsane og samtidig bygge ut i Bergen vest før 2031.

 

3.      Hva er de tre viktigste sakene for Norge som ditt parti vil kjempe for på Stortinget, og hvorfor? 


1. MDG vil ha en fremtid som alle kan glede seg til. Vi vil ikke risikere fremtiden til våre barn. Det er de som vil få det vanskelig når klimaendringene herjer. Det haster å stanse klimakrisen, derfor må Norge gå foran og kutte raskt i egne klimagassutslipp. MDG vil aldri støtte en regjering som vil lete etter mer olje og gass. I stedet må vi satse på tusenvis av nye, trygge grønne jobber.

2. Å velge det som er bra for miljøet må bli lett og billig. Både for bedrifter og oss alle i hverdagen. Derfor vil vi at kollektivtransport skal bli billigere: vi vil kutte kollektivprisene med 20 prosent og gjøre det gratis for alle under 26 år å reise kollektivt innen eget fylke. Vi vil også ha lavere priser på frukt og grønt, reparasjoner, gjenbruk og kulturopplevelser.

3. I tillegg til klimakrisen, har vi en naturkrise. MDG vil føre en ansvarlig og radikal naturpolitikk, lovfeste absolutte grenser for naturinngrep, og verne 30% av Norges landområder fra skadelige naturinngrep. Vi har som mål netto null tap av natur innen 2025, og vi vil vedta en egen naturlov.

Av

Tonje Geithus

tonje@sydvesten.no

Fakta

Selv om de to fylkeskommunene Hordaland og Sogn og Fjordane har slått seg sammen til det nye fylket Vestland, er stemmekretsene Hordaland og Sogn og Fjordane som før.

Fra Hordaland skal det velges 16 stortingsrepresentanter, 15 distriktsmandater og ett utjamnings mandat.

Ved stortingsvalget i 2017 fikk partiene følgende mandater fra Hordaland.

  • Høyre: 5

  • Arbeiderpartiet: 4

  • Fremskrittspartiet: 2

  • Senterpartiet: 2

  • Sosialistisk Venstreparti: 1

  • Kristelig Folkeparti: 1

  • Venstre 1

Relaterte saker